Хората, които вярват в късмета, винаги се опитват да получат

...
Хората, които вярват в късмета, винаги се опитват да получат
Коментари Харесай

Буда: Няма нито късмет, нито съдба, нито случайност!

 Хората, които имат вяра в шанса, постоянно се пробват да получат нещо от живота. По предписание това са пари и благосъстояние. Буда учи, че е доста по-важно да развиваме сърцето и мозъка си.

Буда е смятал, че гаданията, носенето на вълшебен амулети, определянето на щастливи места за строителство и щастливи  дни, както и пророчествата, са безполезни суеверия и по тази причина категорично е забранявал на учениците си да практикуват такива неща. Той ги назовава „ ниско изкуство “:

„ Въпреки че някои религиозни хора, които живеят от милостинята на вярващите, се занимават с хиромантия, гадаене по знаци, пояснение на сънища, привличане на шанс или крах, и с избор на щастливи места за строителство, монахът Гаутама се е въздържал от такова ниско изкуство и неправилните способи за изкарване прехраната.

Защо хората вършат такива неща и имат вяра в тях? Има три аргументи: лакомия, боязън и незнание.

Щом стартират да схващат смисъла на учението на Буда, те осъзнават, че чистото им сърце ще ги защищити доста по-добре от купчина хартия, метал и няколко вълшебен думи и по тази причина престават да разчитат на тях.

Според Буда единствено почтеност, добрина, схващане, самообладание, амнистия, благотворителност, преданост и други положителни качества в действителност могат да ви защитят и да обезпечат просперитета ви.

Но някои заклинания въпреки всичко работят, нали?

Познавам човек, който продава щастливи талисмани. Той твърди, че амулетите му носят шанс и разцвет и подсигурява, че с тях ви чака шанс. Но в случай че споделя истината, за какво самият той към момента не е станал мултимилионер? Ако талисманите му работят, тогава за какво не печели от лотарията всяка седмица?

Единственият му шанс се крие в съществуването на задоволително глупави хора, които да купуват амулетите му.

Въобще – Има ли шанс?

Речникът дефинира шанса като „ религия в това, че всички положителни и неприятни събития, които се случват на човек, са свързани със случайността, шанса или ориста “. Буда изцяло отхвърля този метод. Всичко, което се случва в този живот, има своя причина или аргументи и по тази причина би трябвало да има някаква връзка сред причина и разследване.

Да вземем за образец заболяванията. За да се разболее, човек би трябвало първо да влезе в контакт с микроби, а тялото му би трябвало да е задоволително едва, с цел да могат тези микроби да се развъждат в него.

Ето я тази същата връзка сред повода (микроби и едва тяло) и следствието (болестта), тъй като всички знаем доста добре, че можете да се разболеете единствено вследствие на контакт с патогени.

А сред носенето на лист хартия с „ магическите “ думи, написани върху нея и придобиване на благосъстояние или вземането на изпити, няма никаква връзка. Будизмът ни учи, че всичко, което се случва, има причина или аргументи, които по никакъв метод не са свързани с шанс, случайност или орис.

Хората, които се интересуват от шанс, постоянно се пробват да получат нещо от живота. По предписание това са пари и благосъстояние. Буда ни учи, че е доста по-важно просто да развиваме сърцето и мозъка си:

„ Истинският триумф е да имаш положително обучение и отлична подготовка, да бъдеш експерт в работата си, да приказваш с ясни думи, да помагаш на татко си и майка си, да се грижиш за брачната половинка и детето си, да живееш елементарен живот, да си великодушен, да помагаш на роднините си и да не осъждаш дейностите на други хора, да се въздържаш от зло, да бъдеше благодетелен. Истинският шанс – това са респект, човечност, задоволеност и добра дхарма. „

Превод на публикацията – Here Is What Buddha Said About Good Luck And Fate


 

Буда: „ Ти си безпаричен тъй като не практикуваш благотворителност! “

 

Защо съм толкоз безпаричен? Веднъж един безпаричен човек срещнал Буда и го попитал: „ Учителю, за какво съм толкоз безпаричен? “ Буда дал отговор: „ Защото не практикуваш благотворителност. “ Бедният човек незабавно си намерения, че…

Цялата публикация

Четирите печата на Буда

 

Буда основава „ Четирите Печата “, с цел да може в резюме да охарактеризира будизма, т.е. тези  светогледни характерности, които отличават будиста от не-будиста: 1. Всичко съставно е  непостоянно. 2. Всички страсти са страдалчество.…

Цялата публикация

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР