И така – хора – пазете се! Внимавайте, стойте далеч

...
И така – хора – пазете се! Внимавайте, стойте далеч
Коментари Харесай

Витанов: Навлизаме в Долината на плача

И по този начин – хора – пазете се! Внимавайте, стойте надалеч от всеобщи събирания. Навлизаме в Долината на рева – интервал, който ще се характеризира с огромна смъртност и техническо претоварване на здравната система. Това написа във Facebook математикът проф. Николай Витанов. Сега той разгласява ежедневния си разбор на ситуацията с ковид у нас.

„ Всеки ден пиша, че броят на случаите за хоспитализация и за интензивни отделения ще ресте. И той пораства, само че статистиката да вземем за пример не регистрира растеж на хората в интензивните отделения. Причината е елементарна, само че жестока – няма повече такива профилирани кревати, а да се разкрият нови, не е лесна работа. Подобно е ситуацията и с хоспитализациите. Това е то, техническото претоварване на системата. Добавяме и претоварването на човешкия фактор – имаме хора на първа линия, които не знам към този момент, по какъв начин устоят. И те не доближават. Затова – хора, пазете се! Помнете, че здравната система е в положение на претоварване!, предизвестява математикът.

Той добавя, че базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.338, а към този момент седми ден е над 1.3.

„ Пожарът бушува с цялостна мощ, броят на дейните случаи пораства, а аз всеки ден ви запитвам кое е най-малкото шестцифрено число. Такова нещо до момента не е било. Шапка им смъквам на лекарите и на всички на първа линия. Държат фронта. Все още. Браво на вас! “, сподели проф. Витанов.

Той подчертава и на зелените документи и локдауна. „ Запишете си някъде – аз съм единственият математик, който сподели, че цялостен локдаун няма да има до изборите. Тотален – значи всички да се затворени и да се излиза с позволение от къщи. Не, такова нещо няма да има. Политически неизгодно е. По-изгодната политическа линия (и за това ви писах, преди да се случи) е да се вкара зелен документ и след това, в случай че не сработят нещата – да се наложат ограничавания върху тези, които нямат документ. Не цялостен локдаун – ограничавания върху тези, които нямат септификат. Какво значи да сработят нещата – ами значи вилнеещият пожар да изгори такава огромна повърхност, че да няма от кое място да се зарежда с нов материал, да отслабне и това да бъде оповестено за триумф, проучва математикът.

„ Затова пазете се! Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се! Помнете това! Мислете сами за себе си и не разчитайте, че някой различен ще намерения за вас “, предизвестява проф. Витанов.

„ Виждате картата на риска, според проекта на Министерството на здравеопазването. Там равнище 4 доминира – 26 области са там. Всичко без Смолян и Кърджали. Скоро Кърджали ще спре да нервира със жълтия си цвят и ще влезе в алената зона. Затова – още един път -хора, пазете се, спазвайте обикновените ограничения, т.е. стойте настрани от всеобщи събирания и поддържайте персонална хигиена, като задоволително дълго си миете ръцете – най-малко 20 секунди “, обръща се за следващ път към българите проф. Николай Витанов.

„ Може ли да става по-лошо. Може. Погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там доста мрачно алената зона към момента не доминира. Затова ви приказвам за Долината на рева.
Картата на риска, съгласно нашата методология, е каквато се и чака да бъде – изцяло виолетова. Пожарът гори със страшна мощ.

Смъртността – виждате ли в този момент, за какво се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат злобари и други.
А числата от статистиката са такива
За смъртността (починали, според формалния портал coronavirus.bg, че някои злобари още не знаят какви са тия числа) – никакъв коментар, просто цифри за информация:
– умряли в края на септември 2021 – 20882
– умряли до през днешния ден – 23594
– умряли октомври 2020 (за целия месец) – 441
– умряли за октомври 2021 – 2713 (за 27 дни)

Починалите до момента за октомври 2021 са 6.15 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито желае да си ги прави. Давам единствено цифри, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви заречен. Пак наблягам – нещата не са така обикновени, както наподобяват “, написа математикът.

Той предизвестява, че разпространяването на болестта в страната е дифузно, а всички области са с такова разпространяване. „ Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакви цифри, само че в Северозападна България обстановката с дифузното разпространяване по никакъв начин не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен завършек на октомври и оптимистично начало на ноември “, предизвестява той.

„ Какво да се прави в тази конюнктура? Правете каквото желаете, ходете, където желаете. Но стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора. Минимизирайте опцията някой да ви болести – стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.
Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително)
Пак пиша. Пазете се, разхождате по улицата вашето тяло, което е извънредно скъпа биологична благосъстоятелност. Пазете си го, тъй като повредите в него мъчно се поправят, в случай че може да се поправят въобще. То ще ви би трябвало, с цел да поддържа пълноценния ви живот, когато тая пандемия свърши.
Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля “, приключва проф. Витанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР