Художникът и графичен дизайнер Джейми Рийд почина на 76-годишна възраст.

...
Художникът и графичен дизайнер Джейми Рийд почина на 76-годишна възраст.
Коментари Харесай

Почина Джейми Рийд, художникът на пънкарите от Sex Pistols

Художникът и графичен дизайнер Джейми Рийд умря на 76-годишна възраст. Той е основател на най-известната обложка на сингъла на пънк групата Sex Pistols - " Anarchy in the U.K. “ от 1976 година Рийд илюстрира и паметното за бандата парче " God Save the Queen “ от 1977 година

Творбите на актьора са световноизвестни, като огромна част от работата му за Sex Pistols е разповаема с резултата на откъсната страница от вестник.

Рисунката на " Anarchy in the UK “ включва националния байрак на Англия, раздран и дрипав. Оригиналната художествената работа на Рийд за " God Save the Queen “ съставлява обезобразен портрет на кралица Елизабет II от Сесил Бийтън. Във вариацията на Риид починалата към този момент кралица е с безвредна игла през устата.



Това се трансформира е емблематичен облик, който сплотява всичко опеделящо Sex Pistols - музика, изкуство, политика, безредица и провокация.

Рийд основава и обложката за забележителния дебютен албум на пънкарите - " Never Mind the Bollocks, Here`s the Sex Pistols ", който излиза през 1977 година Художникът е създател и на плаката за кино лентата им " The Great Rock ’n’ Roll Swindle ".

Новината за гибелта на актьора разгласи галерситът му в Брайнтън Джон Марчант. Той го разказа като „ художник, иконоборец, анархист, пънкар, хипи, бунтовник и романтик “.



Джейми Рийд е роден в социалистическо семейство в Кройдън, Южен Лондон, през 1947 година Той посещава колежи по изкуства в Уимбълдън и Кройдън в края на 60-те години.

В Кройдън Рийд се среща с Малкълм Макларън, който по-късно става прочут като,,бащата на пънка " с менажирането на ню уейв групите, измежду които е и Sex Pistols.

Рийд и Макларън са обединени от общия им интерес към обществения бунтовник Гай Деборд и неговите политически възгледи. Той насочва най-остри и провокативни рецензии на капитализма на 20-ти век и философията му е измежду силите, въодушевили всеобщите стачки и гражданските безредици в Париж напролет на 1968 година

През 1970 година Рийд е прочут като съоснователя на радикалното политическо списание Suburban Press. През 1974 година той проектира книга с текстове " Leaving the 20th Century: The Incomplete Work of the Situationist International ", в която показва идеологията на Ситуационисткия интернационал - някогашна интернационална организация на обществени революционери, формирана от авангардни художници, интелектуалци и политически теоретици.



Шест години по-късно Рийд става арт шеф на Sex Pistols - групата, събрана от Малкълм Макларън през 1975 година

През 70-те Макларън управлява личен рок магазин " Let it Rock " - дружно с тогавашното си гадже. В него двойката продава преправени от тях облекла, музикални плочи и касети и така нататък Пол Кук и Стив Джоунс (барабанистът и китаристът на Pistols) са измежду клиентите им. Басистът на групата Глен Матлок е един от асистентите в магазина на Макларън.

Кратката популярност на Sex Pistols се срутва през януари 1978 година, след американското им турне.



Въпреки това Рийд се развива надалеч оттатък работата си за пънк групата. Художникът основава изкуство, изнася лекции в учебни заведения, проектира звукозаписно студио и стачкува против съвсем всичко. От анти-гей законодателството до изкуството на или.

Когато през 2009 година Хърст, който през днешния ден е най-богатият жив художник във Англия, заплаши да съди студент за нарушение на авторски права, Рийд премисли творбата си „ God Save the Queen “ с думите,,God Save Damien Hirst “.

,,Превръщането на изкуството в стока се трансформира в болест “, сподели Рийд пред центъра за изкуства в Барнсли, Северна Англия през 2021 година





В последните години художникът сътвори провокативни творби на изкуството, осмиващи Доналд Тръмп и културата на звездите като цяло.

Макар възгледите му да са срещу материализма, Рийд има партньорства с първокласната мода. С Comme des Garcons през 2008 година и Valentino през 2017 година - в двата случая става дума за сбирки от мъжкото облекло.



Произведенията на Джейми Рийд са в сбирките на международни музеи като MoMA, изложба Tate, Музея за изящни изкуства в Хюстън, музеяVictoria and Albert, наред с други влиятелни културни институции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР