И Израел, и палестинците обявиха победа в минивойната между тях

...
И Израел, и палестинците обявиха победа в минивойната между тях
Коментари Харесай

И израелци, и палестинци се обявиха за победители в 11-дневната война

И Израел, и палестинците оповестиха победа в минивойната сред тях приключила с помирение, влезнало в действие през днешния ден.

Четвъртата война сред Израел и ислямистите от Хамас, откогато те поеха контрола над Газа, продължи 11 дни.

Примирието влезе в действие в 02.00 часа локално (и българско) време тази нощ през тези 11 дни израелски удари по Газа и палестински против Израел - над 4000 ракети, 90 на 100 от които бяха прехванати от израелския противоракетен щит. Палестинците дадоха минимум 232 жертви съгласно управляващите в Газа, а полицията в Израел преброи 12 убити в еврейската страна.

В реалност никоя от страните в спора не е спечелила стратегическа победа. Редовете надолу демонстрират ясно това.

Победа за Израел?

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху дефинира като " извънреден триумф " офанзивата на израелската войска против палестинските въоръжени групировки в линията Газа, в това число Хамас, съобщи Франс прес.

" Постигнахме задачите си, това е извънреден триумф ", съобщи Нетаняху пред медии в щаба на армията в Тел Авив след влизането в действие на съглашение за прекъсване на огъня.

Нетаняху предизвести, че Израел няма да допусне нови ракетни набези. " Ако Хамас мисли, че ще толерираме изстрелване на дребен брой ракети, бърка ", акцентира министър председателят и даде обещание, че ще отговори " с още по-голяма мощ на всички прояви на експанзия против израелските обитаемоте места към Газа или всяка друга част на Израел ".

Победа за палестинците?

Стотици палестинци в линията Газа излязоха тази нощ по улиците, с цел да отпразнуват " успеха си ", съобщи ТАСС. След влизането в действие тази нощ на примирието започнаха всеобщи шествия, пешком и с коли, участниците в които развяваха палестински флагове.

Що построим още веднъж къщите, разрушени от окупаторите, ще върнем усмивките на лицата на ранените. Обещаваме на всеки страдалец, да продължим пътя му, обърна се към участниците в шествията заместник-ръководителя на политическото бюро на Хамас, Халил Ал Хая.

Сега се чества във всички градове на Палестинската автономност - и на Западния бряг, и в Газа, и в Ерусалим, тъй като това е наша обща победа, резултат от общите ни старания, добави той.

Успяхме да унизим врага и неговата войска, чието управление се хвалеше с убийството на деца и разрушаването на жилищни здания, сподели Абу Обейда, представител на въоръженото крило на Хамас - Бригадите " Изедин ал Касам ".

Ливанското придвижване Хизбула също приветства " историческата победа " на палестинските групировки в Газа, съобщи Франс прес.

Съюзник на Техеран, различен върл зложелател на Израел, против който се е сражавало нееднократно през последните десетилетия, Хизбула обичайно поддържа Хамас.

" Хизбула приветства героичния палестински народ и доблестната му опозиция по случай извоюваната историческа победа (...) против ционисткия зложелател ", уточни в официално съобщение въоръженото шиитско придвижване, авторитетно в ливанската политика, само че считано за терористична формация от Израел и Съединени американски щати.

Хизбула " приветства по-специално борците от съпротивата, мъчениците, ранените и техните фамилии ", също и " управленията на групировките от палестинската опозиция, показали се на висотата на тази борба ".

Ще има ли в миналото край...

Много международни водачи приветстваха примирието. В малко изказване от Белия дом президентът Джо Байдън дефинира примирието в Газа като действителна опция за придвижване към мира и изрече откровената си благодарност към Египет за посредническата му роля в договарянията. Но означи също, че Съединени американски щати (главният покровител на Израел) ще попълнят запасите на израелската система за противоракетна защита " Железен купол ", помогнала за обезвреждане на изстрелваните от Хамас ракети.

Примирието сред Израел и Хамас беше реализирано, откакто Съединени американски щати ускориха натиска върху израелците да спрат бомбардировките над Газа, отбелязва английският в. " Файненшъл таймс ".

Израел счита Хамас за сериозна, само че не и екзистенциална опасност, по тази причина взема премерени решения да не употребява цялата си мощ. Три войни са научили израелските ръководещи, че навлизането в Газа със сухопътни войски води до гибелта на млади бойци, а това не се приема по никакъв начин добре от обществеността. Сегашната интервенция, вместо съдбоносен удар, беше продължение на метода, включващ ограничение на способността на Хамас да усилва оръжейния си боеприпас и продобиване на военно преимущество посредством набези против групировката на всеки няколко години, написа на собствен ред различен английски вестник " Гардиън ".

Експерти предизвестяват, че споразуменията за преустановяване на огъня са нестабилно нещо - те могат да са нежни и краткотрайни, показва в. " Ню Йорк таймс ".

Израел споделя, че мрежата от тунели на Хамас е разрушена и че групировката е изгубила огромен брой военни командири. За известно време Хамас може да няма опция да стартира нова огромна война против Израел, който понесе по-ограничен брой жертви с помощта на системата си за противоракетна защита " Железен купол ". Групировката обаче нанесе удар върху израелската народна власт, като сподели, че може да разпали етническо принуждение сред араби и евреи в Израел. Същевременно радикалните ислямисти видяха по какъв начин понижава поддръжката на демократите в Съединени американски щати за Израел, разяснява в. " Уолстрийт джърнъл ".

Сега въпросът е какви поучения ще си извлекат районните играчи от късата война и международната реакция, отбелязва американското издание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР