Хората изразяват своите тревоги - да имат предвидимо бъдеще, допълни

...
Хората изразяват своите тревоги - да имат предвидимо бъдеще, допълни
Коментари Харесай

Димитър Събев за споразумението с енергетиците: Оставени са големи врати в полето

Хората показват своите паники - да имат предвидимо бъдеще, добави той. По думите му не може да се обезпечи безпроблемно битие на миньорите, тъй като общото придвижване в Европа е към декарбонизация, а пазарните механизми са мощни и " можем единствено да ги посмекчим оттук-оттам ".

Когато приказваме за въглищна енергетика в България, приказваме за амалгама от доста друга благосъстоятелност и друга продуктивност на труда, посочи Събев.

 

Според него би трябвало да се прави разграничаване сред тези централи и е назряло закриването на някои от тях, " изключително на по-малките ".

 

По силата на подписания през 2001 година сделки при продажбата на Топлоелектрическа централа " Марица Изток " - 1 и 3, България всяка година заплаща стотици милиони, близо милиард, за двете американски Топлоелектрическа централа, разяснява Димитър Събев.

 

" Това са едни огромни пари. Тези огромни пари в години на обикновено действие, без ексцесивно огромни цени на пазара, тези заплащания, дотации от страна на страната, подсигуряваха, че американските Топлоелектрическа централа ще останат да работят с облага, ще продължат да действат. Тези контракти, подписани през 2001 година, изтичат – единият при започване на 2024 година, а другият – през 2026 година България, в случай че под някаква причина бъде подлъгана да продължи да прави тези заплащания, макар че не е длъжна, ще си бъде чисто наша виновност. Ако тези Топлоелектрическа централа бъдат оставени на свободния пазар и техните стопански параметри се влошат, би трябвало ли ние като общество и данъкоплатци да отделяме всяка година стотици милиони и милиарди лв., които можеха да се употребяват за обучение и здраве? "

 

Постигнатото съглашение с държавното управление, което бе гласувано от Народното събрание, Димитър Събев назова " много витиевато, може би са оставени огромни порти в полето, с цел да може да се варира ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР