Храстът шипка се среща край нивите, пътищата, из ливадите и

...
Храстът шипка се среща край нивите, пътищата, из ливадите и
Коментари Харесай

Шипката притежава уникални лечебни свойства! Вижте ги

Храстът шипка се среща край нивите, пътищата, из ливадите и горите. Той пораства свободно, без потребност от обработване. Интересен факт за шипката е, че е тип диворастяща роза.

Плодчетата на този шубрак са месести и яркочервени, а семената им са мъхести и се берат сред май и юли. Събраните шипки се сушат даже и на сянка без проблем и се съхраняват на проветриво и изсъхнало място. Може да се употребява под формата на чай, вино от шипки или мармалад от шипки.

В шипките се съдържат доста потребни за хората субстанции: пектин, лимонена киселина, ябълкова киселина, етерично масло, витамин С, витамин К, калий, фосфор, калций, магнезий и други. Точно поради богатия си на субстанции състав шипките имат разнородни дейности.

В националната медицина шипковите плодчета се употребяват като витаминен източник, който е доста подобаващ за усилване на имунната система. Използват се при стомашно-чревни и бронхиални болести, поради наличието на пектин и танини.

Шипката влие добре на черния дроб и също така намалява равнището на захар в организма, което я прави подобаваща за приложимост от хора заболели от диабет.

Ползите от шипките не стопират до тук, поради съществуването на витамин С и комбинацията му с останалите съставки на шипката, използването ѝ благоприятства за основаването на червени кръвни кафези и покачва работоспособността. Шипковото масло е извънредно потребно и намира все по-голямо приложение в всекидневието ни.

 Шипка

Има извънреден резултат върху сърдечната и кръвоносната система. Наличието на витамин К в плодчетата на шипката я трансформира и в средство, което подкрепя естественото съсирване на кръвта.

Шипковите плодчета спомагат за намаление на равнището на холестерола в кръвта. Тя е добър асистент при застой на течности в организма, на камъни или песъчинки в пикочните пътища.

Има потвърдено запичащо деяние и е несравнима при битката с анемията. Освен плодчетата на шипката, в приложимост могат да влязат и листата й, с които се лекуват рани от изгаряне.

Заради всички тези потребни субстанции в състава на шипката, умерено можем да я назовем естествена витаминозна бомба. Нейната приложимост под формата на чай от шипки или сладко от шипки би ни донесла единствено и само изгоди и приятност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР