Хората са променили съществено планетата много по-рано, отколкото се смяташе

...
Хората са променили съществено планетата много по-рано, отколкото се смяташе
Коментари Харесай

Хората поставят отпечатък върху околната среда значително по-рано

Хората са трансформирали значително планетата доста по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, заяви група от международни археологически специалисти. Още преди 3000 години, съгласно специалистите разгласили теорията си в сп. Science, планетата е „ значително към този момент преобразена от ловци, събирачи на плодове, фермери и животновъди “.

Хората стопанисват, горят гори и пасат кози, овце и говеда. Около 1000 година пр.н.е., с цивилизацията на маите при започване на Мезоамерика и началото на династията Чжоу в Китай, това, което създателите разказват като интензивно земеделие или непрестанно култивиране на земята, към този момент е „ постоянно срещано в множеството райони, където се практикува и до през днешния ден “.

Резултатите варират за разнообразни селскостопански практики и разнообразни райони, съобщи Ерле Елис, географ и академик в региона на околната среда от Университета в Мериленд, участник в програмата ArchaeoGLOBE. Според него, събраната нова информация изтласква началото и разпространяването на провокираните от индивида огромни промени в световната среда по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, от време на време с 1000 или даже повече години.

„ Това, което демонстрираме “, споделя Лукас Стивънс, който управлява администрирането на плана и изследванията на към 250 археолози, на които се основава отчетът е, „ че има дълбока история, която връща надалеч по-назад направеното от хората, надалеч по-назад от това, което учени сега признават “, споделя доктор Стивънс, който в този момент е в Центъра за екологично законодателство и политика в Чикаго.

Проучването е първо по рода си. Археолозите взели участие в него са локални и районни специалисти, отдадени на избрани обекти и времеви интервали. „ Никога до момента не е имало действителни старания да се събере една емпирична световна история на потреблението на земята “, споделя доктор Елис. „

Тъй като информацията за предишното дава информация за прогнози за световни промени в бъдещето, във връзка с климата и потреблението на земята, доказателствата за предходното потребление на земята са скъпи, споделят специалистите. „ Това е значим документ “, споделя Джон Уилямс, палеоеколог от Университета на Уисконсин, Медисън, който не взе участие в плана.

Той споделя, че „ открива ясно “, че Антропоценът, ерата на човешкото владичество над екологичните и климатичните системи на планетата, не е почнал единствено преди няколкостотин години. „ Можете да го наблюдавате хиляди години обратно “, споделя той.

Историческата база данни за световната среда, създадена от Нидерландската организация за оценка на околната среда и университета в Утрехт, известна като HYDE е набор от данни, който до момента е главен запас за учените, които предвиждат световни промени. Според него хората стартират да трансформират планетата доста по-скоро, в сравнение с демонстрират резултатите от новия отчет.

Но индивидът, който създава набора от данни на HYDE през цялото време, Кийс Клайн Голдвейк от Утрехтския университет, също взе участие и е един от създателите на новото проучване и приветства новата информация. „ Ограниченията на HYDE са добре известни. Това е модел, който дава оценки за предишното, които през климатичните промени проектират в бъдещето и се пробват да предсказват бъдещи събития “.

Твърди данни за актуалните и най-нови исторически промени и по какъв начин те се отнасят към популацията се употребяват за прогнозиране обратно, по този начин да се каже, за планиране на това, което обещано население би направило на планетата в предишното, а с археологията се търсят потвърждения за това. Използването на този способ е добре открито и поради ресурсите, с които разполага доктор Клайн Голдвейк той дава някакви резултати, само че „ събирането на емпирични данни от археология, палеоекология, география и други “, не е допустимо, признава той.

Това е постоянно срещан проблем, споделя доктор Елис. „ Би трябвало да можем да познаем предишното доста по-добре, в сравнение с предвиждаме бъдещето, само че в действителност не го вършим “.

Новият документ е опит за коригиране на обстановката. Данните въпреки всичко надалеч не са дефинитивни, споделя доктор Стивънс. По-скоро е първо прекосяване, проява на това, което може да се направи. Тя е лимитирана от археолозите, избрали да вземат участие в изследването и от съответния интервал, който учат. Но несъмнено поправя други скорошни доказателства, разяснява доктор Уилямс. Според него, прогнозите на HYDE за момента, когато стартира световната смяна провокирана от хората, не доближават задоволително надалеч обратно.

Документът съставлява смяна и за археологията. „ Археолозите до момента не са съумели да показват световните промени и своите данни във тип, потребен за учените в “ споделя Елис.

„ Това се трансформира с смяната на самата археология. Археологията се придвижва малко по малко в света на огромните данни “, споделя доктор Уилямс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР