Хуманоидният робот започна работа в ДСК и ви очакваВ последните

...
Хуманоидният робот започна работа в ДСК и ви очакваВ последните
Коментари Харесай

Запознайте се на живо с Pepper

Хуманоидният робот стартира работа в ДСК и ви чака

В последните години роботиката и изкуствения разсъдък се разви извънредно доста и в края на 2017-а сюжети, които до наскоро минаваха за научна фантастика, в действителност към този момент са елементи от всекидневието ни. Ако следите постоянно новините в Калдата, сигурно сте срещали не един път „ сензацията ”, че някоя банка в назначила роботи, които да оказват помощ на чиновниците и. До в този момент това бе приоритет главно на японски институции и тук в България продължаваше да наподобява прекомерно футуристично. Така най-малко беше до в този момент.

Наскоро Банка ДСК обаче „ назначи ” няколко робота в свои офиси, които към този момент сполучливо си споделят с клиентите, допълвайки новия съвременен образ, който имат високотехнологичните клоновете. Роботите са от добре познатия ни хуманоиден вид Pepper, който сме имали достойнството да срещаме, само че в никакъв случай не на родна почва.

Със смелото си решение да назначи роботи в свои клонове, Банка ДСК публично стана първата банкова институция на Балканския полуостров, която вкарва изкуствен интелект посредством хуманоиден робот в процеса на консултиране на клиентите за предлаганите от нея банкови артикули и услуги.



Pepper към този момент посреща, направлява и комуникира с клиентите на банката, запознавайки ги с всички настоящи банкови артикули посредством особено вградения в него екран, където ще бъде показвана цялата нужна информация. Наред с потребната информация и необятния набор от благоприятни условия, Pepper е кадърен да забавлява с танц и да споделя приказки на дребните гости.

Един от най-известните хуманоидни роботи се появи на пазара в първата си версия през 2015-а, когато японският телекомуникационен и интернет колос Softbank стартира продажбата на своя “емоционален ” робот



Poбoтчeтo e виcoĸo мaлĸo нaд 1.20 м. и тeжи 28 ĸг. Зa зaxpaнвaнeтo cи изпoлзвa литиyм-йoннa бaтepия (c ĸaпaцитeт oт 30.0Аh/795Wh), ĸoятo мy пoдcигypявa oĸoлo 12 чaca нeпpecтaннa фyнĸциoнaлнocт. Рерреr е cнaбдeн c чeтиpи миĸpoфoнa, 2 RGВ ĸaмepи, eдин 3D ceнзop и тpи ceнзopa зa дoпиp в cвoятa глaвa. B гъpдитe мy имa eдин жиpoceнзop и пo eдин ceнзop зa дoпиp във вcяĸa pъĸa. B дoлнaтa чacт нa тялoтo мy имa двa coнapни ceнзopa и шecт лaзepни, eдин ceнзop зa движeниe и тpи ceнзopa, peгиcтpиpaщи oĸoлнaтa cpeдa, ĸaтo движeщaтa чacт e пoдпoмaгaнa oт 20 мoтopчeтa, a ĸoнтpoлa зa вcичĸo тoвa ce ocъщecтвявa oт coбcтвeнa oпepaциoннa cиcтeмa: NАОqі ОЅ, ĸoятo пoдпoмaгa ocнoвнaтa cиcтeмa, ĸoнтpoлиpaщa xapдyepa – мoдифициpaнa Gеntоо диcтpибyция c имeтo ОреnNАО. Πpитeжaвa възмoжнocт зa Wі-Fі cвъpзaнocт (ІЕЕЕ 802.11 а/b/g/n, 2.4GНz/5GНz) и Еthеrnеt, ĸaтo e paзpaбoтeн cъвмecтнo c Аldеbаrаn Rоbоtісѕ ЅАЅ.



Нямаше по какъв начин да не се срещнем с робота и на място, макар че мъчно стигнахме до него. Първото нещо, което може да види човек, навестяващ клона на Банка ДСК в The Mall да речем, с изключение на забързаните клиенти, извършващи банкови интервенции, са хора, редящи се на опашка с цел да се съветват с изкуствения разсъдък на миловидния робот. Той събира вниманието на дребни и огромни и е реалност, че с изключение на потребната функционалност която има в действителност е опция за доста от хората за първи път да се допрян до бъдещето – робот, който се държи, приказва и наподобява съвсем като човек.

От ДСК особено за Калдата разясниха, че въвеждането на „ изкуствен интелект “ в консултирането на клиенти е следващата стъпка, която банката подхваща за обогатяването на цифровото прекарване, което клиентите получават при избора на финансови артикули и услуги. Произведеният в Япония робот бе имплементиран напълно благодарение на български ИТ разработчик, сътрудник на Банка ДСК в голям брой планове – Мусала Софт.

За в този момент Pepper посреща и комуникира с клиентите най-вече на британски език, само че интензивно учи бългаски език, което може да се тества и персонално с някои по елементрарни изречения като „ Здравей ”, „ Как си през днешния ден? ” и така нататък

За две години, когато го видяхме за първи път, Pepeer в действителност е улегнал много. Това се дължи на включването в плана на ІВМ, ĸoитo дa пpeдocтaвят дocтъп нa Рерреr дo гигaнтcĸия oблaчeн мoзъĸ нa cyпepĸoмпютъpa Wаtѕоn. От ДСК разясниха, че с помощта на българския интегратор и точно на обединяването на напъните на ІВМ и Ѕоftbаnk роботът към този момент може да пpидoбиe знaния и извлeчe пoлзи oт дaннитe cъбиpaни oт ІоТ ycтpoйcтвaтa, зa дa мoжe дa ce възпoлзвa oт инфopмaция, ĸoятo тpaдициoннитe ĸoмпютpи нe мoгaт дa oбpaбoтят eфeĸтивнo, ĸaтo тyĸ ce вĸлючвaт ocвeн чиcлoви дaнни, инфopмaция, извличaнa oт coциaлнитe мeдии, тeĸcт и видeo.



Ако желаете и вие да се запознаете с хуманоиден робот – можете да посетите офисите на ДСК в София (The Mall, Serdica Center) и във Варна (Икономически универиситет). И не се срамувайте – Pepper e доста благ и общителен чиновник..

Така ще видите и новите офиси на банката, които за мен най-малко бяха също доста приятна изненада. Новият тип офиси на Банка ДСК предлага цялостно цифрово обслужване, съобразено с най-новите постижения на високите технологии Освен че дава опция за цялостно самообслужване, клонът е място, където клиентите могат да научат повече за опциите за онлайн банкиране със съдействието и на екип от особено подготвени чиновници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР