Хора в напреднала възраст с множество и имуносупресия е по-вероятно

...
Хора в напреднала възраст с множество и имуносупресия е по-вероятно
Коментари Харесай

Кои пациенти може да се разболеят от COVID-19 дори след пълна ваксинация?

Хора в преклонна възраст с голям брой и имуносупресия е по-вероятно да се заразят с ковид и да развият тежка форма на COVID-19 даже след приключена имунизация, сочи израелско изследване.

" Като цяло можем да заключим, че това не са здрави хора, " споделя за " Джерузалем пост " ръководителят на проучването проф. Тал Брош, който е шеф на инфекциозното поделение в Университетската болница " Самсон Асута " в Ашдод. " Почти всички имат съпътстващи болести: сърдечни, белодробни, бъбречни болести, деменция, рак или други постоянно срещани заболявания. " Малка част от имунизираните против COVID-19 се заразяват, а дребен % от тях влизат в болница. Това е така наречен " пробивна " зараза.
 СЗО: Не смесвайте разнообразни ваксини против COVID-19 СЗО: Не смесвайте разнообразни ваксини против COVID-19
Главният теоретичен специалист на Световната здравна организация Сумия Сваминатан посъветва хората да не смесват и да не съчетават ваксини сре...

Проф. Брош и екипът му изследват случаите на 152 ваксинирани пациенти от седемнадесет лечебни заведения, които са развили зараза след повече от седем дни след втората доза и е трябвало да бъдат приети в болница преди края на април. Групата не е огромна, защото това се случва рядко. Ефективността на употребяваната в Израел ваксина против общоприетия вид на вируса е 97-98 % и демонстрира съвсем същата успеваемост против Делта разновидността. До момента, макар внезапния скок на новозаразените в страната, броят на тежките случаи се усилва постепенно. Резултатите демонстрират, че 71 % от пациентите от изследваната група са имали хипертония, 48 % - диабет, 27 % - застойна сърдечна непълнота, 24 % - хронични бъбречни болести, 24 % - хронични белодробни болести, 19 % - деменция, и 24 % - рак. Само 6 % не са имали съпътстващо заболяване, само че пък 40 на 100 са били с компрометирана имунна система.

" Ако имунната система не работи добре, рискът да не си изработиш отбрана посредством имунизацията е по-голям ", споделя Брош. Пациентите са постъпили в болница приблизително 40 дни след втората доза ваксина, като междинната им възраст е била 71 години. Проучването е осъществено, когато Алфа разновидността е бил деен в Израел, само че изводите от него най-вероятно са годни и в актуалната обстановка на доминиране на Делта разновидността, изяснява проф. Брош. По думите му Делта разновидността наподобява преодолява имунизацията по-често от предшественика си, само че към момента не е ясно дали предизвиква по-тежко заболяване. Важното обръщение към обществото е, че по-възрастните хора със съпътстващи болести или имуносупресия не би трябвало да одобряват, че са добре предпазени от имунизациите и би трябвало да се грижат за себе си, когато равнището на разпространяване на вируса е високо, акцентира лекарят, представен от.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР