Хората, които крият емоциите си, надценяват мащаба на проблемите и

...
Хората, които крият емоциите си, надценяват мащаба на проблемите и
Коментари Харесай

Психолози назоваха чертите, характерни за самотните хора

Хората, които крият страстите си, надценяват мащаба на проблемите и търсят виновниците, а също по този начин отхвърлят да търсят позитивните страни на каквито и да е събития, постоянно се усещат самотни. Това са открили американски и австралийски психолози. Такива хора, с изключение на всичко друго, изпитват отрицателни страсти и вместо търсене на поддръжка отблъскват от себе си тези, които се пробват да я проявят, и по този метод утежняват ситуацията си. Изследователите считат, че самотниците могат да преодолеят самотата благодарение на психотерапия.

Психолозите от дълго време показват самотата като един от главните обществени проблеми, а пандемията от COVID-19, разделяща родственици и другари, е повишила интереса към този въпрос. Да се чувстваш уединен, значи да изпитваш мъчителна студенина, когато няма към кого да се обърнеш за прочувствена и обществена поддръжка. Самотните хора постоянно имат вяра, че никой не ги схваща и не споделя терзанията им, че никой не ги познава в действителност и даже не желае да ги опознае по-добре.
Направете си празник сами: по какъв начин да се справите с новогодишната горест
Откъде преди Нова година се появява потиснатото въодушевление, по какъв начин да го успехите сами и по какъв начин да не го объркате с по-сериозно разстройство,...
Прочети повече
Самотата, изключително хроничната, усилва рисковете от доста здравословни проблеми, в това число душевен (тревожност, меланхолия, безсъние) и физически (инсулт, сърдечни болести, затлъстяване).

Докато някои хора си намират другари, основават фамилии и не им липсва връзка, други не могат да открият повече или по-малко близки контакти с другите.

Причините за самотата, както и методите за справяне с нея, не са изучени задоволително добре. Много самотни хора желаят да се сприятеляват, само че усещат, че не могат. Честите аргументи, заради които самотните не се сприятеляват с никого, са ниско доверие, липса на време, интровертност, избирателност, боязън от отменяне и някои физиологични аспекти – да вземем за пример здравословно положение.

Психолози от Харвардския и Станфордския университет, Университета на Западна Австралия и Университета Къртин са изследвали въпроса по-подробно и са изложили своите заключения в публикация в сп. Personality and Individual Differences.

„ Самотата е рисков фактор за развиването на психологични разстройства и сериозен и възходящ проблем за публичното опазване на здравето - пишат създателите. - Но към днешна дата ограниченията за битка със самотата имат стеснен триумф. Смятане, че разглеждането на регулирането на страстите може да бъде потребно за разбирането на аргументите за самотата и за намирането на нови способи за справяне с нея. “
Да се оправим сами с тревогата в няколко лесни стъпки Коронавирусът карал американците да оглупяват
COVID-19 кара американците да оглупяват: проучвания демонстрират, че паниките към ковид карат хората да вършат неверен избор, да...
Прочети повече
Самотата подразбира неприятни страсти заради обществена изолираност и липса на близки връзки, изясняват откривателите. Човек може да се усеща уединен даже когато се намира в навалица. И, назад - да не страда от нея, оставайки уединено със себе си.

Изследователите допускат, че рискът от самотност може да е обвързван с метода, по който хората ръководят страстите си.

Изследователите поканили 501 доброволци на възраст сред 18 и 88 години и ги помолили да попълнят серия от въпросници, отдадени на регулирането на страстите. Участниците в проучването трябвало да оценят такива детайли като: „ Аз управлявам страстите си, без да ги показвам “, „ Мисля по какъв начин мога по-добре да се оправя със обстановката “, „ Избягвам други хора “ и други, които характеризират способността за угнетяване на страстите, склонността към самобичуване или, назад - обвинение на другите за проблемите, подготвеност за поддръжка на другите. Участниците отговаряли и на въпроси, предопределени да дефинират равнището им на самотност.

Учените са съумели да открият връзка сред избрани прояви на страсти и самотност.

По-самотни се чувствали тези, които били склонни на самообвинения и обвинявания на другите, на задържане на смущаващи мисли в главите си, на катастрофизиране на проблемите, а също по този начин които по-рядко се опитвали да преразгледат тази или онази обстановка, намирайки позитивни аспекти в нея.
Стрес, потиснатост или тревога
На пръв взор наподобяват идентични. Всъщност тези положения са разнообразни по природа. Какво ги предизвика? Как се разграничават техните признак...
Прочети повече
Самотните хора се оказали склонни да крият възприятията си и да потискат изразяването на страсти. Те също не търсели поддръжка от другите и отхвърляли препоръчаната. Това водело до абсурд: макар че самотните участници, наподобява, желали да победят самотата, на процедура те осъществили същия сюжет още веднъж и още веднъж, потискайки отрицателните страсти и заобикаляйки контакти.

„ По подобен метод тези привични способи за контролиране на страстите могат да поддържат положението на самотност и обществена изолираност “, означават учените.

„ Ние стигнахме до извода, че самостоятелните разлики в регулирането на страстите могат да играят значима роля в обяснението на самотата и затова могат да съставляват многообещаваща цел за терапия “, заключават те.

Човек може да разбере връзките със личните си страсти благодарение на психотерапевтични методики. По-специално, когнитивно-поведенческата терапия е ориентирана към идентифициране на неточности в мисленето и държанието и смяна на съществуващите настройки с по-конструктивни.

 
Болестите, които можем да отключим от тревога
Всеки изпитва възприятие на безпокойствие в даден миг от живота си, без значение дали става дума за изявление за работа, за първа  срещ...
Прочети повече
Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР