Иън Флеминг, писател /1908 – 1964/Произход: Англия, шотландски корениОбразование: изгонен

...
Иън Флеминг, писател /1908 – 1964/Произход: Англия, шотландски корениОбразование: изгонен
Коментари Харесай

Иън Флеминг и неговото алтер его - Джеймс Бонд

Иън Флеминг, публицист /1908 – 1964/
Произход : Англия, шотландски корени

Образование : изпъден от колежа Итън, учил в Кралската военна академия в Сандхърст

Интереси : литература, езици, шпионаж, дами, коли, алкохол

Известен с : основател на облика на Джеймс Бонд и книгите за най-известния разузнавач в света

Бонд. Джеймс Бонд. А може би - Флеминг, Иън Флеминг. Тези имена разсънват безконечния въпрос в литературата - до каква степен създател и воин са едно и също.

Флеминг твърди, че Бонд не наподобява доста на него. „ Освен че носи същите облекла като мен, ние в действителност имаме прекомерно малко общо. По-скоро аз му изпитвам завист за русокоските и успеваемостта, само че не мога да кажа, че доста одобрявам момчето “ – твърди писателят. Но дали това е по този начин?

През 1958, откакто прочита една от книгите за Бонд, създателят Пол Джонсън написа в публикация за „ Д-р Но “: „ Току-що приключих най-гадната книга, която съм чел. Едва устоях да не я захвърля, само че продължих да чета, тъй като разбрах, че тук има важен обществен феномен “.

Този обществен феномен е заниманието. Книгите, филмите, пиесите, компютърните игри, даже клишетата за Бонд, всичко е чисто развлечение и който ги приема на съществено, бърка.

Но общото сред Джеймс Бонд и Йън Флеминг е доста повече от усета за облекла. Е, има и дребни разлики. Бонд е роден в Шотландия, а Флеминг – въпреки от шотландски жанр, е роден на пъпа на Лондон. Флеминг се ражда през 1908, Бонд – 10-15 години по-късно, не се знае тъкмо по кое време. Бонд има белег на лицето, Флеминг няма.

Не е известно дали писателят има фамозния „ license to kill “, какъвто има героят, само че е несъмнено, че Флеминг в никакъв случай не е отнемал чевешки живот, до момента в който Бонд убива стотици.

Най-значимата разлика обаче е, че Иън Флеминг умира през 1964, едвам на 56, до момента в който обликът на Джеймс Бонд е жив и през днешния ден - близо век след основаването си. Също по този начин Флеминг има опит като публицист, брокер, банкер, до момента в който Бонд не.

Оттам нататък обаче разлики сред създател и воин мъчно се виждат. И двамата са сираци – бащата на Флеминг умира във Франция през ПСВ, а родителите на Бонд – отново във Франция, само че като алпинисти. Бонд, като създателя си, учи в Итън, само че е изпъден, в това число поради афери с девойки, губи девствеността си на 16, научава немски и френски, кара ски и играе покер.

Малко преди Втората международна война и двамата са във флотското разузнаване. Флеминг е персонален помощник на началника, адмирал Годфри, а Бонд е действен сътрудник. И двамата стартират като лейтенанти и стават „ commander “, работят с американците от бъдещото Централно разузнавателно управление на САЩ, наградени са с „ Орден на св. Михаил и св. Георги “.

Истинската активност и на двамата се разпростира след войната – Флеминг става публицист, с помощта на което Джеймс Бонд избавя света, най-много от руснаците.

Има и епизоди от живота на Флеминг, които отсъстват от живота на Бонд, само че са свързани с него. Сред тях са една действителна интервенция, в които взе участие Флеминг, наречена „ Златното око “, както и къщата в Ямайка, където написа 12-те романа и 2 книги с разкази за Бонд.

Флеминг в реалност основава и управлява „ Отряд 30 “ - хора, подготвени в специфични бойни техники и работа в тила на врага. По-късно измисля нещо като систематизиран облик на съвършения разузнавач. Нарича го Джеймс Бонд и е учуден от триумфа му. Както самичък споделя: „ Търсех най-скучното и безлично име, в никакъв случай не съм си давал сметка, че то ще е измежду най-познатите по света “.

Във вилата си в Ямайка, до момента в който не прави обич със съседката или друга жена, Флеминг написа към 2 000 думи на ден на остарялата пишеща машина. Романите се продават като топъл самун, а всичко излиза отвън надзор с началото на филмовата поредност.

Самият Флеминг приживе вижда единствено два кино лентата за Бонд, а в наши дни те са към този момент над 25. В тях още по-добре се виждат приликите сред създател и воин, които не са единствено биографични.

Флеминг и Бонд обичат дамите, макар че Бонд остава ерген, откакто жена му е убита на сватбената гала, до момента в който писателят подписва брак и заживява с Ан Чартърис.

И двамата имат пристрастеност към колите, пушат десетки цигари дневно и пият доста алкохол. Бонд поръчва пиво приблизително на всяка седма страница, до момента в който минимумът на Флеминг е бутилка джин дневно, плюс уиски, коктейли, вино.

В Англия, Бонд яде стек с картофена салата, само че на екзотичните места, се отдава на по-скъпи удоволствия. Любимото ястие на Флеминг също е просто - кафе с бъркани яйца, само че другояче поръчва всевъзможни изтънчени храни.

Докато Бонд може да оцелее с този метод на живот обаче, за Флеминг това е невероятно. Той получава през 1961 и в началото забавя темпото, само че през 1964, в хотел в Кентърбъри, където играе голф, след вечеря с другари получава втори инфаркт. Когато екипът идва, Иън Флеминг му благодари и това са последните му думи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР