Хората се нуждаят от по-сериозна защита от въздействието на изкуствения

...
Хората се нуждаят от по-сериозна защита от въздействието на изкуствения
Коментари Харесай

Законодателството да защити хората от изкуствения интелект, препоръчва европейски доклад

Хората се нуждаят от по-сериозна отбрана от въздействието на изкуствения разсъдък, гласи отчет на Агенцията за правата на Европейски Съюз, а специалист предизвести против " сляпото приемане " на такава технология, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Голяма част от вниманието върху развиването на изкуствения разсъдък " се концентрира на неговия капацитет за подкрепяне на икономическия напредък ", се споделя в отчета на Агенцията за главните права (FRA) и се подчертава, че " по-малко внимание се отделя на това по какъв начин другите технологии могат да повлияят на главните права ".

Съществува риск „ хората сляпо да одобряват, без да правят оценка въздействието им, преди да ги употребяват “, сподели Давид Райхел, един от специалистите, работили по отчета, пред Франс прес.

„ Има доста хора, които считат, че когато нямате данни, свързани с пол или етнически генезис във вашия набор от данни, тогава сте добре и това не е дискриминационно “, добави Райхел. Напротив, твърди той, належащо е нараснало внимание, защото " има доста информация, която може да бъде обвързвана със предпазени атрибути ".

През август да вземем за пример Лондонският апелативен съд откри, че потреблението на лицево различаване от полицията в Кардиф е нелегално, частично тъй като не е направено задоволително, с цел да се подсигурява, че технологията не е склонна към пристрастия.

" се движат по-бързо от закона ", съобщи шефът на FRA Майкъл О`Флаерти в отчета. „ Трябва да се възползваме от шанса в този момент, с цел да подсигуряваме, че бъдещата регулаторна рамка на Европейски Съюз за (ИИ) е крепко учредена на зачитането на човешките и главните права “, безапелационен е той.

Необходимо е повече финансиране на научните проучвания за „ евентуално дискриминационните резултати на изкуствения разсъдък “, добави организацията.

„ Всяко бъдещо законодателство за ИИ би трябвало да вземе предвид„ вероятните дискриминационни резултати и спънки пред правораздаването и да сътвори ефикасни защитни ограничения “, се споделя в изказването на организацията, съпътстващо отчета.

Въпросът е още по-належащ, като се има поради, че " пандемията евентуално е ускорила приемането на новаторски технологии ", изключително за възстановяване на опазването на здравето и подкрепяне на следенето на разпространяването на заболяването, се отбелязва в отчета.

Още при започване на 2020 година 42% от фирмите са употребявали, се споделя в отчета, цитирайки неотдавнашни проучвания. Организациите, употребяващи такива технологии, би трябвало да бъдат по-прозрачни и по-отговорни, се споделя в отчета.

„ Хората би трябвало да знаят по кое време се употребява ИИ и по какъв начин се употребява, както и по какъв начин и къде да се оплакват “, се отбелязва още в него.

Още за изпреварващите технологии:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР