Хората, засегнати от ревматоиден артрит се намират в повишен риск

...
Хората, засегнати от ревматоиден артрит се намират в повишен риск
Коментари Харесай

Ревматоидният артрит може да засегне и дробовете


Хората, наранени от ревматоиден артрит се намират в нараснал риск от развиването на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) рапортуват откриватели, след обявяване резултатите на ново изследване.

Според него рискът от това пациентите с ревматоиден артирт да бъдат приети в болница във връзка ХОББ е с 47% по-голям, съпоставено с

общо популационния

риск.

Екип откриватели от Канада прегледали здравната документи на над 24 600 души, получили диагнозата ревматоиден артрит през интервала 1996 година – 2016 година Информацията била съпоставена с тази на над 25 000 души от общата популация. В осъществяването на сравнителите калкулации били взети поради възможните рискови фактори, които биха могли да причинят болести на белите дробове.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване при което имунната система на индивида стартира да създава антитела и да нападна лични структури. Това предизвиква инфектиране, изразяващо се в зачервени, подути и мъчителни стави.

Свързани публикации.. ХОББ – зной, който изсмуква силата ни 0 Физиотерапия при пациенти с ревматоиден артрит 0 Хроничен бронхит – тютюнопушенето рисков фактор ли е? 2

Хроничната обструктивна белодробна болест пък е положение, което комбинира в себе си в друго съответствие елемтни на белодробен емфизем и продължителен бронхит . С придвижване на процеса провокира дефицит на въздух, стягане в гърдите, кашлица и лесна отмалялост. Днес то е измежду едни от най-социално значимите болести, а тютюневият пушек се подрежда като главен рисков фактор за развиването му.

Специалистите разясняват, че цитираното проучване не потвърждава връзка сред ревматоидния артрит и ХОББ, само че без значение от това разкрива незабелязана до

в този момент значима наклонност.

Пациентите с ревматоиден артрит и техните лекари не си дават сметка, че се намират в нараснал риск от белодробно засягане. Публикуването на данните от проучването може да подтиква постоянното търсене на дискретните признаци на ХОББ в ранните, елементарно овладими стадии , както и да подчертае смисъла на ограничението на рисковите фактори при тези пациенти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР