Хуманитарната гимназия в Пловдив, в която преди повече от 140

...
Хуманитарната гимназия в Пловдив, в която преди повече от 140
Коментари Харесай

Най-накрая ще ремонтират хуманитарната гимназия в Пловдив

Хуманитарната гимназия в Пловдив, в която преди повече от 140 години за първи път в страната се празнува делото на братята Кирил и Методий, най-накрая ще бъде ремонтирана.

Още преди две години от министерството на културата излизат със мнение, че постройката е рискова за децата, само че все пак образователният развой в нея продължава.

По предварителни сметки за повсеместен ремонт и реституция ще са нужни осем ммилиона лв.. Сега половината от средствата към този момент са обезпечени от страната.

С всяка минала година става все по-трудно прозорците в учебното заведение да се затварят компактно. Сградата е монумент на културата от национално значение, строена през 1885 година. Това води и до огромни загуби на топлота. Тази зима управлението платило над 23 хиляди лв. за отопление.

" Опитваме се да вършим частични поправки, дървото е толкоз остаряло, че няма по какъв начин да бъде поддържано повече ", споделя шефът Емил Начев.

В най-хубавия случай ремонтът на възрожденската постройка, в която се обитават две учебни заведения с близо 2 хиляди деца, ще стартира идващото лято.

" Ще бъдат употребявани материали, които са употребявани при изработката на постройката, дограмата ще е дървена, вътре ще бъде единствено варово циментова настилка, без да се употребяват нови технологи. Подмяна на всички съоръжения, стълбите ще се запазят във типа, в който са и в този момент ", споделя Начев

Родителите ще упорстват в идващия бюджет на Пловдив да бъдат планувани изчезналите средства за дотъкмяване на ремонта.

Репортер: Мариела Хубинова

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР