Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви здравният

...
Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви здравният
Коментари Харесай

Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Хората с антитела ще получават зелени документи. Това разгласи здравният министър доктор Стойчо Кацаров на брифинг във вторник. Новата мярка ще влезе в действие от четвъртък. Изискването е антителата да са най-малко 10 пъти над нормата. Документът ще е годен 90 дни и ще важи само на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина.

Лабораторията, в която е изработен пробата за антитела, би трябвало да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето уверение от his.bg, както се добиват и всички останали документи.

„ Зеленият документ ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без признаци, за хора, които с антигенен тест са потвърдили болестта, за хора, които по-късно са постъпили на лекуване, само че нямат верификация с тест. Ще се гледат особено IgG антитела. Те съществуват и във имунизациите и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, е 150 на BAU на ml ", сподели доктор Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова съобщи, че няма конретни закрепени проби за антитела.

„ Изискването е те да са с „ Т " марка, да имат висока сензитивност и специфика и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава единствено за IgG антитела, тъй като те са най-дълго живеещите. На процедура това условие за 150 единици BAU се получава, тъй като желаеме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и отново можем да се разболеем ", изясни тя.

На брифинга стана ясно още, че няма да се вкарва условие членовете на секционните изборни комисии да са със зелени документи за вота в неделя. Няма да има и наложително тестване. От Министерство на здравеопазването въпреки всичко са подготвени да дават проби, с цел да могат искащите да се изследват на лична воля.

Всяка лаборатория сама ще преценя каква да бъде цената на тестванията за антитела.

„ Опасявам се, че някои хора може да не се имунизират, в случай че имат високи равнища на антитела. В други случаи обаче има хора, които си фантазират, че са го преболедували и в случай че си изследват антителата и видят, че нямат, може да отидат да се ваксинират ”, сподели още министърът на опазването на здравето.

Зеленият документ за антитела ще важи и за учениците и няма да се постанова те да бъдат тествани.

Според Кацаров при тази вълна имаме доста инфектирани, само че по-ниска смъртност. „ Броят на хоспитализациите е по-малък, отвеян по отношение на броя на инфектираните лица. Зелените документи дадоха резултат, тъй като множеството хора одобриха тази мярка ", добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР