Хората са се научили да консервират храни от незапомнени времена.

...
Хората са се научили да консервират храни от незапомнени времена.
Коментари Харесай

Правила за консервиране в буркани

Хората са се научили да консервират храни от незапомнени времена. Има разнообразни теории кой е измислил консервирането. Според някои това е френският готвач Франсоа Аперт, който открил че затворената добре гореща храна може да устоя доста по-дълго време без да се скапе.

Това станала при започване на 19 в. и французинът даже получил премия от 12 000 франка за своето откритие. Според мнозина обаче консервирането е намерено от холандците и то цели пет века по-рано.

През 70-те години на предишния век в Северния ледовит океан са открити изоставени 70 години преди този момент консерви от екипа на Първата съветска полярна експедиция отпред с Едуард Тол. Те били изцяло годни за изразходване.

Днес разногласията за това кой е измислил технологията на консервирането не престават, само че който и да е бил този човек, несъмнено е направил едно в действителност удивително изобретение.

Малко са семействата в България, изключително по селата, където да не се подготвят безчет буркани под формата на компоти, сладка, мармалади или даже месо. Консервирането не е сложен развой стига да се съблюдават някои съществени правила по време на приготвянето им.

Най-разпространено е консервирането посредством дезинфекция. По този метод в буркани могат да бъдат затворени плодове, зеленчуци, месо и риба.

При този метод на обработка се разграничават натурални консерви (домати, чушки, зелен фасул и др.), консерви, при които продуктите авансово са претърпели кулинарна обработка (гювеч) и плодови компоти.

 Буркани

Готовите буркани съставляват херметически опаковани артикули, които са годни за консумация в нескончаем интервал от време.

Най-важните правила, които би трябвало да спазвате при метода на консервирането, е да употребявате напълно здрави и пресни артикули, чисти принадлежности по време на приготвянето ии, да сте с измити ръце и да употребявате нови капачки за бурканите, с цел да сте сигурни, че ще се затворят добре.

Времето на дезинфекция зависи от продуктите, които ще затваряте. Ако затваряте плодове е добре авансово да им бъде махната костилката и да бъдат измити. Плодът се изсипва в буркана, като количеството му зависи от това дали ще употребявате единствено сока или ще консумирате и плода.

Добре е най-малко половината буркан да е цялостен с плод. Добавя се захар, като за по-кисели плодове, като вишни да вземем за пример, захарта е добре да е най-малко 5 с.л.

Накрая се изсипва водата до ръба на буркана и се поставя капачката. За компоти от вишни, череши, кайсии, ягоди и праскови 15 минути са изцяло задоволителни за консервиране, като броите времето от започването на кипенето.

За круши, ябълки и грозде времетраенето е към 20-25 мин., а за по-твърди плодове като дюли са нужни към 30 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР