Хората реагират по-слабо към грубата реч в интернет, отколкото ако

...
Хората реагират по-слабо към грубата реч в интернет, отколкото ако
Коментари Харесай

Безчувствени ли сме към грубостта в дигиталната среда?

Хората реагират по-слабо към грубата тирада в интернет, в сравнение с в случай че същите думи биха били изречени онлайн, откри изследване

Преживяванията на жертвите на онлайн тормоз нормално се подценяват

От онлайн конгреси до общностни групи в обществените мрежи – и научните проучвания, и практическият опит демонстрират, че хората са по-склонни да наскърбяват и да употребяват недодялан език онлайн, в сравнение с при диалог лице в лице, изключително когато имат прикритието на анонимността зад компютъра.

Нови проучвания, които бяха оповестени в „ Социална логика на психиката и науки за личността “, демонстрират, че хората реагират по-слабо към грубата тирада в цифровите канали и виждат жертвите на нападателните послания като по-малко засегнати, в сравнение с в случай че същите думи биха били изречени онлайн.

„ Много от нас са потресени, когато хора като Мило Иянопулос* наскърбяват и тормозят хората в Twitter, а по-късно се разхождат по малките екрани и изясняват, че думите в цифровото пространство не могат да навредят на никого “, споделя Къртис Пюрюр от Университета на Южна Флорида, водещ създател на проучването.

„ Но данните ни откриват, че гледната точка на Иянопулос в действителност резонира с доста от нас до известна степен “, добавя Пюрюр, представен от phys.org. „ Изглежда, че чакаме хората да са по-малко засегнати от грубите думи в избрани цифрови среди, реагираме с по-малко отвращение. Това може да направи по-лесно подценяването на прекарванията на жертвите на онлайн тормоз “.

Пюрюр и сътрудника му Джоузеф Вандело са ревизирали реакциите на хората на отрицателни мнения и гневни обстановки посредством четири изследвания. В тях учените изследвали реакциите по отношение на злонамерени мнения, направени лице в лице и в разнообразни онлайн среди.

В едно от изследванията измежду 270 студенти на хората бил показан облик на простак-непукист, коментиращ „ вървете си назад в задния двор на майка си “, в три разнообразни среди: лице в лице; онлайн с съпътстваща обществена информация (например имена и фотоси на автора); онлайн с малко обществена информация.
още по тематиката
В друго изследване измежду 283 души на участниците била прочетена забележка, обиждаща жена поради коментар на тематика инфраструктура; отрицателният коментар бил показан в онлайн конгрес с малко обществена информация и като обществено събитие.

Във всеки от извършените опити участниците изразили повече паника и угриженост по отношение на отрицателните мнения, изказани лице в лице, в сравнение с към същия тип реакции, изявени в цифровата среда.

Сравнявайки цифровите платформи, учените отчели смесени резултати. Наличието на повече обществена информация – да вземем за пример имена и фотоси – поражда повече реакции към неприятните мнения, открили учените. Но даже когато създателите са идентифицируеми, обидната тирада въпреки всичко се оказва по-малко шокираща поради самия факт, че е в цифровите среди.

Индикаторите, които вършат даден човек различим, могат да бъдат замъглени в онлайн средата, допуска Пюрюр. Тази липса на „ персонализация “ може да „ притъпи “ обществените признаци, които подсказват на хората, че някой е жертва на експанзия – което прави по-малко евентуално наблюдаващите да реагират и да подхващат някакво деяние от името на жертвата.

Друг аспект на „ замъглената “ реакция по отношение на обидните мнения идва от това, което учените условно разказват като „ обръгване “ – било то поради големия размер известия за тормоз онлайн, или поради несъразмерното излагане на онлайн тормоз.

В последна сметка има много огромно значение по какъв начин са образувани нашите онлайн общности, споделят Пюрюр и Вандело. Изграждането на цифрови платформи, които деперсонализират потребителите и предизвикват възприемането на злонамереното слово като нещо обикновено, от ден на ден ще притъпяват нашите сетива и чувствителността ни към експанзията онлайн.

„ Но в случай че нашите правила и упования стартират да отразяват това, че думите в цифровата среда в действителност имат значение като действителните думи, разликата сред това по какъв начин реагираме на експанзията в цифровото и във физическото пространство може да се стопи “, заключава Пюрюр.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР