Хора с инвалидна пенсия заради тежки увреждания работят в строителството

...
Хора с инвалидна пенсия заради тежки увреждания работят в строителството
Коментари Харесай

Във всяка втора къща в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК

Хора с инвалидна пенсия поради тежки увреждания работят в строителството или са избягали на гурбет. В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК.

Една от болните с висока степен на неработоспособност е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК дамата е след тежък инфаркт и се движи мъчно. Вяра Янкова, неработоспособен с ТЕЛК, обаче твърди, че "няма такива работи”. "Здрава съм изцяло ", безапелационна е Вяра пред БТВ.

За ТЕЛК дамата е неработоспособен от септември предходната година, само че тя твърди, че не знае. "Не, няма такива работи, може би неверна информация ви дадоха. Здрава-права съм, 10 години съм работила, поради сина си останах да виждам децата, другояче още щях да работя”, споделя още Вяра.

На прилежащата улица търсим друга жена с ТЕЛК -75% неработоспособен след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според брачна половинка ѝ обаче тя работи в чужбина. Заминала е за Германия преди една година. Питаме какво работи в Германия жена, която съгласно ТЕЛК куца с единия крайник и върви с бастун. Въпросът се оказва неуместен и мъжът не помни, че я познава.

Най-зле съгласно експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на идващия адрес. В решението е записано, че с изключение на с бастун се движи и с компаньон даже на къси дистанции. Посреща ни жена му. През март предходната година ТЕЛК комисията му дава 95 % неработоспособност още веднъж с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му споделя, че е строител и даже в къщи не оставал без работа.

Общото сред всички случаи е освен диагнозата, само че и мястото, от което излизат решенията-болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът доктор Радостин Иванов,чиито автограф стои под противоречивите документи. Искаме отговор по какъв начин хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по градежите или в чужбина.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяването”, изяснява доктор Радостин Иванов. Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили ненадейно усъвършенстване.



Според неврологът отвън системата на ТЕЛК, лекар Димитър Брънков, чудотворното излекуване на пациенти с сходна анамнеза е невероятно. "И без да съм невролог щом написа тежка степен, той няма да може да работи, не знам той несъмнено няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител. Тук написа първа група,как ще работи, откакто написа тежка парализа ", показва доктор Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза, само че съгласно ръководителят ѝ тя не е наложителна. Всеки ден оттова минават приблизително по 30 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР