Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него

...
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него
Коментари Харесай

За диабета, инсулина и правилата

Хроничното заболяване придобива мащабите на международна зараза - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от, от тях 70 000 са деца. СЗО планува към 2030 година над 500 милиона души да бъдат наранени от вид. В България съгласно статистиката от това заболяване страдат към 500 000 души. 40% от хората даже не подозират, че имат *. Той от своя страна е: вид 1 (инсулинозависим) и вид 2.

Като щерка на татко ик, съм безусловно наясно какво значи това да гледаш тортата на масата като бижу. Не един път ми е било извънредно мъчително при тази панорама. И въпреки всичко - ситуацията не е толкоз тежко, когато до нас е положителният, остарял инсулин.

Инсулинът - едно от най-важните открития за медицината

Благодарение на откритието на доктор Бантинг и неговия сътрудник доктор Бест, инсулинът избавя живота на милиони хора със захарен. Инсулинът е единственият хормон в тялото, който има свойството да намалява равнището на кръвната захар. Произвежда се от задстомашната жлеза- панкреаса. Основната му функционалност се състои в това да оказва помощ при усвояването на глюкозата от клетките на тъканите и да я трансформира в гликоген. Гликогенът в действителност е животинският аналог на нишестето - най-важният полизахарид. Най-общо казано - функционалността му е да се натрупа в мускулите с подготвеност когато и да е да бъде трансфорат в силата, нужна за естествената интензивност на цялото ни тяло. От равнищата на кръвната захар зависи нашата жизнеспособност и естествената функционалност на всички органи и системи.

Инсулинът се отделя от панкреаса при подаден " сигнал ", най-активни реагира на глюкозата и по този начин той форсира превоза на глюкоза през клетките на мускулите, сърцето и мастната тъкан. Важно е да се знае, че така наречен " брой на инсулиновите рецептори " понижава при затлъстяване. Единственото средство на направляваме кръвната си захар, в случай че имаме и инсулинът не се създава задоволително, е като познаваме какво е гликемия и какво е " Гликемичен показател на храните ", да се храним по-често с храни с невисок гликемичен показател

.

Когато тялото не може да създава естествения хормон, то той би трябвало да се внесе извън, под формата на синтетичен артикул, от който зависи безусловно живота на болния.

Как и по кое време стартира лекуването на с инсулин

Преди повече от 92 години единственото, което знаели лекарите, пробвайки се да излекуват хора, заболели от било, че би трябвало в организма на пациентите да бъде въведен инсулин отнякъде. Канадският доктор, получил в следствие Нобелова премия за медицина, доктор Фредерик Бантинг, бил първият, който съумял да изолира инсулин от кучешки панкреас. На 11 януари 1922 той го инжектира в седалището на 14 годишния тежко болен Ленард. Докторът се сблъсква с гноясал цирей на мястото на инжектирането, само че за сметка на това открива, че равнищата на кръвната захар на пациента му леко се намаляват. Продължавайки да пробва и да усъвършенства техниката си на „ внасяне ” на инсулина в тялото, Бантинг съумява да доближи до четирикратно намаляване на равнището на кръвната захар на Ленард, който последователно стартира да наддава тегло и да връща силите си за живот. В следствие инсулинът несъмнено се подрежда измежду най-важните открития на предишния век и въобще - за медицината.

Правила за предварителна защита на захарния

Особено деликатно да ги съблюдаваме, в случай че има в фамилията ни само че болен.

Задължително да ревизираме равнището на глюкозата в кръвта най-малко един път годишно

В никакъв случай да не злоупотребяваме с мазни, пържени храни, алкохол и сладки изкушения

Да следим килограмите си и да не позволяваме наднорменото тегло да стане неизменима част от нас

Да се движим повече на чист въздух, да упражняваме физическа активност най-малко 30 минути дневно

Да си почиваме пълноценно и да заобикаляме стреса- от време на време точно той се оказва отключващ фактор на заболяването

Още нещо важно- не забравяйте и главните признаци на заболяването - честа жадност, щедро уриниране, сърбежи по кожата, водещи до разранявания, проблеми с очите - най-често замъгляване на зрението, повтарящи се инфекции.

Благодарение на инсулина, ът е рискова болест, която можем да направляваме. Можем да избегнем ужасяващите затруднение, стига да съблюдаваме хранителен и двигателен режим и да опознаем добре " врага ".

*Данните са от уеб страницата на МНЗ към 2014 г.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР