Хората са раздвоени в прогнозите си за цените на имотите.

...
Хората са раздвоени в прогнозите си за цените на имотите.
Коментари Харесай

Обществените нагласи за имотите: Цените ще се вдигат, търсят се къщи

Хората са раздвоени в прогнозите си за цените на парцелите. Близо половината (48%) са песимисти, т.е. считат, че в идните година-две жилищата ще продължат да нарастват стремително. Дори измежду оптимистите доминира мнението, че максимумът, който може да се чака, е растежът в цените да забави ритъм (21%). Малък е делът на тези, които чакат да стартират да падат (18%), а още по-малък на тези, които имат вяра, че ще се задържат на сегашните равнища (6%).
Данните са от онлайн изследване на " Nielsen Admosphere България " по въпроси на " Капитал ", представително за популацията (15+ години), което е онлайн. Проучването е извършено сред 27 септември и 8 октомври 2021 година при извадка от 517 респонденти от Българския народен панел.
Очакванията за продължаващ растеж се подхранват най-много от икономическата обстановка. Инфлацията се ускорява. По света и у нас всичко нараства, включително строителните материали, горивата и силата. Защо парцелите да са изключение, споделят интервюираните. Друга група учредения е обвързвана с огромното търсене. Хората желаят да запазят парите си от инфлацията, мигрират към градовете, търсят парцели, там има ново строителство. В банките има доста пари, лихвите по огромните депозити са негативни, следва да приемем еврото, догонваме европейските равнища на цените, споделят трети. В страната царува неустановеност. Мнозина декларират, че сме очевидци на далавера и заможен балон. Има и други, които нямат пояснение за повишаването на парцелите, само че го виждат на процедура.

Балонът рано или късно ще гръмне, споделят вярващите, че растежът ще се забави, ще спре или цените ще тръгнат надолу. Имотите в този момент са надценени. Струват нереално доста в съпоставяне със заплатите и покупателната дарба в България. Предлагането става все по-голямо и надвишава търсенето. Пазарът е кондензиран и доста от парцелите стоят празни. Отделно се чака и търсенето да намалее: Хората няма да могат да си разрешат толкоз скъпа благосъстоятелност. Инфлацията ще изяжда приходите им, рецесията заплашва работата им. Очаква се банките да стартират да лимитират кредитната си политика и лихвите по ипотечните заеми да се повишават. Друго основание е, че след прекомерно бърз растеж нормално следва придвижване в противоположна посока.
Реклама
По-склонни на безапелационни прогнози и в двата полюса са дамите, младежите (между 15 и 34 години) и тези с главно обучение, демонстрират данните. Разликата е, че стремителен растеж чакат повече хората от София и междинните по величина градове, а спад - тези в селата. Мъжете, хората над 45 години, тези с висше обучение, в огромните градове доминират измежду очакващите темпът на напредък да се забави.
Автор: Капитал Да изчакаме с покупките
Бързайте да купувате, цените порастват. С такава настройка са към една четвърт от всички интервюирани (24.5%). Сред тях доминират мъже, хора над 55 години, от огромните градове и София. Най-чужда е тази концепция в групите сред 35 и 44 години, с главно обучение, хора от дребните градчета.

Основната част - над половината (55%) от интервюираните, са на мнение, че при сегашната динамична обстановка е по-добре да се изчака с покупката на парцел, до момента в който цените се успокоят. Хората на това мнение са разпределени съвсем поравно по всички категории.

За 31.5% тактиката е в това време да влагат в поправки и усъвършенствания на парцелите, които към този момент имат, и на постройките, в които се намират, евентуално с цел да покачат цената им. При хората с ремонтна настройка също доминират мъжете, тези на възраст сред 15 и 44 години. Малко по-голям е делът на хората от дребните градове.
Реклама Повечето към този момент имат лично жилище, някои и повече от едно
Преобладаващо консервативната настройка може да бъде разбрана на фона на картината на имотното положение на интервюираните. Почти половината от тях (48%) имат лично жилище. Сред хората, оповестили, че жилището е единствено тяхно, доминират мъжете, хората в по-зряла възраст - над 35 години, тези с висше обучение, от дребните и огромните градове. Като съсобственици са се декларирали повече дами, хора над 45 години, такива със приблизително обучение, от София и от дребните градове.

С повече от едно жилище разполагат 8.5% от интервюираните. Те са повече мъже, повече висшисти, от огромните градове. При пасивните притежатели доминира възрастовата група над 55 години. А измежду дейните - които отдават жилището си чартърен, хората сред 44 и 54 години.

Под наем са споделили, че живеят единствено 15% от интервюираните. С максимален дял се отличава възрастовата група 35 - 44 години, следвана от хората сред 15 и 34 години. Лек превес има на хората с главно обучение, а и на тези от София.

Други 28% живеят в непознато жилище, за което не заплащат - при родители, близки или познати. Обяснимо изпъкват младежите - сред 15 и 34. При далите този отговор има струпване и на хора от селата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Политика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Транспорт Реклама Селска къща или още един апартамент
Търсещите първи собствен парцел са към една четвърт от всички (24.3%). За лично жилище, без значение дали могат да си го разрешат или не, мислят повече дами, хора до 44 години, с главно и приблизително обучение и от селата, и от София.

Около една пета от всички (21.8%) биха желали по-добър парцел за живеене от този, който имат. В тази категория множеството са мъже, хората от 35 години нататък, с висше обучение, от София.

Най-голям (34.8%) е делът на хората, които биха вложили в селска къща. Желанието е отмерено измежду съвсем всички групи интервюирани. С малко по-голям дял са хората сред 45 и 54 години, при които евентуално става дума за втори парцел. Логично, огромен е делът и на далите този отговор от жителите на селата, както и измежду хората с ниско обучение. При тях по скоро се отнася за първи.

Почти 18% биха купили ваканционен парцел. С такава настройка са повече мъже от същата възрастова група като искащите къща - 45 и 54 години, тези с висше обучение и от градовете.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Други 14.5% биха купили имот, с цел да строят сами на него. Те също са повече мъже, с висше обучение, от огромните градове, само че са по-млади - сред 35 и 54 години.

Повече от една четвърт от всички биха купили второ или последващо жилище с капиталова цел. Те са с към този момент познатия профил - повече мъже, хора сред 45 и 54 години, с висше обучение, от градовете. Инвестиционно настроените купувачи са повече даже от нуждаещите се от първо жилище, както и от търсещите по-добро.

От нежилищните парцели желана за инвестиция е земеделската земя (12%), следвана от пространствата за бизнес (7.8%). Едва 5.2% мислят за парцел в чужбина.

Интерес към земеделската земя имат повече мъже, в общия случай над 35 години, с висше обучение и от огромните градове. Бизнес пространствата са в полезрението на по-младите - сред 15 и 44 години, от огромните градове. А профилът на мислещите за парцел в чужбина е доста цветен - има млади, има на междинна възраст - сред 45 и 54 години, хора от София, с ниско обучение - може би и гимназисти.
Бюджетът за покупка - отсам и оттова
Преобладава мнението, че парцел би трябвало да се купува със лични средства или спестявания (54.4%). Не е дребен делът и на хората, подготвени да изтеглят ипотечен заем (40.6%). Приходите от работа в чужбина са трети източник за финансиране. За повече от 14% това е методът да съберат пари за жилище. Продажбата на един парцел, с цел да се купи различен, не е от желаните разновидности (11.5%). Някои хора разчитат на заеми от родственици и познати (8%). Една десета от всички декларират, че не биха вложили в парцел. Анкетираните са давали повече от един отговор.

Най-популярните комбинации за набиране на бюджет са лични средства (спестявания), съчетани с ипотечен заем (11%). Пари от продажба на жилище и прибавяне на спестявания е алтернатива за 3.8%. Спестявания и спомагателни пари от гурбет - за 3.6%.

Собствените средства са единственият допустим вид за 27% от интервюираните. Единствено на ипотечен заем биха разчитали 20.5% (отделен е въпросът дали някоя банка би финансирала на 100% покупка на имот). Парите от гурбет са единствен вид за 5.9%, продажбата на лично жилище - за 3.3%, а заем от близки и познати - за 1.6%.

Сред тези, които биха вложили спестявания, се открояват мъжете, хората над 45 години, хората с висше обучение и тези от София. Към ипотечния заем също по-голям интерес имат мъже, най към този момент сред 35 и 54 години, със приблизително и висше обучение, от огромните градове и София. Сходен е профилът и на разчитащите на заем от близки или на продажба на парцел.

В чужбина биха работили, с цел да изкарат пари, повече дами, повече младежи - сред 15 и 44 години, с главно и приблизително обучение, от селата и дребните градове. Въпросът за инвестицията в парцел не стои най-много за дами, пред хора над 55 години, със приблизително и главно обучение, от селата и дребните градове.
Предпочитанията клонят към новото строителство
Новото строителство несъмнено е желано. В ново жилище биха вложили 63% от всички, до момента в който на остаряло строителство биха заложили 34%. Малък дял нямат мнение.

Новото си е ново. То е по-модерно, чисто и свежо, също така е по-надеждно и крепко. Изглежда по-добре. В него са употребявани модерни технологии и материали. Няма потребност от ремонт и спомагателни разноски и човек може да се нанесе незабавно. По-лесно се поддържа и подрежда. Винаги може да се продаде. По-лесно ще откри наематели. Инвестицията в ново строителство е по-дългосрочна и може да остане за децата. Предпочитам го, тъй като имам пари. Тези съществени доводи показват феновете на новото строителство. Сред тях с малко по-голям дял са мъжете, хората сред 15 и 34 години, тези с главно обучение и от селата.

Аргументите в интерес на остарялото строителство са, че то е по-качествено, устойчиво и надеждно - строено е при съблюдаване на строителните процеси, строги регулации и контрол. Обикновено е на по-добри местоположения. Сградите не са толкоз огромни. Стаите и терасите са огромни, общите елементи - по-малки, квадратурата е действителна. Спестяват се проблеми при улягането на постройката и сушенето на строителната влага. Предполага повече характерност. По-достъпно е като цена, а и съотношението й с качеството е по-добро.

Сред почитателите на остарялото строителство по-голям дял имат дамите, хората на възраст сред 35 и 44 и над 55 години, тези с висше обучение, от градовете.
Раздвоение за покупките на зелено
Сред хората, които биха вложили в ново строителство, 48% са срещу покупките на зелено, а други 37.5% - за. Прави усещане, че безапелационните отзиви - твърдо " за " или твърдо " срещу ", са по-малко от неуверените желания към една от двете направления.

Жилището на зелено е по-евтино. Това е главният плюс за съвсем половината от склонните да влагат в апартамент в градеж. Сред тях има повече хора над 35 години, със приблизително и висше обучение, от огромните градове и София. На второ място (42%) идва аргументът, че като се купи на зелено, може да се наблюдава процесът на строителството. Това е от значително значение повече за хората сред 35 и 44 години от дребните градове. Покупката на зелено е " застраховка " против покачването на цените за 28.9%. От растежа им се тормозят най-много мъже, хора над 55 години, от огромните градове. Същият пол и възрастова група изпъкват и измежду тези (23%), които биха купили на зелено, главно с цел да продадат по-скъпо, когато жилището стане готово. Има и хора (13%), които са показали, че нямат избор - там, където желаят, предлагането е единствено на жилища в градеж.

Страховете и недоверието са двата препъникамъка пред покупките на зелено. Основната част (68%) от тези, които не биха вложили в градеж, се тормозят, че той няма да успее да бъде приключен. С малко по-голям дял измежду тях са хората над 45 години и тези със приблизително обучение. Втората причина за отвод е неналичието на доверие в строителите и вложителите. Сред далите този отговор (49%) доминират хора сред 35 и 44, такива над 55 години и висшисти. Около една пета (21%) просто не желаят да чакат. Нетърпеливи са младежите (15 - 34 години), хората с главно обучение, има и от селата, и от София.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР