Идат местни избори – какво трябва да знаем? Централната избирателна

...
Идат местни избори – какво трябва да знаем? Централната избирателна
Коментари Харесай

Идат местни избори – какво трябва да знаем?


Идат локални избори – какво би трябвало да знаем? Централната изборна комисия дава отговор на постоянно задавани въпроси  Едни от тях са кой може да гласоподава и какво е уседналост.
На 29 октомври следва
да създадем нов избор за кметове и общински съветници. Това ще се случи по разпоредбите на промени инфарктно от 48-ото Народно заседание Изборен кодекс. Засега депутатите не дават индикации, че
мислят за нов ремонт на разпоредбите.
Т.е. ще гласуваме смесено – и с машина, и с хартиена бюлетина. А броенето и от двата типа избори ще се случва ръчно, написа clubz.bg.
Какво е значимо да знаем за
Местни избори ’23 – Централната изборна комисия разгласява отговори на въпросите, които най-често получава като питане от жителите.
В кои обитаеми места ще има избори за кмет на кметство?
Избори за кмет на кметство се създават в тези обитаеми места, които към датата на обявяване на Указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове дават отговор на условията на член 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България – имат население над 100 души с непрекъснат адрес.
Как да се записвам за гласоподаване на локалните избори 2023 година по сегашен адрес?
При избори за общински съветници и за кметове, в случай че гласоподавателят има сегашен адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното обитаемо място, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Искането се прави документално до кмета на общината, региона, кметството или до кметския наместник или посредством електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ в Министерството на районното развиване и благоустройството.
Кои български жители имат право да гласоподават в изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година?
Съгласно член 396 и § 1, т. 4 от Допълнителните разпореждания на Изборния кодекс през 2023 година в изборите за общински съветници и за кметове имат право да гласоподават българските жители, които:
са навършили 18 години към изборния ден включително;не са сложени под запрещение;не изтърпяват наказване отнемане от свобода;имат адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната към изборния ден, като най-малко единият от адресите е на територията на съответната община, ав избори за кмет на кметство – на територията на кметството.а) в избори за общински съветници и кметове на общини:
Българските жители би трябвало да имат:
и непрекъснат, и сегашен адрес на територията на общината, в която ще гласоподават или:постоянен адрес на територията на общината, в която ще гласоподават, и сегашен адрес на територията на друга община в България или:към дата шест месеца преди изборния ден да имат сегашен адрес на територията на общината, в която ще гласоподават, и непрекъснат адрес на територията на друга община в България. В този случай, с цел да бъде позволен да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да е изискал до 14 дни преди изборния ден пред съответната общинска администрация по сегашен адрес регистриране в изборния лист по сегашен адрес;б) в избори за кметове на кметства:
Българските жители би трябвало да имат:
и непрекъснат, и сегашен адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават или:постоянен адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават, и сегашен адрес на територията на друго обитаемо място в Република България или:към дата шест месеца преди изборния ден да имат сегашен адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават, и непрекъснат адрес на територията на друго обитаемо място в Република България. В този случай, с цел да бъде позволен да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да е изискал до 14 дни преди изборния ден пред администрацията на съответното кметство по сегашен адрес регистриране в изборния лист по сегашен адрес. Как да се схваща изразът българските жители „ да са живели в съответното обитаемо място “?
Законовото определение на израза „ живял в съответното обитаемо място “ е посочено в § 1, т. 4 от Допълнителните разпореждания на Изборния кодекс.

Съгласно тази наредба в локалните избори през 2023 година, с цел да могат да гласоподават, не е задоволително и належащо изискване българските жители физически да се намират или да са обитавали в надлежно обитаемо място на територията на страната. (Ппримерно да населяват парцел или жилище, да работят, заплащат налози на територията на това място и др.) Те би трябвало наложително да имат надлежна адресна регистрация към дата 6 месеца преди датата на изборите в това обитаемо място, както и да дават отговор на изискванията, посочени по-горe.
Къде може да гласоподава в локалните избори през 2023 година български жител с сегашен адрес отвън страната?
При сегашен адрес отвън страната българските граждани не могат да гласоподават в локални избори.

Актуални данни за непрекъснат и сегашен адрес могат да се ревизират в съответните общински администрации.
Имат ли право в локалните избори през 2023 година да гласоподават българските жители с двойно поданство?
Българските жители с двойно поданство, които нямат сегашен адрес отвън страната, в случай че дават отговор на изискванията, могат да гласоподават в локалните избори през 2023 година
Кои жители на друга страна – членка на Европейския съюз, имат право да гласоподават в изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година?
В локалните избори през 2023 година жителите на друга страна – членка на Европейския съюз, имат право да гласоподават, в случай че дават отговор на следните условия:
навършили са 18 години към изборния ден включително;не са сложени под запрещение;не изтърпяват наказване отнемане от свобода;не са лишени от правото да избират в страната – членка, на Европейския съюз;имат статут на непрекъснато или дълготрайно престояване в България, заверен с годен документ;имат адрес на престояване в България минимум 6 месеца преди датата на изборите – 28.04.2023 година, както следва:а) при избори за общински съветници и за кметове на общини:
в обитаемо място на територията на общината, в която ще гласуват;
б) при избори за кметове на кметства:на територията на кметството, в което ще гласуват;подали са декларация по пример, признат с решение на ЦИК, в общинската администрация по адреса на престояване не по-късно от 40 дни преди изборния ден – 18.09.2023 година илиса били вписани в изборен лист част ІІ за гласоподаване по адрес на престояване в предходните локални избори през 2019 година и няма смяна от този момент във към този момент заявените условия.
Ако са настъпили промени в тези към този момент декларирани условия, тогава за регистриране в изборен лист част ІІ за гласоподаване в локалните избори през 2023 година се подава нова декларация в съответната общинска администрация.
Пълния лист с въпроси и отговори може да видите 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР