Хората обвиняват правителствата и медиите за поляризацията в обществотоСветът има

...
Хората обвиняват правителствата и медиите за поляризацията в обществотоСветът има
Коментари Харесай

Лидерите с цел за 2022: възстановяване на доверието

Хората упрекват държавните управления и медиите за поляризацията в обществото
Светът има проблем с доверието. За това предизвикателство приказваха международните водачи на сесиите в Давос, демонстрират го и данните в отчета за  интернационалния барометър на доверието на нюйоркската консултантска компания Edelman. " Една от най-оскъдните артикули в отговора на пандемията е доверието ", сподели доктор Майк Райън, изпълнителен шеф на Програмата за незабавни здравни обстановки на СЗО. Това се демонстрира в скептицизма към имунизацията или в отхвърлянето на избрани типове, добави Адар С. Пунавала, основен изпълнителен шеф на Серумния институт на Индия. Според него решението е един стандарт за клинично изпитване.

Самата неправда също е довела до загуба на доверие, съгласно Свейн Торе Холсетер, президент и основен изпълнителен шеф на Yara International ASA.  

Според Шарън Бъроу, общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, пандемията е посочила, че в случай че един човек е изложен на риск, всички сме изложени на риск. В резултат на това имаме потребност от нов публичен контракт. Голямото предизвикателство обаче е да възстановим доверието, акцентира тя.

Имаме рецесия на доверието, добави Санджай Прадхан, основен изпълнителен шеф на Партньорството за отворено държавно управление.

Доверието може да се построи, когато на хората се предложи опцията да станат архитекти на личното си бъдеще, безапелационен е Хахри Хан, шеф на института SNF Agora в университета Джон Хопкинс.

Според отчета на Edelman, доверието на хората в държавните управления и медиите спада доста по време на пандемията. Причината е, че доста хора ги упрекват за поляризацията в обществото. Edelman основава своя барометър на доверието на изследвания, извършени измежду повече от 36 хиляди участници в 28 страни. Резултатите обичайно се разгласяват в границите на Световния стопански конгрес.

Според отчета, доверието във всички институции е намаляло спрямо май 2020 година 61% от участниците в изследването декларират, че имат вяра на бизнеса, че постъпва вярно, следвани от 59%, които изпитват доверие в неправителствените организации, 52% в държавните управления и 50% - в медиите.

За съпоставяне, през май 2020 година държавното управление е било източникът с най-голямо доверие - 65%, следвано от бизнеса (62%), неправителствените организации (62%) и медиите (56%).

Същевременно е повишен броят на хората, които са по-убедени, че са лъгани от публичните водачи. 67% от интервюираните са уверени, че са съзнателно заблуждавани от публицисти, като нарастването е с 8 пункта. 66% имат вяра в същото за държавните водачи (+9 пункта), а 63% споделят същото за бизнес водачите (+7 пункта).

Тази разлика в доверието се задълбочава сред хората с високи и с ниски приходи, като по-богатите са с 15 пункта по-склонни да се доверяват на институциите.

" Сега бизнесът би трябвало да бъде стабилизиращата мощ, която да обезпечи осезаеми дейности и резултати по най-наболелите проблеми на обществото. По този метод водачеството в обществото се трансформира в съществена функционалност на бизнеса ", съобщи основният изпълнителен шеф Ричард Еделман.

По думите му този циничен кръг на съмнение заплашва обществената непоклатимост. " Това е смъртоносна хватка, в която медиите преследват кликове, а държавните управления - гласове. И двете подхранват цикъла на дезинформация и разделяне и се възползват от нея за комерсиална и политическа полза ", регистрира Еделман.

В момента съвсем всеки втори респондент счита, че държавното управление (48%) и медиите (46%) са разединяващи сили в обществото им. Загрижеността за подправените вести и погрешната информация, които се употребяват като оръжие, доближава най-високо равнище (76%).

Рязкото понижаване на доверието в държавните управления обаче се разграничава доста в обособените страни. Доверието в политическата система е най-високо в Китай с резултат от 83 пункта, само че Германия е изгубила имиджа си в очите на личното си население. С минус от седем пункта страната е огромният губещ в класацията на нациите и с общо 46 пункта принадлежи към страните, в които доста жители не имат вяра на управляващите.

Но от позиция на непознатите страни Германия към момента е една от страните, на които хората се доверяват, изключително в икономическо отношение. Оценките за политическата система във Англия и Съединени американски щати са по-лоши от тези за Германия. В Съединените щати става дума най-вече за последователите на опозиционните републиканци, които са изгубили доверие в институциите на американското общество. " Доверието в развитите демокрации се е сринало ", отбелязва Еделман.

Анкетьорите изясняват загубата на доверие най-вече с стопански аргументи. Така да вземем за пример респондентите във всички изследвани индустриални страни считат, че след пет години ще бъдат в по-лошо финансово състояние. Общо 85% от запитаните се притесняват, че ще изгубят работата си - да вземем за пример поради напредващата автоматизация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР