Хранителните навици на маймуните бонобо са важни. Малките шимпанзета ядат

...
Хранителните навици на маймуните бонобо са важни. Малките шимпанзета ядат
Коментари Харесай

Ако изчезнат маймуните, ще изчезнат и дърветата

Хранителните привички на маймуните бонобо са значими. Малките шимпанзета ядат доста плодове, а плодовете съдържат семена. Тези семена минават през храносмилателната система на маймуните, до момента в който те самите изминават дълги дистанции през горите. Няколко часа по-късно, семената биват изхвърлени надалеч от мястото, където са били плодовете. Така се раждат нови дървета.

Какво ще стане, в случай че няма маймуни? Учените са разкрили, че доста дървесни и растителни типове в Демократична република Конго разчитат съвсем изцяло на маймуните бонобо за разпространяването на семената си. В гората Луикотале, където е било извършено изследването, 18 растителни типа се оказали неспособни да се възпроизвеждат, в случай че семената им не бъдат първо употребявани от маймуните.

Учени, отпред с биолога Дейвид Бюн, са разкрили, че маймуните бонобо играят сериозна роля в гората. Те се хранят по 3.5 часа дневно и изминават 1.2км след хранене, с което популяризират семената надалеч. И не приказваме за малко семена – към 11.6 семена минават през стомаха на бонобото през живота му.

Бонобото има две съществени функционалности тук. Първо, доста семена не покълват, в случай че не са си имали работа с други типове. Стомашните киселини и храносмилателните процеси отслабват твърдата външна обвивка на семето, а това му оказва помощ да всмуква водата и да покълне.

Второ, доста семена не покълват наоколо до своите родители. Бюн е разкрил, че семената, които падат на земята наоколо до родителските дървета рядко доближават зрялост, тъй като биват задушени от околните по-възрастни растения.

Никое друго животно в гората няма привички като на бонобото, с които да подсигури разпръсването на семената. Няколко типа маймуни се хранят със същите плодове, само че те не се отдалечават толкоз от вкъщи.

За страдание, маймуните бонобо са изправени пред непрестанната заплаха от бракониерството, заради което през днешния ден са застрашени от изгубване на доста места. Ако изчезнат, това ще е началото на прелом. Ще изчезнат освен дърветата, само че и доста други типове, които разчитат на дърветата за храна или заслон. Това е по този начин нареченият „ синдром на празната гора “ – самата гора може и да оцелее, само че биоразнообразието й ще се срине тотално.

Работата на Бюн е фокусирана характерно върху маймуните бонобо в една гора, само че съгласно него се отнася и за други типове като шимпанзетата, горилите и гибоните, които също извършват сходни функционалности. По неговите думи, опазването на маймуните е еднакво на опазването на гората.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР