И така, кои са хусите, каква власт имат в Йемен

...
И така, кои са хусите, каква власт имат в Йемен
Коментари Харесай

Кои са хусите, каква власт имат в Йемен и кои са техните съюзници?

И по този начин, кои са хусите, каква власт имат в Йемен и кои са техните съдружници?

Хусите (или хутите) са ислямистка военно-политическа формация от северната част на Йемен. Тя се появява в края на 90-те години на ХХ век и е наречена в чест на своя създател Хусейн Бадрудин ал-Хуси - политик, просветител и пълководец (именно затова, според от транскрипцията, те би трябвало да се назовават " хусити " или " хутити " - т.е. последователи на ал-Хуси (ал-Хути), само че в медиите се е открило названието " хуси " или " хути " ).

Хусите произлизат от съюз на планински племена на самата граница със Саудитска Арабия. Те принадлежат към зайдите - шиитско мюсюлманско малцинство. Зайдитите са към 10 милиона души или към една трета от популацията на Йемен. За разлика от " обичайните " шиити, сектата на зайдитите не има вяра в " скрития имам Махди " (в Корана той не се споменава), който би трябвало да се яви преди края на света.

Движението, чието бойно крило носи името " Ансар Аллах " (Партизани или поборници на Аллаха), е учредено през 1992 година в провинция Саада в Северен Йемен. Лидерът му е Абдел Малик ал-Хуси, брат на създателя на придвижването.

Основателят на придвижването - Хусейн Бадрудин ал-Хуси (убит от йеменската войска през 2004 г.), се застъпва за " религиозно възобновление " и " завръщане към корените на исляма " посредством Корана , който не изисква пояснение. В същото време хусите не одобряват уахабизма - консервативно течение в сунитския ислям, изповядвано от прилежащата им Саудитска Арабия.

Хусите назовават себе си част от " оста на опозиция " против Израел, Съединените щати и Запада като цяло, дружно с палестинската формация Хамас и ливанската шиитска Хизбула. Начело на " оста " е Иран - той се счита за главен боен съдружник на йеменските хуси. Девизът им е: " Аллах е популярен! Смърт за Съединени американски щати! Смърт за Израел! Проклятие за евреите! Победа за исляма! ".

В началото на 2000 година хусите се борят против йеменския президент Али Абдула Салех, който ръководи страната повече от 30 години и е съдружник на Саудитска Арабия в района. През 2009 година саудитците оказват помощ на йеменските управляващи да потушат протеста на хусите, а година по-късно е подписано съглашение за преустановяване на огъня. Впоследствие държавното управление в Сана признава, че кървавата битка против хусите се е трансформирала в филантропична злополука за популацията на Северен Йемен.

Пътят на хусите към властта в Йемен стартира през 2011-2012 година, когато страните от Близкия изток станаха очевидци на събития, влезнали в историята като Арабската пролет - всеобщи антиправителствени митинги.

Салех подаде оставка през 2012 година (беше погубен през 2017 г.) В същото време хусите тактически се съюзяват със Салех - това им оказва помощ да завладяват столицата Сана в края на 2014 година

Новият президент Абд-Рабу Мансур Хади не съумя да удържи обстановката в Йемен под надзор (той бе свален през 2014 година, подложен под домакински арест, а по-късно избяга от страната) и страната беше на ръба на революция. В последвалия безпорядък хусите - като най-организираната и боеспособна мощ от всички враждуващи групировки - внезапно укрепнаха. В края на 2014 година и началото на 2015 година " Ансар Аллах " контролираше столицата на Йемен Сана, най-гъсто обитаемоте региони в северната и западната част на страната и стартира нахлуване в южната част.

Правителството на Йемен в заточение изиска от районните си съдружници Саудитска Арабия и ОАЕ да стартират военна интервенция против бунтовниците. Намесата на арабската коалиция (в която влизат още Бахрейн, Кувейт, Йордания, Судан, Сенегал, Египет, Катар и Мароко), подкрепена от Съединени американски щати, Обединеното кралство и Пакистан.

Избухна огромна война (тя продължи от 2015 до 2022 г.), която провокира голяма филантропична злополука - самолетите на обединението бомбардираха йеменските градове и блокираха страната откъм морето. Милиони хора бяха на ръба на глада, а хиляди цивилни бяха убити. По данни на Организация на обединените нации по време на войната са починали близо 400 000 души, а 4 милиона са станали бежанци.

Но военните триумфи на саудитците и техните съдружници бяха извънредно незначителни. Хусите, подкрепяни от Иран, се потвърдиха като умели и стимулирани бойци. Една от най-известните интервенции на " Ансар Аллах " беше нападението с дрон и крилати ракети против две петролни уреди на саудитската петролна компания Saudi Aramco през септември 2019 година, което докара до прекъсване на производството на нефт там за няколко дни и до скок на международните цени. И това не беше изолирана офанзива.

През 2019 година ОАЕ взеха решение да прекратят дейното си присъединяване в боевете против хусите.

Повратният миг във войната настъпи през 2020 година, когато хусите нанесоха серия от огромни провали на съдружните сили. През 2021 година, уверен, че Саудитска Арабия не може да реализира боен триумф, американският президент Джо Байдън разгласи, че ще приключи поддръжката за интервенцията в Йемен.

В началото на април 2022 година Саудитска Арабия към този момент инициира преустановяване на огъня сред арабската коалиция и хусите. Споразумението беше за шест месеца и не беше публично възобновено, само че страните продължиха да се въздържат от съществени военни дейности. В средата на септември делегация на хусите за първи път публично посети Рияд и организира директни мирни договаряния с представители на саудитското кралство.

Успоредно с това, с посредничеството на Китай, Иран стартира да възвръща връзките си със саудитците. В същото време обстановката в Йемен надалеч не е нормализирана. Конфликтът се счита за замразен, а страната продължава да бъде в действителност разграничена.

Днес хусите управляват 14 от 22-те йеменски провинции (главно в северната и западната част), крайбрежието на Червено море и огромните градове, измежду които и столицата Сана. До наскоро интернационално приетото йеменско държавно управление беше в чужбина - в Рияд. Но в последно време членовете на държавното управление и депутатите започнаха да се завръщат в Аден - краткотрайната столица в южната част на Йемен. Официалната власт в страната беше предадена на президентския директорски съвет (хусите не го признават).

Според разнообразни данни в редиците на хутите има към 20 000 въоръжени полицаи . Няма тъкмо удостоверение.

Във войната на Израел с Хамас в линията Газа хусите недвусмислено поддържат палестинците. Абдел-Малик ал-Хуси е декларирал, че силите му са " подготвени да се придвижат със стотици хиляди, с цел да се причислят към палестинския народ и да се изправят против врага ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР