Хората се страхуват да отидат на преглед и се получава

...
Хората се страхуват да отидат на преглед и се получава
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Никой не е учил медицинските ни сестри как да се отнесат милосърдно към болния

Хората се опасяват да отидат на обзор и се получава затруднение на главното им заболяване. От 3 до 12% от прекаралите COVID-19 по-късно имат и съществени сърдечни затруднения. Мерките са безгрижни, би трябвало по-сериозен надзор. Мнението изрази проф. Генчо Начев пред " Монитор ".

Аз мисля, че трябваше да са доста по-строги ограниченията и най-много глобите за надзор на тези ограничения. У нас като цяло са много безгрижни рестриктивните мерки - като че ли с един зелен документ ще обърнем планетата надали не. Виждате какво вършат хората на Запад - вкарват наложително имунизиране, а тук-там започнаха да понижават периода на валидността на документа след имунизация.

Тук като влезеш в заведение, те питат дали имаш документ и ти казваш " да, имам ", показваш телефона и никой не гледа дали е твой този документ и дали е на твое име, не ти желае персонална карта да се ревизира дали си ти. В една прилежаща Гърция този надзор е доста по-строг. Освен това виждам по какъв начин доста хора се разхождат без маски в затворени пространства, не се съблюдава и физическата отдалеченост. Въобще не се съблюдават въведените ограничения. Те са верни, само че са безгрижни, трябваше да са доста по-сериозни. Трябва да се знае, че тези, които приказват против имунизацията и ограниченията, те заплашват националната сигурност на страната. Това би трябвало да се знае! Категоричен е кардиологът проф. Генчо Начев.

Негативното е, че няма идентичен достъп за всички за високоспециализираните действия в страната. Тези действия са съсредоточени в 3-4 града - София, Пловдив, Варна, Бургас и ненапълно Русе и Плевен. Проблемът е, че за високоспециализирана активност хората би трябвало да се обаждат и да търсят връзки, с цел да ги получат.

Иначе разполагаме с качествени лекари. Самият факт, че те отиват в чужбина и се осъществят добре, е индикативен. Но у нас имаме дефицит на лекари. Има дефицит освен на лекари, само че и на медицински сестри. Сега по съвременно му се назовават експерти по здравни грижи. Самият факт, че се вкара термин експерт по здравни грижи, вместо да се вкара терминът милосърдна сестра, както би трябвало да е, значи се прави официално. 

Никой не ги е учил по какъв начин да се отнесат милосърдно към болния. За тази работа не трябват пари, а образование. Като я попиташ една сестра за пациента от трета стая на второто легло, тя би трябвало да знае има ли синове, дъщери, женен ли, жена му умряла ли е, разведен ли е. Ако не знае, значи не е за тук. Трябва да знае всичко, да усеща болния като непосредствен човек. Аз имам такива сестри, които, когато пациентът пристигна на надзорен, търси тях, тъй като я усеща като близка, има й доверие и може да показа всичко с нея. По същия метод е и с лекарите – би трябвало да има доверие. Когато получиш доверието на един болен, това е 50% от лекуването му, споделя проф. Начев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР