Хората ще усетят тежки и каскадни последици по целия свят

...
Хората ще усетят тежки и каскадни последици по целия свят
Коментари Харесай

Учени: Атлантическото течение изглежда е на ръба на колапса

Хората ще усетят тежки и каскадни последствия по целия свят
Атлантическият океан се насочва към повратна точка, предизвестяват учени. Климатичните промени могат да спрат топлото течение Гълфстрийм, причинявайки по-студено време в Европа.

Авторите на проучването разказват Гълфстрийм като " конвейерната лента на океана ". В него топлата и солена вода на екватора тече на север, минава през Мексиканския залив и източното крайбрежие на Съединени американски щати и носи топлота в Северна и Западна Европа, обясниха създателите.

Докато продължава да се движи на север, солената вода се охлажда и става по-тежка. След това потъва, дърпайки повече вода от заобикалящия Атлантик, и пътува на юг, започвайки цикъла изначало.

Глобалното стопляне може трагично да наруши това. Докато ледените покривки и ледниците се топят, прясната вода, която отделят, разрежда плътността на солената вода на океана. Колкото по-малко плътна е водата, толкоз по-малко потъва. Без поглъщане - което засмуква вода в течението - толкоз по-слаба е цялата транспортна лента.

" В избран миг можете да се сбогувате с този жизненоважен топлопровод към Северна Америка и Европа ", споделят учените.

" Открихме, че откакто доближи повратната точка, конвейерната лента се изключва в границите на 100 години ", пишат откривателите. " Преносът на топлота на север е мощно понижен, което води до внезапни климатични промени. "

Според техния опит, извършен с обстоен климатичен модел, Европа ще бъде най-засегната. Изследователите откриха, че елементи от континента ще се охладят с няколко градуса по Целзий. Най-драстични ще са измененията в Норвегия.

Все отново не е ясно по кое време ще бъде достигната тази повратна точка. Някои разбори допускат, че това може да стане след няколко години, само че други означават несигурността на тази прогноза.

Това, което знаем обаче, е, че циркулацията на AMOC се забави от началото на наблюденията през 2004 година Така че без значение от времевата линия, ние вървим устойчиво към колапса ѝ.

" Може да наподобява нелогично да се тревожим за рискови студове, до момента в който планетата се затопля, само че в случай че главната циркулация на Атлантическия океан спре следва тъкмо това ", пишат създателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР