ИА Главна инспекция по труда“ е идентифицирала около 30 предприятия,

...
ИА Главна инспекция по труда“ е идентифицирала около 30 предприятия,
Коментари Харесай

Инспекцията по труда ще поиска несъстоятелност за около 30 фирми

ИА „ Главна ревизия по труда “ е идентифицирала към 30 предприятия, за които са събрани или са в развой на събиране годни доказателства за иницииране разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, оповестиха от организацията. Исковите молби ще бъдат подавани поетапно в съда, като първите ще бъдат подадени в Софийски градски съд.

Условието Инспекцията по труда да се възползва от новото си пълномощие да инициира разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, е работодателят да дължи заплащане за повече от два месеца на най-малко 1/3 от служащите и чиновниците за три години обратно.

За да извършват новото си пълномощие, юрисконсулти и шефове бяха съветвани от експерти по комерсиално право какви доказателства би трябвало да бъдат събирани в границите на производството по неплатежоспособност, с цел да бъдат годни в съда. Бяха признати и промени в Устройствения устав, с които категорично се регламентира кои чиновници ще реализират процесуалното посланичество на ИА ГИТ пред Търговски съд в границите на произвеждане по неплатежоспособност.

От началото на годината инспекторите по труда ревизираха към 250 предприятия, които в обособени интервали през последните три години са имали проблеми със заплащането на труда. Някои от тестваните предприятия се разплатиха с служащите и чиновниците си, с помощта на подхванатите от ИА ГИТ дейности от началото на годината. Има предприятия, които дължат хонорари за остарели интервали, само че сега се разплащат на служащите и чиновниците си постоянно, заради което не може да бъде потвърдена продължителност на неплатежоспособността.

В тези компании контролните органи на Агенцията не престават да реализират надзор за работещите да получат забавените си за минали интервали хонорари. Немалка част са микропредприятия с до 5 наети лица, които са забавяли хонорари в обособени интервали, само че Инспекцията по труда към този момент съумява да влияе на работодателите посредством подхванатите в границите на контрола ограничения. Някои от предприятията в това време са оповестени в неплатежоспособност или към този момент е импортирана искова молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

В към 70 предприятия са разпознати проблеми, които лимитират опцията на инспекторите по труда да употребяват новото си пълномощие да предизвикват разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Най-сериозен е казусът с предприятия, които към този момент не реализират активност и не могат да бъдат открити техни представители или длъжностни лица, с цел да бъдат предоставени документи за определяне на отговорностите, броя на работещите, към които работодателят имат такива, както и интервалът на веселба. В тези случаи не могат да бъдат събрани годни доказателства, с цел да бъдат подадени искови молби в съда. Има и случаи, в които са открити новите притежатели – безимотни лица, на които обаче не са предоставени никакви документи. Има предприятия, които имат активност в цялата страна. Констатирани са отговорности към служащи и чиновници единствено в обекти на територията на съответна област, само че при цялостната инспекция е открито, че отговорностите са към по-малко от 1/3 от работещите.

Въпреки усложненията, Главна ревизия по труда ползва и ще продължи да ползва всички свои пълномощия, предоставени й от закона, с цел да отбрани правата на работещите в България. При сигнали за неизплатени хонорари се ревизира дали те са за най-малко 1/3 от личния състав и надлежно за повече от два месеца, с цел да бъде инициирано разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Подаването на искова молба в съда от ИА ГИТ е съображение само за пускане на правосъдно произвеждане, в границите на което се изследва неплатежоспособността на предприятието въз основата на голям брой доказателства и експертизи. Едва откакто съдът излезе с решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност или за оповестяване на такава, ощетените служащи и чиновници могат да претендират за компенсации от Фонда за обезпечените вземания.

От началото на годината след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 8.7 млн. лева забавени хонорари. Сумата на откритите забавени хонорари, за които са подхванати ограничения за изплащането им в границите на закона, е 8 млн. лева

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР