Хроничният тиреоидит () се причинява, когато имунната система атакува собствената

...
Хроничният тиреоидит () се причинява, когато имунната система атакува собствената
Коментари Харесай

Хашимото

Хроничният тиреоидит () се предизвиква, когато имунната система нападна личната си щитовидна жлеза, която се намира в основата на шията под Адамовата ябълка. Често води до понижена функционалност на ( хипотиреоидизъм ).

Разстройството се назовава още болест на Хашимото.

Причини

Болестта на Хашимото е постоянно срещано заболяване на щитовидната жлеза. Може да се появи на всяка възраст, само че най-често се следи при дами на междинна възраст. Причинява се от реакция на имунната система против щитовидната жлеза.

Заболяването стартира постепенно. Може да отнеме месеци или даже години, преди положението да бъде намерено и равнищата на хормоните на щитовидната жлеза да станат по-ниски от естественото. Болестта на Хашимото се среща най-често при хора с фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза.

В редки случаи болестта може да бъде обвързвано с други хормонални проблеми, породени от имунната система. Може да възникне при неприятна надбъбречна функционалност и диабет вид 1. В тези случаи положението се назовава вид 2 полигландуларен автоимунен синдром (PGA II).

Рядко (обикновено при деца) заболяването на Хашимото поражда като част от положение, наречено вид 1 полигландуларен автоимунен синдром (PGA I), съпроводено от:

Лоша функционалност на надбъбречните жлезиГъбични инфекции на устата и ноктитеНеактивна паращитовидна жлеза

Симптоми

Симптомите на заболяването на Хашимото може да включват:

ЗапекЗатруднено съсредоточаване или мисленеСуха кожаУвеличена шия или съществуване на гуша, което може да е единственият ранен симптомУмораКосопадОбилна или нередовна менструацияНепоносимост към студЛеко наддаване на теглоМалка или свита щитовидна жлеза (в края на заболяването)

Изследвания

Лабораторните проби за установяване на функционалността на щитовидната жлеза включват:

Тест за Т4Серумен TSHОбщо Т3Тироидни автоантитела

Образните проучвания и биопсията с тънка игла нормално не са нужни за диагностициране на тиреоидит на Хашимото.

Това заболяване може също да промени резултатите от следните проби:

Пълна кръвна картинаСерумен пролактинСерумен натрийОбщ холестерол

Нелекуваният хипотиреоидизъм може да промени метода, по който тялото ви употребява медикаменти, които може да приемате за други положения като да вземем за пример епилепсия. Вероятно ще би трябвало да вършиме постоянни кръвни проучвания, с цел да ревизирате равнищата на медикаментите в тялото си.

Лечение

Ако имате констатации за намалена функционалност на щитовидната жлеза, може да получите лекарство за заменяне на щитовидната жлеза.

Не всеки с тиреоидит или гуша има ниски равнища на тиреоиден хормон. Може просто да се нуждаете от постоянно следене от доктор.

Прогноза

Болестта остава постоянна в продължение на години. Ако постепенно прогресира до недостиг на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), може да се лекува с хормонална заместителна терапия.

Възможни затруднения

Това положение може да възникне при други автоимунни болести. В редки случаи може да се развие рак на щитовидната жлеза или тиреоиден лимфом.

Тежкият нелекуван хипотиреоидизъм може да докара до смяна в съзнанието, кома и гибел. Това нормално се случва, в случай че хората получат зараза, бъдат засегнати или одобряват медикаменти като опиоиди.

Кога да се свържете с медицински експерт

Обадете се на вашия доктор, в случай че развиете признаци на продължителен тиреоидит или хипотиреоидизъм.

Предотвратяване

Не е прочут метод за попречване на това заболяване. Познаването на рисковите фактори може да разреши по-ранна диагностика и лекуване.

Натурален артикул, който може да бъде извънредно удобен при съществуване на болестта е Зеофит А. Комбинацията от деен материал и арония, пречиства изцяло организма и подтиква вярното действие на щитовидната жлеза. Очаквайте скоро продукта от Здравитал!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР