И да искам да повторя грешката си, вече нямам това

...
И да искам да повторя грешката си, вече нямам това
Коментари Харесай

Моята история: Как от златен палат стигнах до старческия дом

И да желая да повторя грешката си, към този момент нямам това време. Но разбрах едно – човек би трябвало първо да обмисля дейностите си и чак по-късно да прави безумия,такива, каквито аз позволих.
Мъжът ми беше авиатор и взимаше хубави пари. След пенсионирането си продължи да работи в селскостопанската авиа­ция. Решихме да вдигнем триетажна къща, да има по един етаж с по четири стаи – за нас и за двама­та ни сина. Хем да сме за­едно с децата си, хем да сме настрана и всеки да си знае дома. Пък и ние да не им се пречкаме и да не им се месим.

След година и полови­на непосилен труд къща­та беше подготвена – същинска хубост за очите. И точ­но когато трябваше да се радваме на новото си жи­лище, мъжът ми се разбо­ля и умря. Видях се в знамение, тъй като още не бях­ме трансферирали етажите на момчетата. И двамата ми синове бяха фамилни, само че огромният нямаше деца, а дребният се радваше на три. Наложи ми се сама да се оправям с цялата документи, с цел да уза­коня на всеки каквото му се полагаше. Когато при­ключих с това, малко се поуспокоих, само че тогава породи непредвидена от мен обстановка.

Моят етаж се оказа бодил в очите на снахите. Те на­стръхнаха една против друга и против мен. Всяка искаше да докопа моето жилище с цената на всич­ко. Обещаваха ми да ме гледат, да ме глезят, единствено и единствено да им припиша ета­жа си. И тук направих най-голямата неточност в живо­та си. Приписах го на мал­кия, тъй като имаше деца, а като отплата на го­лемия трансферирах лозето и земите на село. Започ­на война сред двамата братя, подкокоросвани от дамите си. В един миг дребният не устоя, про­даде двата етажа и зами­наха цялото семейство за родния град на снахата. Там си купиха огромен апар­тамент, само че в него, есте­ствено, за мен нямаше място.

Надявах се, че големи­ят ще ме вземе при себе си, само че снахата отсече, че щом съм дала всичко на дребния, би трябвало той да ме гледа. А това, че им бях за­вещала лозе и земи, не влизаше в сметката. Стиг­на се до такава степен, че ме изпра­тиха да пребивавам в дървена­та къщурка на лозето, ко­ято имаше две стаи. Тога­ва краката още ме държа­ха, само че след три години към този момент ми беше мъчно да пътувам до града за про­дукти и медикаменти. А сино­вете и снахите не ме по­глеждаха – напряко бяха не запомнили за мен. Едва тогава разбрах последни­те думи на брачна половинка си: „ На никого нищо не припис­вай, до момента в който си жива! “ Късно беше обаче да по­правям сторената неточност. Човек би трябвало да е вманиачен да остане на улицата, в случай че е имал три­етажна къща…

Наложи ми се да ида в старешки дом. Понеже имах хубава пен­сия, а и с половината от пенсията на брачна половинка ми се събираше добра сума, можех да си разреша най-малко порядъчен дом за остарели хора, с отлични медицин­ски грижи. Тук открих другари, които също като мен се бяха прецакали да се предоверят на обични­те си деца. Вече нямам нищо – единствено насъбрани го­дини. Не ми остава друго, с изключение на да очаквам края, мис­лейки за нелепостта, която направих.

Мария

Инфо: По-красиви

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР