,,Хората питат защо се забавихме с еврозоната, Шенген по суша

...
,,Хората питат защо се забавихме с еврозоната, Шенген по суша
Коментари Харесай

Проф. Дженева, втора в листа на ГЕРБ за Пловдив: Обичам да градя! Не очаквайте от мен скандали като депутат

,,Хората питат за какво се забавихме с еврозоната, Шенген по суша и усвояването на еврофондовете. Духът и съзиданието на града имат потребност от грижа и поддръжка, капацитетът е голям и би трябвало доста малко, с цел да се случват нещата, споделя шефката на отбор „ Тракия “, споделя в изявление за 24 часа проф. Даниела Дженева.
Какво може да накара един осъществен човек като вас – с научна кариера, дълготраен началник на отбор „ Тракия “, три мандата общински консултант в Пловдив, да се впусне в борба за депутат, проф. Дженева?
– Това се дължи на моето възприятие и съществуване на отборен състезател. Цял живот работя с хора – ансамбълът е огромен колектив, студентите, сътрудниците, университетски препоръки, научни препоръки. Като част от ГЕРБ поемам своята отговорност с безусловно схващане да свърша работа, да приема избрани провокации. Има още какво да се направи за културата на Пловдив. Мисля, че бих могла да не отстъпвам избрани позиции, с които съм съгласна, и да допринеса, доколкото мога, с моите познания да бъдат в помощ на хората.
– Какво съответно бихте могли да свършите като депутат?
– На първо място, в културата. Така както е написан, Законът за развиване на културата звучи прелестно, само че в него има положителни пожелания, които не се случват по една или друга причина. Може би това се дължи на динамичната промяна на министри и на подмяната на съставите в отрасловата комисия в Народното събрание поради честите избори. Културата има потребност от грижи, процесите в нея не стават от през днешния ден за на следващия ден. Всички браншове на културата, образованието и науката имат потребност от финансиране.
– Какво би трябвало да се промени?
Връзката сред общините и страната за мен е предпочитана. Освен общините страната също би трябвало да се грижи за общинските културни институти.
– Да не би тъй като отбор „ Тракия “, който ръководите, е общински и по тази причина да настоявате за тази смяна?
– Не. Фолклорът в последните години е доста известен и се радва на аудитория. Нямаме проблем. Но има общински филхармонии, театри и редица структури, които изпитват огромни проблеми. Повечето са с минимални заплати, някои нямат здания, други изпитват финансов дефицит. Има потребност от целеустремено подкрепяне и контролиране на общинската просвета.
– Как човек като вас, предан на културата, се вписва в политиката?
– Аз съм от учредителите на ГЕРБ още от 2006 година.
– Кое ви накара да станете член на тази партия?
– Бях предизвикана да се захвана с най-новия политически план тогава, имах потребност от избрана правдивост. Аз съм оптимист цялостен живот. Доверих се на Бойко Борисов и оставам в ГЕРБ през всичките тези години – от 3 декември 2006 година до момента.
– Престижното второ място в листата на ГЕРБ в Пловдив, което заемате, премия ли е за вас?
– Не съм го очаквала. Мога да кажа, че ме и натоварва, тъй като се усещам виновна с това второ място. Стремя се да привличам жителите към нашите положителни хрумвания. След като г- н Бойко Борисов и градският водач на ГЕРБ господин Костадин Димитров са ме сложили на тази позиция, несъмнено чакат да дам положителни резултати.
– Как успявате да избягвате кавги към себе си, въпреки всичко бяхте три мандата общински консултант, ръководител на комисии?
– Не обичам свадите, тъй като не вземат решение нищо. Винаги избирам да направя крачка настрана, а който търси скандал, да си го изживее. С него нищо не се реализира. Аз съм човек, който обича да гради. Работя на високи обороти и нямам време за такива неща.
– Как се сплотява подобен огромен колектив като отбор „ Тракия “, който тази година навършва половин век?
– Поех щафетата от починалия Стефан Мутафчиев, той беше основен живописен началник, а аз бях хореограф. Той се разболя тежко и умря. Все още бяхме държавна конструкция и ме извикаха в Министерството на културата през 1997 година Казаха ми, че би трябвало да го поема. Нямах предпочитание, не желаех да ставам шеф. Помолиха ме да застана отпред за малко, а те ще търсят човек. Така минаха 27 години. Пръст на ориста беше това. Поех отговорност и всичко, което вършим, е пред очите на целия град.  Ансамбъл „ Тракия “, който проф. Даниела Дженева управлява от 1997 година до момента, не стопира да събира овациите на публиката.
– Като станете народен представител, по какъв начин ще намирате време за ансамбъла, който има съществени задължения като изяви? Миналата година, когато изнесохте величествен театър на Античния спектакъл в чест на вашия татко – огромния хореограф проф. Кирил Дженев, митрополит Николай ви назова „ Деца на Бога “.
– Много мощни думи сподели Негово Високопреосвещенство за труда ни и за художествения резултат на сцената. Той в действителност оцени това, което вършим. Освен на ансамбъла доста държа и на студентите, на които преподавам. Който не е работил с младежи, не знае какъв брой положителна и зареждаща е тяхната сила. Живот и здраве, ще забележим кое какъв брой ще е дълго и какъв брой ще продължи.
– Как върви акцията ви досега?
– Мисля, че за ГЕРБ добре вървят нещата. И това е по този начин, тъй като това, което се случи в последните години, беше застой за страната. Забави се влизането ни в еврозоната, в Шенген по суша, усвояването на фондове. Хората виждат това и задават въпроси по време на срещите ми с тях. Питат, несъмнено, и за приходи, като регистрират, че по времето на ГЕРБ заплатите на учителите бяха вдигнати сензитивно. Отговарям им, че за тези неща ще работим.
– Какво съответно бихте могли да извършите за Пловдив, в случай че станете народен представител?
Стремежът ми ще бъде да оказвам помощ на града с всичко, което е по силите ми. В последна сметка Пловдив стана европейска столица на културата и това би трябвало да се надгражда. Макар да съм родена в София, Пловдив постоянно е бил преди всичко. От 1978 година непроменяемо пребивавам в него на драго сърце. Дойдох да изучавам и останах. Духът и съзиданието на Пловдив имат потребност от грижа и поддръжка, капацитетът е голям и би трябвало доста малко, с цел да се случват нещата. Хората би трябвало, преди всичко, да са спокойни и да се изявяват.
– Колко от общо 12-те депутатски мандата мислите, че ще вземе ГЕРБ в Пловдив?
– Много разгадавам на 4 места. При тези условия мисля, че е реалистично.
CV
Проф. доктор Даниела Дженева е втора в листата на ГЕРБ за Пловдив-град в идните парламентарни избори.
Два мандата е била заместник-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, сега е учител по хореографска комбинация и постановка.
Директор е на центъра за предпазване и запазване на фолклора.
Три мандата е била общински консултант в Пловдив от ГЕРБ.
Директор е на отбор „ Тракия “ от 1997 година до през днешния ден, който се е изявявал в над 60 страни.
Отличена е с премиите „ Пловдив “, „ Българка “, „ Кристална лира “ и др.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР