Хора, които временно работят в друга държава от ЕС, трябва

...
Хора, които временно работят в друга държава от ЕС, трябва
Коментари Харесай

Временно работещи в държава от ЕС ще получават детски надбавки като в страната-домакин


Хора, които краткотрайно работят в друга страна от Европейски Съюз, би трябвало да получават същите по мярка детски надбавки като жителите на страната-домакин. Това постанови Съдът на Европейски Съюз. Ето детайлности.

Държавите от Европейски Съюз би трябвало да отпускат детски надбавки в идентичен размер за всички жители на Съюза. Това постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС), като дефинира като неприемливо да се понижават заплащанията за служащи с краткотрайна претовареност в други страни от Европейски Съюз според от разноските за живот в страната на генезис. В решението се споделя, че детските надбавки за работещите в друга страна членка би трябвало да бъдат " тъкмо " същите като тези за жителите на страната.

В решението на Съда на Европейски Съюз се изяснява, че тези надбавки не регистрират разликите в покупателната дарба на жителите. Поради това разглеждането на съответните разлики сред страните от Европейски Съюз не е целесъобразно.

Според правосъдното решение промени в сумата на надбавките към жителите на другите страни членки са неприемливи и при положение на надбавки, които съгласно Съда на Европейски Съюз не се дефинират като " фамилни помощи ". Такива са да вземем за пример данъчните облекчения за самотни родители или лица със единствено един източник на приход.

Австрийският " правилник за пригаждане

Предисторията е, че до момента чужденците, работещи краткотрайно в са получавали по-малко детски надбавки от хората с австрийско поданство при избрани условия. Това визира чиновници, чиито деца непрекъснато обитават в друга страна от Европейски Съюз - да вземем за пример тъй като живеят там с другия родител. От 2019 година насам Австрия обвързва размера на надбавките с разноските за живот в страните, в които живеят децата.
Редакцията предлага
Така че, в случай че разноските за живот в страната на генезис са по-ниски от тези в Австрия, тези компенсации ще бъдат надлежно понижени. Регламентът обаче работи и в противоположна посока: заплащанията се усилват, в случай че разноските за живот в страната на генезис са по-високи. Според съда обаче този случай е по-рядко срещан, защото служащите с краткотрайна претовареност в непозната страна идват най-вече от страни, където разноските за живот са по-ниски от тези в Австрия. Социалните облаги за деца, които живеят непрекъснато в Румъния да вземем за пример бяха понижени повече от два пъти.

С това решение Съдът на Европейски Съюз удостовери така наречен иск за нарушаване, подаден от Европейската комисия. Ако Австрия не се съобрази с решението, Комисията може още веднъж да подаде иск и да изиска санкция.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР