Хората с диабет скоро може да използват очите си, за

...
Хората с диабет скоро може да използват очите си, за
Коментари Харесай

Измислиха нов начин за следене на кръвната захар

Хората с диабет скоро може да употребяват очите си, с цел да наблюдават равнището на кръвната си захар, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Международен проучвателен екип откри, че отдалечено ръководени контактни лещи могат ефикасно да наблюдават равнището на глюкозата в кръвта, до момента в който управляват доставката на медикаменти против диабетна ретинопатия - очно заболяване, обвързвано с диабет.

Били осъществени опити със зайци. " Умните контактни лещи дават очаквания да намерят приложение в опазването на здравето, тъй като могат да се употребяват като интерфейс сред човешкото тяло и електронно устройство - съобщи един от създателите на проучването Сей Куан Хан, който е гостуващ учител по инженерна химия в Станфордския университет. - След бъдещото им рационализиране и тестването им умните контактни лещи ще могат да заместят инвазивните кръвни проби за диабетици и да се употребяват за лекуване на диабетна ретинопатия и други очни заболявания. "

Учените твърдят, че повърхността на роговицата на окото, където се слагат контактните лещи, дава неповторим прозорец за следене на физиологични промени в организма. Разработените нови лещи са 10 пъти по-дебели от обичайните и включват работещ в действително време електрохимичен биосензор, система за доставка на медикаменти, безжична система за трансфер на сила и отдалечено ръководена радиочестотна информационна система.

Специалистите сложили лещите в очите на наранени от диабет зайци и 15 минути по-късно им инжектирали две единици инсулин, с цел да понижат равнището на кръвната им захар. След това наблюдавали измененията и повторили тестването, откакто лещите били оставени на склад за 63 дни, с цел да се потвърди, че са солидни след време. Лещите били употребявани също за отдалечена доставка на потребления за лекуване на диабет генистеин в очите на зайците. Един час по-късно била изследвана концентрацията му в роговиците на очите им. Било установено, че лещите доставят лекарството толкоз ефикасно, колкото инжекцията в окото.

Учените се надяват да стартират да тестват върху хора по-тънка версия на умните контактни лещи не по-късно от идната година, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР