И Върховната административна прокуратура се включи в ударите срещу Васил

...
И Върховната административна прокуратура се включи в ударите срещу Васил
Коментари Харесай

Удариха и имотните фирми на Божков

И Върховната административна прокуратура се включи в ударите против Васил Божков. Очевидно магистратите са се сетили, че тъкмо в този момент е моментът и те да ударят едно кроше в гърба на предприемача, упрекнат задочно в голям брой грехове.

Висшите магистрати са разпоредили на началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) - арх. Иван Несторов, и на основния проектант на София - Здравко Здравков, да извършат незабавна инспекция за законността на строителството в комплекса, който „ Нове Хоумс “ построява на столичния бул. „ Цар Борис Трети " № 126.

Резултатът не е неочакван: инспекторите на ДНСК са открили, че не са изпълнени специфичните условията на Приложение 2 към член 81 от Наредба № 7 от 22 декември 2003 година, който гласи: „ В парцели в територии за сложно застрояване в жилищни и курортни комплекси, дистанциите сред постройките на главното застрояване се дефинират според шаблонизираните положения в Приложение № 2. “

Оказва се, че в капиталовия план по част „ Архитектура “,

жилищните здания са проектирани

и изпълнени като свободно стоящи - без междинна връзка и без сред тях да е спазено дистанцията, несъмнено в приложенията на наредбата и отнасящи се до разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони.

На това съображение, ДНСК подхваща дейности за осъществяване на процедури по прекъсване и

възбрана за използването на част от градежа .

Законовото съображение е наредбата на член 224, алинея 1, т. 7, която гласи: „ Началникът на Дирекцията за народен строителен надзор или упълномощено от него длъжностно лице с стимулирана заповед стопира осъществяването и не разрешава достъпа до градеж или до част от градеж от първа до трета категория, който се прави без да са изпълнени специфичните условия и/или да са налице актовете по смисъла на член 142, алинея 5, т. 7 и 8. “

Вече е формиран констативен акт, който е съображение за

започване на административно произвеждане

по реда на Закон за устройство на територията и за прекъсване на градежа. Предстои издаване и на стимулирана заповед, оповестяват от ДНСК.

На 14 юни актът е връчен на компанията вложител, а Върховната административна прокуратура е известена, че разпореждането й е изпълнено.

Дотук - прелестно. Следват... въпросите без отговор. Примерно - какви тъкмо пояснение ще даде основният проектант на столицата Здравко Здравков, в случай че някой го попита за какво е дал позволение за градеж с сходни пропуски?

В спазването на разпоредбите няма нищо неприятно. Странното обаче е за какво всички проумяват очевидното

чак когато са станали за срам.

В тази връзка няма по какъв начин да не напомним, че още преди половин година в. „ БАНКЕРЪ “ описа за тези градежи в обявата си „ Нови комплекси поникнаха върху руините на „ Балканкар “ .

На всичкото от горната страна, потърсихме съдействието на основния прокурор Иван Гешев, който по това време към този момент беше заречен, че ще проверява злоупотребите по времето на приватизацията и ще приема всяко журналистическо следствие като сигнал за корупция.

Резултатът?

Нищо и половина. По това време, естествено. Днес нещата са други и

в името на оцеляването,

целия национален яд би трябвало да се стовари върху само "правилната " глава " на Васил Божков. Подминавайки простичкия факт, че приказваме за „ Балканкар холдинг “ АД, което към момента е под шапката на Министерството на стопанската система.

Припомняме някои обстоятелства и условия, които от дълго време би трябвало да са "достатъчно данни за осъществено закононарушение "!

В началото на 90-те години на предишния век, най-голямото дружество за произвеждане на кари на Балканите и в някогашния социалистически лагер, беше

доведено до тенденциозен банкрут,

оставяйки след себе си задължения за милиони.

След редица несполучливи опити за приватизация, в края на 2002 година то бе оповестено в неплатежоспособност. Признатите от съда вземания тогава бяха за близо 120 млн. лв.. А магистратите - чудно за какво ли? - взеха решение отговорностите на сдружението да бъдат изчистени с разпродажба, а не посредством излекуване. Това докара до всеобщата ликвидация на активите му, спретната по системата "Кой завари - той товари! "

Първи

на прицела на "купувачите "

попаднаха най-атрактивните парцели на сдружението. Един от тях беше големия терен - близо 200 дка - в столичния кв. „ Красно село “, върху който беше издигнат някогашния цех „ Балканкар - Шести септември “.

През пролетта на 2005 година, синдикът и страната продават дяловете си на "Софийски акрополис ". Тя е благосъстоятелност на литовската VP Group, т.е. на Нериус Нумавичиус, който пък е притежател на комерсиалната верига "Т Маркет ". По информация, споделена в общественото пространство,

цената е към 8 млн. лв..

През 2006 година групата стартира да разчиства терена от над 160 дка от намиращата се там 11-етажна жилищна постройка и от множеството полуразрушени халета, с цел да построи на него многофункционален търговски център и жилищен комплекс. Очевидно, обаче желанията са били повече от опциите и сдружението на Нумавичиус стартира да продава части от големия терен поотделно.

Така днешният изгнанник в Обединените арабски емирства Божков посредством едноличното си акционерно сдружение "Прим БГ " купува близо 28 дка от терена на бул. „ Цар Борис “ 126.

Две години по – късно - на 15 октомври теренът е трансфериран в активите на друго сдружение от орбитата на въздействие на Божков - "Нове хоумс " АД. Ако се съди по нотариалния акт, с който в. „ Банкеръ “ разполага, цената на договорката е била 4.917 млн. лв..

Проверка в дирекция „ Архитектура и градоустройство “

на Столична община демонстрира, че за този терен са били издавани две строителни разрешителни. Първото ( от 27 септември 2018 година ) е на името на „ Прим БГ “, и посредством него са позволени изкопните работи, предхождащи бъдещото строителство. Второто ( от 21 декември 2018 година ), към този момент е на името на новия притежател - „ Нове хоумс “. От него излиза наяве, че на терена ще бъдат построени 14 многофамилни жилищни здания, с обща разгърната повърхност от 93 705. 52 кв.метра.

За да бъде осъществен планът, на 25 февруари 2019 година вложителят е изтеглил капиталов заем от „ Интернешънъл АССЕТ банк “ в размер на 28 млн.лева. А крайният период за погасяването му е 30 септември 2024 година.

Очевидно при стеклите се в този момент условия, този заем надали ще бъде обслужен. По всяка възможност и това сдружение ще бъде оповестено в неплатежоспособност, а полузавършеният комплекс, ще се озове в ръцете на „ подобаващия “ човек. Все отново не трябва да забравяме, че „ комшията “ в този регион е различен мастит предприемач. Този, който банкрутира и унищожи „ София БТ “...?! Но както се споделя, ще поживеем, ще забележим....

Тук несъмнено има несъмнено и други играчи.

Парцел от 193 дка, ситуиран сред кварталите "Красно село " и "Овча купел " в края на предходната година беше платен от „ Галакси инвестмънт груп “ посредством придобиване на сдружението "НМ 151 ", в чиито активи се числеше този парцел. Самите нови притежатели тогава дефинираха договорката за най-голямата имотна договорка от позиция на размера на имота. Но цената по този начин и не беше оповестена. Компанията покупател е владеене на притежателите на "Винпром Пещера " Антон Щерев и Атанас Петров.

Ако съдим по салдото на добитото сдружението ( "НМ 151 ") парцелът попада като капиталов парцел в развой на създаване и е оценен на 12.1 млн. лв.. Купувачите Щерев и Петров са известни най-много с ползите си в производството на алкохол и окрупняването на аграрни земи. "Галакси инвестмънт груп " е капиталовата им компания, която развива и ръководи планове за недвижими парцели - хотели, жилищни и ваканционни комплекси, офисни здания, търговски и индустриални площи. В портфолиото й са петзвездните хотели "Хилтън " и "Интерконтинентал " в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив измежду новите планове са "Офис парк Пловдив " - офис постройка от клас А, и жилищният комплекс Royal Garden.

Когато договорката беше подписана, шефа на "Галакси инвестмънт груп " - Константин Бояджиев изясни, че желанията на компанията са на този терен да се застрои дребен квартал, да се сътвори съвременна, смесена многофункционална повърхност с комерсиална зона, жилища и офиси.

И като се има в поради, кои са съседите на Божков тук, сигурно някой от тях към този момент е наточил зъби да прилапа и тази част от разпарчетосаното му завещание.

Още по тематиката - ТУК
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР