Хора като писателя Мартин Вопенка са като мост към бъдещето

...
Хора като писателя Мартин Вопенка са като мост към бъдещето
Коментари Харесай

Мартин Вопенка предупреди, че ни очаква трудно бъдеще

Хора като писателя Мартин Вопенка са като мост към бъдещето - демонстрират какво може да ни се случи отсега нататък. Самият той мечтае за свят, в който най-богатите са най-осъзнати. Тъжно му е, че разрушавам планетата си. Вярва, че тези, които идват след нас, ще са по-добри.
Авторът на романа " Новата планета " (издание на " Изида ", сравняван с " Игрите на глада " и " Игра на тронове " ) беше в София като специфичен посетител на Софийския книжовен фестивал за млади читатели, който се организира в границите на Пролетния базар на книгата. " Новата планета " беше измежду най-търсените заглавия на базара. Писателят даде доста подписи и взе участие в известни телевизионни и радиопредавания, научи ДУМА от издателите.
Новата планета не е някъде в космоса, а тук, на Земята, място, което изолира хора, смятащи себе си за определени. А на всички са се случили нещата, които се случиха на нас през последните 3 години. При състояние че романът е публикуван за първи път преди 7 години, това е сбъднало се знамение.
Мартин Вопенка е измежду най-популярните пера в Чехия, като е на процедура единственият нуклеарен физик, който е в същото време и публицист.
Мартин Вопенка и Красимир Проданов на щанда на " Изида " Снимки Деница Проданова и Стефан Тотев

" Новата планета " сигурно е най-важната книга, която е основал до момента. И най-любимата му. Сюжетът е извънредно занимателен и споделя за премеждие, напомнящо библейската история на Йосиф и неговите братя, които се пробват да го убият, тъй като завиждат, че татко им обича най-вече него, най-малкия.
" От позиция на астрофизиката бъдещето може да е какво ли не, споделя писателят. Но съгласно теорията на вероятностите не е наложително да се случи най-правдоподобният вид. "
Вопенка предизвестява, че събития като войната в Украйна изместват фокуса от по-важните проблеми и задания пред човечеството. Една от тях е да избави тропическите гори, които са белите дробове на планетата.
Цивилизацията ни става все по-зависима от фигури като Бил Гейтс или Илон Мъск, счита Мартин Вопенка. Парите им дават неограничена мощ да се разпореждат с бъдещето на човечеството. " Един от разновидностите е да основат успореден свят, в който да се отделят със своите сътрудници и почитатели ", споделя писателят. Точно както се случва и по страниците на пророческия разказ " Новата планета ".
" За тая раница съм тичал 30 километра ", подмятна Мартин при гостуването си, като уточни раничката, с която се движеше из София тези дни. А след това изясни, че ски бягането в действителност е измежду обичаните му спортове - раницата е премия, а пък по-рано се справял на ски и с отдалеченост от 90 км. Сега му следва съревнование по триатлон.
Философията му е забележителна - композиция от морални правила и обич към природата. Обича самотата, тъй като по този начин чува себе си най-добре. Спасение от шума търси в планините. Включително и нашите - лятото му следва странствуване из българската Стара планина, откакто преди два месеца беше в Южна Африка.

Страницата приготви Вилиана Семерджиева
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР