И този състав на Министерството на земеделието се зае със

...
И този състав на Министерството на земеделието се зае със
Коментари Харесай

И този кабинет търси място на родния производител в търговските вериги

И този състав на Министерството на земеделието се зае със основаване на механизъм за по-добро взаимоотношение сред производителите и комерсиалните вериги . Днес в министерството се е провело третото съвещание на работна група по тематиката.

Заместник-министър Тодор Джиков анонсира, че ще се изиска законодателна смяна - за наложителна регистрация на търговците на едро в специфичен указател по сходство на другите страни от Европейски Съюз.

Втората самодейност е обвързвана със основаването на 6 огромни събирателни борси , на които продукцията ще може да се комплектова и да се реализира тъждественост при етикетирането, пакетирането и логистиката, с цел да може да доближи до местата за извънредно предложение каквито са веригите. " Ще въведем и условия за складовете на едро, като задачата ни е да премахнем анархията, която сега съществува ", сподели още Джиков. По веригата " От фермата до трапезата " би трябвало да има точна и ясна проследяемост.

Даден е образец с практиката в другите страни членки на Европейски Съюз сдруженията се сплотяват и построяват независима система за верификация и надзор. Така стандартът се поддържа от самият бизнес.

" Трябва да се работи за промотиране на биопродуктите и популяризирането на родното произвеждане в комерсиалните вериги " уточни земеделският заместник-министър доцент Крум Неделков.

Очакват се оферти от участниците в работните групи.
 Търговските вериги обезпокоени от нови свръхрегулации на пазара
Търговските вериги обезпокоени от нови свръхрегулации на пазара

Много формулировки в закона били общи, неразбираеми и спорни

От Българския фермерски съюз (БФС) заявяват, че поддържат Министерството на Земеделието в използване на пакет от краткосрочни ограничения за възстановяване на достъпа на създадени в България аграрни артикули от чувствителни браншове. Успоредно с това са уверени, че в сички краткосрочни ограничения не са задоволителни и няма да доведат до значимо възстановяване на пазарните позиции на българските производители на пазара.

Българските артикули от сензитивните браншове в земеделието имат редица проблеми, дължащи се на пазарната обстановка и на първо място от невъзможността за предлагането на пазара на огромни количества еднородна продукция, която да е окрупнена, сортирана, пакетирана, окачествена и доставена на профилирани борси или бази на купувачите. От друга страна няма и развъртян механизъм за директни продажби, система за локални артикули на локални пазари, както и географски и други профилирани обозначения на продуктите.

Според Българският фермерски съюз би трябвало да подхващат същински, структурни и законови промени и изброяват:
Започване на работа по Съвременен Закон за кооперирането - регламентиращ по актуален европейски метод формите, методите и методите при сдружаването при производството, преработката и продажбата на аграрни артикули. Поземлена промяна - основаване на резистентен модел на фамилни стопанства, които да имат задоволително лична земя в секторите плодове, зеленчуци, лозя, билки и други Реформата би трябвало да докара до основаване на междинна класа от устойчиви фамилни ферми. Реформата следва да обезпечи не просто комасация на земята, а да реализира модел на благосъстоятелност от минимално количество земя от фамилните ферми в сензитивните браншове и освен в тях. Създаване на гаранционни фондове - естествени бедствия и пазарни рецесии. Приемане на национални стандарти и поощряване на потреблението на предпазени географски инструкции и предпазени наименования за генезис като дейно маркетингово средство и средство за първокласен надзор на производството. Приемане и въвеждане на Национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество (Традиционен артикул, Пресен продукт), генезис (Местен артикул, Фермерски артикул, Планински продукт). Развитие на съществуващите и основаване на Опорни стратегически борси. В момента такива има единствено в София и Пловдив. Засилване на контрола при импорт на продукция от трети страни, която постоянно е с по-ниско качество и неотговаряща на стандартите, заложени за българските производители, което води до още по-голямо утежняване на икономическото им наличие на локалния пазар. Предприемане на стъпки за подпомагане при образуване на засилен разговор сред българските производители и представителите на комерсиалните вериги, с присъединяване на държавната власт, който да докара до по-ефективно създаване на механизъм за взаимоотношение.
Припомняме, преди две години и родното произвеждане в огромните търговски обекти още веднъж присъстваше в общественото пространство, като тогава бе препоръчано да се отделят специфични щандове и. 
 Гарантирано място на пазара и след изключителното състояние желаят производителите
Гарантирано място на пазара и след изключителното състояние желаят производителите

Не може в непознат дом веригите да слагат условия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР