Христо Манолов (Аеробика-АМД) е победителят в класацията ни за най-проспериращ

...
Христо Манолов (Аеробика-АМД) е победителят в класацията ни за най-проспериращ
Коментари Харесай

Христо Манолов: Аеробиката сама дойде при мен и ме избра, не...

Христо Манолов (Аеробика-АМД) е спечелилият в класацията ни за най-проспериращ млад състезател (до 18 години) на Пловдив през 2021 година.

17-годишният възпитаник в Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий " признава, че това е най-успешната му година като играч по спортна аеробика. Христо съумя да стане първенец на смесени двойки на Европейското състезание по спортна аеробика в Песаро, както и зае второ място на Световното състезание по спортна аеробика в Баку. В самостоятелното Манолов е пети на Световното в Баку.

Христо е въплъщение на проспериращ юноша. Той освен печели трофеи от спортната аеробика, само че и през предходните три образователни години е и цялостен първенец, с което потвърждава, че спортът и образованието дружно могат да основат пълноценна персона.

Ето какво показа 17-годишният европейски първенец за читателите на вестник " Марица ":

Христо, честито първо място в нашата анкета за най-проспериращ млад състезател на Пловдив. Разкажи нещо за себе си.

- Благодаря за доверието. Занимавам се с аеробика към този момент 10 години. Започнах да упражнявам още от детската градина - в " Бреза ", тя е тъкмо против залата, имахме занимания по аеробика и по този начин се възпламених. Трябва да отбележа, че аеробиката сама пристигна при мен и ме избра, не аз. Първата ми трен​ьорка там бе Ан​елия Шанков​а.​

Имаш ли в рода си спортисти, от които да си взел маята?

- Да, татко ми се е занимавал с битка. Аз и сестра ми сме опитвали спорт. Дядо ми е бил занаятчия на спорта по радио многобой. Сестра ми, която е по-голяма от мен с 4 години, се е занимавала с художествена гимнастика.

А за какво не продължи традицията на татко си? Опитвал ли си битката?

- Да, той ме заведе в залата да опитвам, само че ми споделиха, че съм прекомерно дребен, с цел да стартира. След това в детската градина се появи аеробиката и битката завърши.

А какво харесваш в този твой спорт?

- Много е друг от останалите. Съчетава всички гимнастически спортове в едно. Развива всяка една част от мускулатурата, а с изключение на всичко е и прелестен. Ходил съм на фитнес настрана, само че не ме увлече, защото считам, че аеробиката е изцяло задоволителна, с цел да подкрепям кондицията си на равнище.

Какви са най-големите ти триумфи, които си реализирал в спортната аеробика?

- Успехите ми са от тази година. Преди това на интернационално равнище съм имал също доста трофеи, само че не от европейски и международни. Сега най-ценни са ми златният орден от Европейското в Песаро и бронзовият от Световното в Баку. Признавам, че желая да съм на върха, по тази причина не преставам да упражнявам. Мечтая да печеля и купа от самостоятелното. Там е малко по-трудно, само че считам, че с повече тренировки ще съумея да се преборя.



Виждаш ли се и в тройка да се бориш за медали?

- Да, в случай че сме равностойни състезатели, няма да е неприятно да опитам.

Хубав е триумфът ви с Борислава Иванова. Откога упражнявате дружно на двойки?

- Не е от доста от дълго време. С Борислава ни събраха през 2019 година. Явно сме си паснали като характери и механически опция, щом се получи да печелим купа.

Каква е огромната ти цел, която преследваш?

- Искам да се показва почтено на Световното в Португалия следващата година. Това е в обозримо бъдеще. Иначе желая да надвивам и да подчинявам върховете в спортната аеробика.

Лесно ли се съчетава спортът с ученето. Ти си първенец в Хуманитарната гимназия. Кой предмет ти харесва там?

- Нямам проблеми със съчетаването на двете нещо. Харесвам езиците. В гимназията съм с първи език съветски и втори британски.

Как избра съветския език?

- Родителите ми знаят съветски, сестра ми - също. Затова и аз около тях взех решение да запиша съветски.

Наясно ли си какъв искаш да станеш, откакто завършиш учебно заведение и приключиш със спорта?

- Все още не съм решил. Засега желая да изучавам и да се любувам на аеробиката. Дано продължа да извинявам доверието на треньорите към мен.



Кой ти е примерът в спортната аеробика?


- Моите съотборници тук. Антонио Папазов, Тихомир Бар​отев, Дарина Пашова, Ана-Мария Стоилова. Това са хората, от които се изучавам. Не считам, че има по-добри от тях по света към този миг.

Казано непосредствено - искаш да станете с Борислава толкоз сполучлива двойка, колкото и Ана-Мария Стоилов и Антонио Папазов?


- Да, те са примерът за двойки в международната аеробика съгласно мен.

Кои са ти първите треньори в клуба?

- Димитрина Къндева и Биляна Титюкова са ми треньорите, с които реализирам триумфите. В началото започнах при Анелия Шанкова, само че тя към този момент не е в клуба " Аеробика-АМД ".

Трудно ли ти е в тренировките?

- Понякога е мъчно, само че в множеството случаи - не. Когато ти е занимателно, не ти е мъчно. Аеробиката не ме напряга душевен, в противен случай. Функционално също се усещам добре след тренировки.

Какъв е Христо Манолов отвън подготвителната зала?

- Обичам да се развличам, да излизам с другари. Обичам да спортувам, естествено. Обичам учението. Не ми е спънка. Като естествен човек обичам да отивам на кино. Имам свободно време за всичко.

Накрая какво си пожелаваш на теб и всички към теб?

- Да сме живи и здрави. Другото ще го реализираме. Когато нещо се прави с доста обич и въодушевление, няма по какъв начин да не се случи.
Свързани вести Христо Манолов е победител в анкетата ни "Най-проспериращ млад състезател " Анкета: Най-проспериращ млад състезател на Пловдив за 2021г. Йосиф Миладинов е Спортист на Пловдив за 2021 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР