Хората с епилепсия у нас са около 50 000 души,

...
Хората с епилепсия у нас са около 50 000 души,
Коментари Харесай

С 20 000 е нараснал броя на хората с епилепсия за две години

" Хората с епилепсия у нас са към 50 000 души, като броят им спрямо последните две години е повишен с съвсем 20 000. " Това стана ясно на конференция във връзка Международния ден на битката с епилепсията.

Оказва се, че най-засегнати от болестта са децата , защото над 60% от епилепсията стартират в детска или юношеска възраст.

Децата диагностицирани в ранна възраст могат да бъдат сполучливо оперирани и да не одобряват медикаменти. " Спестяват се тъгите на пациентите и техните фамилии ", акцентира доцент Петя Димова, ръководител на Българското сдружение срещу епилепсията.

На днешния ден центърът по хирургия на епилепсията към клиниката по неврохирургия на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " навършва 10 години.

" От две години той е и център за проучване и на други редки и комплицирани форми на болестта ", изясни доцент Димова. Тя уточни, че това е най-често срещаното неврологично заболяване.
 Недостиг на медикаменти за епилепсия и инсулин в аптеките
Недостиг на медикаменти за епилепсия и инсулин в аптеките

Сигнал по тази причина е подаден до Здравната каса

Според нея е належащо на хората с епилепсия да бъдат давани повече права и достъп до вярно лекуване.

В клиниката са изследвани над 1000 пациенти , от които 250 сполучливо са минали интервенция.

Всички диагностични способи и нововъведения от целия свят са въведени в първия център по епилепсия у нас. " Разполагаме с всевъзможни технологии за разкриване на повода за епилепсия, когато това е допустимо " , показа неврохирургът доцент доктор Красимир Минкин.

Центърът няма потребност от непознати епилептолози и работи с български експерти.
 Откриват Дневен център за деца с епилепсия в София Обновена
Откриват Дневен център за деца с епилепсия в София

В България хората с епилепсия са към 75 хиляди

Около 30% от пациентите имат пристъпи , които не се овладяват с лекарства. 30 електрода покриват главата, с цел да изследват болестта. Правят се и вътремозъчни проучвания. Оперативната интервенция може да отстрани дългогодишната епилепсия, водеща до редица ограничавания в живота на пациентите.

За да може един медикамент да влезе в позитивната листа и да бъде реимбулсиран в България, минава през тежка процедура.

По думите на доктор Минкин всичко ще е по-лесно, в случай че стартира от министерство на опазването на здравето, тъй като има обезпечена пътека, по която минава лекуването.

Веска Събева , ръководител на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, изясни, че към момента има хора, които смятат, че епилепсията е заразна болест, а други считат, че тя е психологично заболяване.

Според нея би трябвало да се дава повече публичност на това заболяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР