Хората с увреждания протестират често, но рядко получават вниманието на

...
Хората с увреждания протестират често, но рядко получават вниманието на
Коментари Харесай

Проектът за личната помощ на Манолова не получи подкрепа

Хората с увреждания стачкуват постоянно, само че рядко получават вниманието на властта.

© Анелия Николова Още по тематиката
Управляващите разискват два разновидността за подкрепяне на хората с увреждания

В взаимозависимост от определения модел ще са нужни сред 270 млн. и 450 млн. лева за идната година
14 юни 2018
Вечерни вести: Прокуратурата се прицели в " Юлен ", Бисер Петков остава министър

И още: Срещата Тръмп - Ким - хубави обещания без ясни договорености, Северна Македония е евентуално контрактуваното име сред Скопие и Атина
12 юни 2018
Само едно заболяване ще се признава за увреждане

Предложението е на стадий публично разискване. Досега ТЕЛК взимаше поради всички съпътстващи увреждания
5 апр 2018 Проектът на закон за персоналната помощ, направен от омбудсмана Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания, взема решение проблемите единствено на една дребна част от нуждаещите се и води до разделяне в тяхната общественост. С тези претекстове текстовете не получиха поддръжката на национално показаните сдружения на хората с увреждания, синдикатите и работодателските организации.

Проектът беше разискван на съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на който ръководител е общественият министър Бисер Петков. Той съобщи, че текстовете ще бъдат дадени на работната група, която приготвя по-мащабен проектозакон за обществените услуги, в който ще се включи и персоналната помощ. Идеята е елементи от плана на Манолова да се употребяват там.
Финансовата страна на въпроса за обезпечаване на персонален помощник на хората с увреждания пък ще бъде уредена към готвените промени на Закона за хората с увреждания. Колко ще е тя не стана ясно, защото има разнообразни планове съгласно модела на подкрепяне. Протестиращите майки ще бъдат включени в работната група.

Между 100 милиона и 1.2 милиарда лева

Отхвърлянето на плана провокира бурна реакция от страна на майките на деца с увреждания, които стоят на палатков лагер пред Народното събрание, както и на самата Манолова. При представянето на текстовете тя съобщи, че спомагателните средства, които се изискват по него са в размер на 100 млн. лева Сметките са направени в случай, че от персонална помощ се възползват 77 хиляди души. " Това е законът на протестиращите майки. Той ще реши единствено един проблем на хората с увреждания, само че решаването му ще е знак, че има воля ", сподели Манолова.

Малко по-различни са сметките на национално представителните организации на хората с увреждания. Според тях в случай че бъде обезпечено финансиране за персонален помощник на всички 77 хиляди души, които в този момент имат право на непозната помощ приблизително по 4 часа на ден, ще е необходим бюджетен запас от съвсем 680 млн. лева годишно.

Според тях не може всеки тип обществена услуга да се урежда в обособен закон, също така липсва дефиниция на базовите критерии за прилагане на персонален помощник, което основава причина за корупция и субективна преценка.

Министерството на финансите поддържа цялостна промяна на системата и обзор на в този момент съществуващата нормативна база, сподели зам.-финансовият министър Росица Велкова. Тя съобщи, че техните планове демонстрират, че в случай че всички съвсем 80 хиляди нуждаещи се употребяват персонален помощник по 8 часа на ден при формулиране на възнаграждението му на база 1.5 минимални работни заплати, за една година ще са нуждни 1.2 милиарда лева В същото време законопроектът урежда единствено казусът с персоналната помощ на хората с увреждания над 90%.

Политическа игра

Според синдикатите и работодателските организации законопроектът на Манолова не дава решение на проблемите на всички хора с увреждания. Синдикатите даже намекнаха за политическо заиграване. " Този закон е аматьорски написан. Противопоставяме едни хора с увреждания на други хора с увреждания с къси политически цели ", съобщи Димитър Манолов от КТ " Подкрепа ".

По време на разискването стана ясно, че хората с увреждания в страната са съвсем 650 хиляди души. Опитът за решение на проблемите им идва след серия митинги на майки на деца, които имат потребност от спомагателна помощ и грижи, откакто навършат пълноправие. Заради разрастването на палатковите лагери на протестиращите общественият министър Бисер Петков първо подаде оставка. След изказвания на майките и синдикатите в отбрана на обществения министър обаче тя беше оттеглена. В отговор министър председателят Бойко Борисов изнервено съобщи " Щом това е министърът, който им харесва, да седнат да създадат по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас ". Съдът: Добавката за обществена интеграция да е съгласно потребностите на хората с уврежания

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира дефинитивно текстове от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, които дефинират размера на месечните добавки за обществена интеграция, транспортни, осведомителни и телекомуникационни услуги, оповестиха от съда. Разпоредбите предвиждаха хората с увреждания да получават месечна добавка за транспортни услуги, равна на 15% от обезпечения най-малък приход, и добавка за прилагане на осведомителни и информационни услуги, която е в размер 20% от обезпечения най-малък приход. През тази година неговият размер е 75 лева, което значи, че сумите на двете надбавки са надлежно 11.25 лева и 15 лева Според висшите съдии тази формула е незаконосъобразна, защото водещият аршин съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера й са само самостоятелните потребности на съответния адресат. Унифицирането на размера на добавката основава справедливи спънки за обществената интеграция на хората с увреждания и препятства упражняването на главните им права и свободи, е мнението на висшите съдии. Според тях размерът на месечната добавка за обществена интеграция би трябвало да е съгласуван с самостоятелните потребности на съответния човек, както и с типа и степента на увреждането му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР