Хората с нарушен метаболизъм и възпалена лигавица на стомаха трябва

...
Хората с нарушен метаболизъм и възпалена лигавица на стомаха трябва
Коментари Харесай

Плодове и зеленчуци, разрешени при гастрит

Хората с нарушен метаболизъм и възпалена лигавица на стомаха би трябвало да бъдат внимателни във връзка с храната. Плодовете и зеленчуците постоянно са дразнещи, причинявайки обостряне на гастрита и мъчителни последици. Усложненията могат да бъдат избегнати, в случай че се научим да използваме плодовете и зеленчуците вярно.

Какви плодове и зеленчуци може да се употребяват при гастрит?

Диетата при гастрит би трябвало да бъде мека и нежна. Болният корем реагира на горещо и студено, кисело и сладко. Въпреки това диетата би трябвало да бъде уравновесена. Познавайки главните правила на храненето при гастрит, освен ще можете да избегнете обострянето на гастрита, само че и да се възстановите и да успехите заболяването гастрит вечно.

Плодове при гастрит

 Плодове и зеленчуци, позволени при гастрит

Ефективната и нежна диета при гастрит с ниска киселинност задейства секреторната функционалност на храносмилателната жлеза и ще има удобен резултат върху стимулацията на солна киселина. Можете да ядете плодове, които не съдържат механични тласъци, на дребни порции в 5-6 приема. Този способ на хранене може да се назова отчасти.

Към главната дневна дажба прибавете ябълки, портокали, банани /узрели/, круши, кайсии, праскови и сливи. Тези артикули би трябвало да се употребяват в течна форма след разчистване на кожата им.

Раздробяват се, като се настържат или в блендер. Повече от два типа плодове не могат да се комбинират всекидневно. Комбинирайте по-голямо многообразие от плодове - да вземем за пример цитрусови плодове и банани, сливи и ябълки, круши и праскови, кайсии и ябълка.

Трябва да се означи и изгодата от естествен сок от нар, съдържащ шокова доза от витамини и микроелементи. Нарът подтиква мукозната мембрана да се възвърне, само че е възможно да се употребява извънредно в хипоацидния етап при гастрит.

Зеленчуци при гастрит

Що се отнася до това какви зеленчуци могат да се употребяват при гастрит с висока киселинност, лекуващият доктор по предписание дава на пациента дълъг лист от позволени и неразрешени храни. Запомнете, че всички имена са много сложни, тъй че, когато купувате, ориентирайте се, в това число и по цвета, който отразява потребните им свойства. Така че:

 Плодове и зеленчуци, позволени при гастрит

• Червените зеленчуци са най-спорните от целия лист. От дълго време е потвърдено, че те изцяло се съпротивляват на рак и други злокачествени формирания и също по този начин елементарно се смилат и усвояват. Доматите обаче са богати на киселини, които нервират стените на стомаха, яденето на алена ряпа и репички при гастрит провокират нараснало произвеждане на газ. Ето за какво потреблението на тези зеленчуци в сурова форма би трябвало да бъде сведена до най-малко. Но цвеклото и алените картофи, би трябвало да бъдат въведени задълхително в ежедневната диета.

• Оранжевите зеленчуци са богати на бета каротин. Този антиоксидант понижава възпалението на стомашната лигавица и интензивно предотвратява развиването на ерозивна форма на болестта. Моркови, тикви, сладки картофи и тиквички, жълт български пипер при гастрит могат да бъдат включени без терзания в менюто. Въпреки това преди да се употребяват, не забравяйте да ги сварите или изпечете. В сурова форма те могат да провокират редица неприятни признаци.

• Зелените зеленчуци са най-опасни. Въпреки това няма цялостна възбрана на тези артикули. Артишок, зелен лук, чушки, зеле - всички те могат да бъдат употребявани, даже и е належащо, само че единствено след топлинна обработка, с други думи - след бланширане или на пара.

 Плодове и зеленчуци, позволени при гастрит

• Виолетовите зеленчуци оказват помощ да се предотврати развиването освен на гастрит, само че и на доста други болести, измежду които могат да се разпознават рак, инсулт и болести на сърдечно-съдовата система. Ако пурпурните моркови, картофите, чушките и патладжаните при гастрит могат да се употребяват безпроблемно, само че редица други зеленчуци би трябвало да се употребяват с нараснало внимание. Например, лилавото зеле и аспержите нямат добър резултат върху чревните тъкани, тъй че тяхната консумация би трябвало да бъде сведено до най-малко.

• Белите зеленчуци попадат в две категории. Белите картофи не са толкоз богати на каротин като жълтите, тъй че резултатът им върху тялото е най-вече безпристрастен. В същото време потреблението на ряпа и лук би трябвало да се заобикаля, защото те са способни да провокират дискомфорт в червата.

Много потребни са и националните предписания при гастрит. Цветът на храната не е основен знак за установяване кои зеленчуци могат да се употребяват при гастрит с висока киселинност и кои при понижена секреция. Във всяка група има артикули от двете категории.

Вижте още потребни супи при гастрит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР