Хората обичат да вярват в различни неща, дори да има

...
Хората обичат да вярват в различни неща, дори да има
Коментари Харесай

Най-невероятните теории: от 5G до Меган Маркъл

Хората обичат да имат вяра в разнообразни неща, даже да има голям брой оборващи ги доказателства
Хората обичат да имат вяра в конспирации даже да има голям брой доказателства, оборващи сходни теории. Според проучване на Калифорнийския университет в Бъркли, оповестено в списанието Open Mind през 2018 година, вярванията на хората по-скоро се укрепват от позитивните или негативните реакции, които получават в отговор на мнение, задача или взаимоотношение, в сравнение с от логичност, разсъждения и научни данни.Ето някои от най-странните тайни теории, разказани от The Week:

1. Земята е куха

Има публикувана тайна доктрина, съгласно която Земята е куха и в нея даже може да живее антична цивилизация на напреднали същества. Тя е с корени от 17-ти век, когато Едмонд Халей - разкрил кометата, кръстена на него, след наблюдения на магнитното поле  стигнал до извода, че следените аномалии могат да бъдат обяснени единствено с това, че Земята се състои от две сфери - външна твърда и вътрешна куха, като всяка от тях има своя магнитна ос. Халей вярвал, че входовете към подземния свят са разпръснати по цялата повърхнина, в това число към двата полюса, а феноменът Северно зарево е плод на въртенето на тези сфери. Но сходни вярвания се появяват във фолклора на разнообразни нации по света. За разлика от християните, будистите в Централна Азия имат вяра, че подземен се намира прелестна страна - Агартха или Агарта. Хората там са красиви и много по-мъдри от нас, ръководени от цар, умеещ да чете човешките души. В продължение на хилядолетия тибетските учени са казвали, че те са в контакт с царя на подземното царство, който е и висш държател на цялата планета.Те приказват и пишат за тунел, свързващ Тибет с вътрешния свят (който те охраняват), и означават, че има доста други входове, разпръснати по цялата Земя, да вземем за пример под великите пирамиди на Египет и Южна Америка. От 1818 година американецът Джон Клийвс Симс буйно отстоявал тази доктрина. По думите му навътре в нашата планета се намира под земята свят, осветлен от малко слънце, там има планини, гори и езера. Симс провел национална акция за събиране на средства, нужни за експедиция в Арктика за търсенето на вход към подземния свят.Той даже се обърнал към Американския Конгрес с желанието да получи помощ от държавното управление. Но умрял преди да бъдат заделени средства. Експедиция на Северния полюс е проведена през 1838 година. Правителството желало да изследва региона, защото това била още незавоювана от света територия, както и Южният полюс.Експедицията под управлението на Чарлз Уилкс траяла 4 година, били изследвала обширни територии от Арктика, само че не били открити входове подземен. През ХХ век също имало искащи да получат достъп до този загадъчен свят под земната кора. Някои от нацистките водачи, фенове на античните легенди и окултисти в Германия, показали необикновен интерес към тази доктрина. Адолф Хитлер също вярвал в нея - че това е място единствено за арийците.

2. Пол Маккартни е мъртъв

Една от най-необичайните теории на конспирацията в попкултурата визира член на Ливърпулската четворка. Според нея Пол Маккартни е умрял през 1966 година, на върха на славата на групата, само че останалите членове са го прикрили, като са наели негов двойник да го замести. Бийтълс фанатиците показват голям брой улики в късните албуми, които намират за доказателство. Най-много такива има в албума " Sgt Pepper`s Lonely Hearts Club Band ". В текста на A Day in the Life имало фраза: " Пол е мъртъв, липсваш ми, липсваш ми ", само че тя можела да се чуе единствено когато песента се пусне в обратна посока. Ленън също промърморил: " Погребах Пол " в края на " Strawberry Fields Forever ", имат вяра фанатиците. Джон отхвърля да има прикрит смисъл в текста, това, което той в действителност споделя, е " сос от червени боровинки ".Други знаци се откриват в истинската обложка на албума " Вчера и през днешния ден " от 1966 година, на която " Бийтълс " театралничат измежду сурово месо и разчленени елементи на кукли, " символизиращи ужасния случай с Маккартни ", написа списание Time. То също по този начин твърди, че " в случай че почитателите слагат огледало пред корицата на албума Sgt Pepper, думите Lonely Hearts върху логото на барабана могат да бъдат прочетени като " 1 ONE 1 X HE DIE 1 ONE 1 ".Но за най-голямо доказателство се показва корицата на албума Abbey Road, на която Джон Ленън, облечен в бяло, води " погребално " шествие през улицата. Ринго следва в черно като наскърбен, Джордж е с дънки като гробокопач. Пол Маккартни е необут, защото няма потребност от обувки в отвъдното.

3. Елвис е жив

Музикалната легенда Елвис Пресли умря на 16 август 1977 година Но съгласно теорията на конспирацията, кралят на рокендрола е симулирал личната си гибел и в този момент е в Грейсланд. Кадри на космат мъж са оповестени в YouTube, а някои разпознават в тях фигурата е 81-годишният Елвис. Надписът към видеото, което е гледано близо 2,2 милиона пъти, гласи: " Той подвига двата си пръста като доказателство, че е жив. В халдейската нумерология числената стойност на знака V е 9. Доказателство за живот!!!.... той ни сподели, че е жив с елементарния знак V. Той ни демонстрира, че знае, че всички го следим и споделя на най-верните си почитатели, че в действителност е с нас ".  Макар че някои намират сходни изказвания за " идиотски " и приканват Елвис да бъде оставен да " почива в мир ", за много почитатели вярата, че Кралят е жив, наподобява малко евентуално да отмине.

4. Централно разузнавателно управление на САЩ е основало СПИН

Откакто ХИВ/СПИН е разпознат за първи път в Съединени американски щати през 1981 година, не стопират слуховете за неговия генезис. Една от най-странните теории, която завладя въображението на конспираторите, е, че смъртоносният вирус е основан от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да унищожи хомосексуалистите и афроамериканците по заповед на американския президент Ричард Никсън. Тази доктрина може да се похвали с високопоставени поддръжници, в това число някогашният президент на Южна Африка Табо Мбеки, който оспори научните изказвания, че вирусът произлиза от Африка и упрекна държавното управление на Съединени американски щати, че създава заболяването във военни лаборатории ", написа списание Time. Редица видни учени, в това число някогашният кенийски еколог с Нобелова премия за мир - Вангари Маатхай, също поддържаха теорията.Има доказателства, че връзката на Централно разузнавателно управление на САЩ със СПИН в действителност е основана от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) като част от дезинформационна акция от времето на Студената война за дискредитиране на Съединени американски щати.Под името интервенция " Инфекция ", Съюз на съветските социалистически републики разгласява писма от " анонимни публични източници на Съединени американски щати " в научни списания и вестници през 80-те години, потвърждавайки, че вирусът е опит на Централно разузнавателно управление на САЩ, който се е объркал. Това в началото остава в границите на здравната общественост, само че с повишаването на епидемията теорията се постанова и вярата в нея продължава и до през днешния ден.Но множеството учени и лекари са съгласни, че вирусът е прескочил от маймуни към хора в Конго още през 30-те години.

5. Фармацевтичните компании крият лекуването на рак

Дългогодишен любимец измежду феновете на конспирации е, че медицинските експерти, ръководени от огромни фармацевтични компании, са разкрили лекарство против рак, само че не са го създали налично за необятната общност.Аргументът гласи, че лекът би повлиял съществено на приходите на фармацевтичните компании. Всъщност по-логично е, че от продажбата на лекарството фирмите биха спечелили повече пари. Forbes оповестява, че " здравноосигурителните компании и федералното държавно управление не биха желали нищо по-добро от това да заменят лекуването от рак за 100 $ с такова, което коства 1 000 000 $ като имунотерапия CAR-T ".Освен това, прибавя финансовото списание, " откривателите на рака са хора. Хората не могат да пазят значими секрети ".

6. Принц Чарлз е върколак

Както всички положителни теории на конспирацията, и тази има някаква основа. Според родословните записи, за принц Чарлз се счита, че е от рода на Влад Цепеш, въодушевил облика на Дракула. За първи път това е разкрито в книгата на Иен Монкрейф от 1982 година, в която се наблюдава родословието на принца през прабаба му кралица Мери, брачната половинка на Джордж V, до Влад IV, полубрат на прословутия държател. Наследникът на трона даже се появи в промоционален видеоклип за Румънската национална туристическа работа, шегувайки се: " Трансилвания е в кръвта ми ". През 2017 година беше обявено, че на Чарлз даже е препоръчана почетна купа " Принц на Трансилвания " заради връзките му с района, с цел да разпространява района като туристическа дестинация. Всичко това се оказа плодородна почва за теоретиците на конспирацията, които настояват, че принц Чарлз не е единствено това, което наподобява и в действителност може да има повече общо с прословутия си предходник. Според Harper`s Bazaar, една от аргументите тази доктрина да има тежест е, че заболяването порфирия участва измежду кралските особи. Това е заболяване с недостиг на желязо, което прави кожата сензитивна към слънчева светлина.

7. Финландия не съществува

Хората, които живеят във Финландия, в действителност са от Източна Швеция, Западна Русия или Северна Естония. Това гласи доктрина, родена  през 2016 година Тя стартира като смешка, само че бързо придобива известност онлайн, а в голям брой уеб страници се изяснява за какво Русия и Япония основават измислената страна през 1918 година " Идеята е, че двете народи са основали Финландия, с цел да може Япония да употребява морето без никакви недоволства или последствия за околната среда ", изяснява Vice. " Уловената риба там се транспортира посредством Транссибирската железница (истинската причина, заради която е издигната, сред другото) от Източноруския бряг до Япония под маскировката на продуктите на Nokia ".

8. Меган Маркъл е робот

Тази версия обикаля в интернет, откогато през юни се появи клип, който демонстрира Меган Маркъл и принц Хари на финала на английския Got Talent. Клипът демонстрира кралската двойка, седнала в публиката и аплодираща, до момента в който лицата им остават неподвижни.Това провокира бурни спекулации, че херцогът и херцогинята на Съсекс са роботи или най-малко имат двойници андроиди, които употребяват за кралски задължения.Всъщност това бе трик за популяризирането на новата галерия " Живи фигури " в лондонския музей Madame Tussauds, разкри компанията на формалния си уеб страница.Новата функционалност, която се чака да включва и други известни персони в сбирката Madame Tussauds, ще разреши на посетителите да преглеждат и взаимодействат с восъчните клонинги на кралските особи доста по-отблизо от нормално.Но другите страни биха ли позволили това? Да, съгласно теоретиците, те са се съгласили да запазят това в загадка и да разрешат на " Финландия " да служи като модел за по-добър свят. " Никоя същинска страна не може толкоз поредно да се подрежда преди всичко в образованието, опазването на здравето, равенството сред половете, грамотността, националната непоклатимост, минимум корумпираното държавно управление в света, свободата на печата ", твърди теорията. " Това е идея, към която страните и хората да се стремят. "

9. Адронният колайдер ще отвори вратите на пъкъла

Теоретиците на конспирацията по целия свят бяха изнервени от инсталирането на огромния адронен колайдер на Церн на френско-швейцарската граница. Когато беше включен за първи път през 2008 година, някои се притесняваха, че солидната подземна верига, която изпраща частици, разбиващи се една в друга със светкавична скорост, ще сътвори черна дупка, която незабавно ще погълне Земята.Когато това не се случи, теориите минаха към опцията Големият адронен колайдер да отвори портал сред Земята и различен тип битие. Някои учени, в това число Стивън Хокинг, споделиха, че " огъването на пространството-времето е теоретично допустимо ", което кара доста теоретици на конспирацията да уголемяват мислите си във всяка посока. Хипотезите към Церн варират от догатката, че ще се отвори дупка към друга галактика, до концепцията, че подземният пръстен ще отвори вратата към пъкъла. Тези страхове бяха в допълнение подхранени през 2016 година, когато се появиха фотоси на гръмотевична стихия над района на адронния колайдер. Някои считат, че учените от Церн, които са разкрили бозона на Хигс - постоянно именуван " частицата на Бог " - употребяват тази ловкост, с цел да прикрият обстоятелството, че интензивно работят за приканване на господ. Но посоченият господ не е благоразположен, а е Шива Разрушителят. Доказателството? Извън центъра има скулптура на Шива (подарък от Индия), а четирите букви на " Cern " се появяват в предната част на " Cernunnos " - келтския рогат господ на подземния свят. Cern в действителност значи Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire.

10. Куб на времето

The Time Cube е псевдонаучна доктрина на времето и пространството, създадена от Джийн Рей, някогашен електротехник. Той упорства, че учените по целия свят целеустремено прикриват обстоятелството, че по време на едно въртене на Земята се случват четири дни, а освен един. Рей даже изнася лекции в Масачузетския и Джорджийския софтуерен институт по този въпрос. На своя независимо планиран уеб страница - поток от схващане с прекратени думи с основни букви - той предложи премия от 1000 $ на всеки, който може сполучливо да опровергае неговата доктрина. Рей умря на 87-годишна възраст на 18 март 2015 година (или, както допуска неговата лична страница в Уикипедия, може да се пояснява като всяка дата от 16 до 20 март включително). Но неговата доктрина и уеб страница останаха източник на обаяние за мнозина.

 

11. 5G предизвиква ковид

Слуховете, че 5G мобилната технология е обвързвана с епидемията от ковид, бяха  опровергани от учени, държавни управления и телевизионни оператори. Министърът на кабинета на Англия Майкъл Гоув съобщи, че това е " рискова нелепост ", заяви The Independent, а BBC написа, че учените са нарекли слуховете биологично невъзможни.Д-р Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, споделя: " Идеята, че 5G понижава имунната ви система, не устоя на инспекция ".Адам Фин, професор по педиатрия в Университета в Бристол, добави: " Вирусите и електромагнитните талази, които карат мобилните телефони и интернет връзките да работят, са разнообразни неща. Различни като тебешир и сирене ".В един от източниците на заговора - публикация на Daily Star, озаглавена " Страховете, че 5G wifi мрежите могат да работят като ускорител за заболяването ", се цитира " деятел и учител по философия в колежа на остров Уайт ", а не академик, демонстрира инспекцията на обстоятелствата в уеб страницата FullFact.Проучване на Международната комисия за отбрана от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) заключи, че няма доказателства, че мобилните мрежи предизвикват рак или други болести, пише  Computer Weekly.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР