Хората не оценяват риска от сърдечно-съдовите заболявания и само 30%

...
Хората не оценяват риска от сърдечно-съдовите заболявания и само 30%
Коментари Харесай

Българите подценяват риска от сърдечните заболявания, а най-често умират от тях

Хората не правят оценка риска от сърдечно-съдовите болести и единствено 30% от българите знаят, че те са водеща причина за смъртност у нас. Липсва и познаване на главните сърдечно-съдови болести и признаците, свързани с тях. Това демонстрират данните от представително изследване, показано във вторник от водещи кардиолози във връзка Световната седмица на сърдечната непълнота (6-12 май).

“Хората се опасяват най-вече от рак, само че умират от сърдечно-съдови болести. Две трети от хората в България умират от сърдечно-съдови болести “, сподели доктор Пламен Гацов, който е ръководител на работната група по сърдечна непълнота към Дружеството на кардиолозите в България и шеф на Кардиологичната клиника във II-ра МБАЛ, гр. София.

150 000 българи са със сърдечна непълнота

В България над 150 000 души са диагностицирани със сърдечна непълнота, която заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести. У нас обаче липсва указател на хората с това заболяване, а огромен % не са диагностицирани и не знаят, че са заболели. 90% от хората с тази диагноза са над 65 години.

Основните аргументи за болестта са застаряването на популацията и това, че с напредването на възрастта болестта се среща по-често, както и това, че актуалните медикаменти и способи на лекуване разрешават пациенти с други кардиологични болести да живеят по-дълго и в последна сметка да развият сърдечна непълнота, изясни доктор Мария Токмакова, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България и шеф на отделението по кардиология в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР