И-ки-гай. Звучи хубаво, нали? Прилича на заклинание от арсенала на

...
И-ки-гай. Звучи хубаво, нали? Прилича на заклинание от арсенала на
Коментари Харесай

Какво е икигай: японската тайна за дълъг и щастлив живот

И-ки-гай. Звучи хубаво, нали? Прилича на проклинание от арсенала на положителните магьосници. Вероятно сте срещали тази дума в интернет, най-вероятно съпроводена от диаграма с четири кръга. Какво обаче е това?

Според японските мъдреци, измислили термина икигай през 14 век, това е положение на духа, сходно на щастието, което се реализира посредством хармоничното секване на ползи, предопределение, обществена задача и работа, която носи приходи. С други думи, икигай е смисълът на живота.



Икигай в действителност се образува от две японски думи: "ики " - "да пребивавам ", "gai " - "разум ", комбинацията от които дефинира японската философия, която всеки от нас е в положение да овладее. Целта ѝ е да успокои смесицата от ненасочени стремежи, паники за бъдещето и предишното, които много от нас носят в мозъка си. Освен това икигай има за цел да подредите мислите ни, да ни накара да видим хубостта на света към нас и да се насладим на дребните неща, а вследствие на всичко това да открием хармонията и спокойствието.

Японският невролог и публицист Кен Моги в „ Малка книга на Икигай “ предлага ясна и образна формулировка: „ Икигай “ е това, за което желаете да ставате заран. „ Икигай е в детайлите “, написа Моги. - Свежестта на ранната заран, чашата кафе, слънчевият лъч, дългото подготвяне на обичаното ядене и похвалата от шефа имат идентична тежест. Само тези, които са способни да разпознаят хубостта на всички тези неща, същински ги ценят и им се радват. “

„ Икигай е благополучие, чиято същина е, че постоянно имаш какво да правиш “, повтаря Франсеск Миралес, който е съавтор на книгата “Икигай. Тайните на Япония за дълъг и благополучен живот”, дружно с Хектор Гарсия. „ Основната причина е, че в случай че намерите нещо, което изпълва живота със смисъл, то ще ви придвижи напред и ще ви въодушеви да вършиме повече. “



Как да откриете своя икигай?

Икигай - дефинира ползите ни, дейностите, които ни носят наслада и задоволство, той е осъзнатостта, с която вършим всичко в всекидневието си и способства за дълголетието.

Икигай ни носи възприятие за лично достолепие, възприятие за задоволство и смисъл на живота.

Колкото по-рано започнете да търсите своя икигай, толкоз по-скоро ще започнете да се чувствате спокойни и задоволени от живота. Ето някои ориентири, които Франсеск Миралес предлага да употребявате, с цел да ускорите търсенето си:

- Вземете лист хартия и запишете достиженията в живота си, с които в действителност се гордеете - това може да послужи като добра насочна точка за намиране на икигай.

- Какви са вашите специфични познания и умения? В какво се смятате за специалист? Какви са вашите ползи и какви умения бихте желали да развиете?

„ Правете единствено това, което обичате най-вече. Това сигурно ще ви донесе триумф “, споделя Стийв Джобс, създателят на Apple. Доверете се на възприятията си – колкото и тривиално да звучи, вашият икигай не е за пари или популярност, а за това, към което се стремите с душата и сърцето си.

- Къде се виждате в фантазиите си? Каква е картината на бъдещето, което ви носи наслада? Не ограничавайте въображението си - следвайки съкровените си стремежи, вие ще намерите своя икигай.

- Приемете своята уникалност и не сравнявайте достиженията си с тези на другите. Само вие сте в положение да определите своето място в живота и, доверявайки се на личното си „ аз “, да намерите икигай и пътя към щастието.



Основните правила на Икигай са:

започнете с малко;

освободете се;

естетика и стабилност;

радвайте се на дребните неща;

бъдете тук и в този момент.

В своята книга Кен Моги декодира в детайли всеки един от античните правила на икигай. Ето ги и тях:

1. Започнете с малко

Това значи да не се стремите незабавно към върха и да не оправдавате напъните си с някаква амбициозна цел, а просто да изпълнявате ежедневни задания, до момента в който се стремите към несъмнено съвършенство („ кодавари “ - грижлив перфекционизъм в японски стил). И също по този начин – последователно, ден след ден, малко по малко, променяйте живота си по прелестен метод, тъй че да ви носи повече наслаждение и наслада: ставайте с първите лъчи на слънцето, пийте кафе с обичаните си сладкиши, намирайте време всеки ден за разходка или забавно занимание, постепенно пригответе здравословна и вкусна вечеря и така нататък

2. Освободи се

Едно от наложителните условия в търсенето на икигай е да приемете себе, да разсъните вътрешното дете, да се научите да бъдете по-спонтанни, смели и самостоятелни от мнението на другите. „ Детето е нехайно и необременено от обществени избрания, необвързано с връзките на една или друга специалност или обществен статус. Би било отлично да запазим тази детска лекост за цялостен живот “, написа Кен Моги.



3. Хармония и резистентност

Икигай в японската просвета е директно обвързван с хармонията с близките хора и обществото като цяло, природата и местообитанието. Определяйки своето място в живота, вие би трябвало да възприемате себе си като неделима част от света и да се грижите за него като за собствен личен.

4. Радвай се на дребните неща

Щастието се крие освен в огромните (успех, кариера) и материални (висока заплата, къща - цялостен хладилник) достижения. Ежедневното благополучие е в дребните неща: вкусна закуска, слънчева заран, приятна среща или разходка с колело. Мислено отбелязвайте нещата, които ви доставят наслаждение, радвайте им се и бъдете признателни на ориста за тези дребни неща.

5. Бъдете тук и в този момент

Както сподели създателят на Apple Стийв Джобс, „ Правете единствено това, което обичате най-вече. Това сигурно ще ви докара до триумф. “ Състоянието на поток, в което сте толкоз въвлечени в действието, което вършите в даден миг, че не ви интересува нищо друго, също е част от вашия икигай.



„ Правете музика, даже когато никой не ви слуша. Рисувайте картини, даже в случай че никой не ги гледа. Пишете истории, които никой няма да прочете. Вътрешната наслада и задоволство са задоволителни, с цел да продължите да живеете и да вършите работата си “, поучава Кен Моги. Правете това, което обичате, освен с цел да си изкарвате прехраната, само че и тъй като получавате наслаждение от това, реализирайте се, постигайте задачите си и правете света по-добро място.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР