Хорст Зеехофер Хорст Зеехофер - лидерът на германския Християнсоциален съюз

...
Хорст Зеехофер Хорст Зеехофер - лидерът на германския Християнсоциален съюз
Коментари Харесай

Зеехофер напуска премиерския пост на Бавария след регионалните избори догодина


Хорст Зеехофер

Хорст Зеехофер - водачът на немския Християнсоциален съюз (ХСС) - баварският сътрудник на консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, няма да се кандидатира за нов мандат като министър председател на Бавария в районните избори следващата година. Това заяви почитан член на ХСС, представен от Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчено в понеделник, Маркус Фербер сподели, че през вчерашния ден е имало интензивни диалози и че тази заран парламентарната група на ХСС ще се събере, с цел да предложи друга кандидатура, тъй като Зеехофер няма да се кандидатира още веднъж.

Фербер изясни, че Зеехофер е предложил да остане водач на ХСС, като отстъпи премиерския пост на Бавария заради " сложната обстановка " в Берлин.

Според баварски вестници Зеехофер евентуално ще бъде сменен от по-десния си противник Маркус Зьодер. Този ход може да се отрази върху напъните за основаване на устойчиво федерално държавно управление с левоцентристката Германска социалдемократическа партия, отбелязва Ройтерс.

Зеехофер се бори за политическото си оцеляване след парламентарните избори през септември, когато партията му получи единствено 38,8 % от гласовете в Бавария - изразителен спад, спрямо вота през 2013 година, когато партията взе 49,3 на 100.

Оттогава той е под напън да се откаже от най-малко един от трите си политически поста - ръководител на ХСС, народен представител в баварския районен парламент и министър-председател на Бавария.

Баварският финансов министър Маркус Зьодер към този момент се кандидатира за партиен водач, с което сътвори заплаха от разпалване на вътрешнопартийна война.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР