Хoнгконският милиaрдeр Cтивън Лo продължава да кърпи "дълговата" дупка, зейнала

...
Хoнгконският милиaрдeр Cтивън Лo продължава да кърпи "дълговата" дупка, зейнала
Коментари Харесай

Кътина щяла да бъде новият български Лас Вегас

Хoнгконският милиaрдeр Cтивън Лo продължава да кърпи "дълговата " дупка, зейнала след банкрута на "Спортен център Кътина " ООД. По тази тематика „ БАНКЕРЪ “ писа в детайли още напролет на 2017 година. Както обаче си проличава от тогавашното ни заглавие - “Испанска "фиеста " остави задължения за... маняна " - утрото, което постоянно е по-мъдро от вечерта, още не е настъпило. А кредиторът на палавия голфър Мануел Фери Санчес - тогавашната СИБанк (днес ОББ) продължава да търси покупател, на който да "тропоса " ипотекираните преди 13 години и към момента пустеещи селски ливади.

Няколко са несполучливите опити на синдика на сдружението Мария Шукерова да продаде парцелите на оповестеното в неплатежоспособност сдружение - четири терена в землището на Нови Искър (с обща повърхност от близо 1700 дка), най-големият от които е цели 650 декара. Очевидно банката е решила да се оправи с казуса, като продаде дълга си и като трансферира парцелите на купувача му. През лятото на предходната година е бил подписан цесионен контракт с „ Хандлей България “ ЕООД, което се явява в ролята на главен заемодател

с общ размер на вземането от 21.763 млн. лв..

Доста любопитно е, меко казано, по какъв начин сдружение, записано преди година с капитал от 100 лева, съумява да напазарува сходен дълг?!

Фирмата е еднолична благосъстоятелност на кипърския жител Майкъл Тимвиос, който я ръководи у нас дружно с българина Димитър Младенов, против името на който стоят регистрации в...29 сдружения

А се в случай че съди от оповестените в Търговския указател четири сметки за систематизиране, които синдикът на сдружението е записал, четирите му парцела към този момент са трансферирани на цесионера, само че все пак в последната четвърта сметка за систематизиране е записано, че банкрутиралото сдружение продължава да му дължи още 7 049 143.91 лв..

Очевидно става дума за медиатор по договорка, защото преди дни стана ясно, че

новият вложител в бъдещия комплекс

се чака да бъде „ Кепитъл Консепт лимитед” АД, което е с регистриран впечатляващ капитал от 2.147 милиарда лв.. Според комерсиалния указател, у нас го съставлява китайският жител Пуи Сзе Джози Лок, а акционери в него, съгласно протокола от общото заседание от 2018 година са „ Профит бест инвестмънтс лимитед”, записано според законите на Макао и „ Беттър краун лимитид”, записано в Хонконг.

За да избегнем заблуждение по клюки, позвънихме на публично оповестения телефон в уеб страницата на компанията телефон, където попада и адрес за контакти - на бул. „ Цариградско шосе “ № 115Г, Бизнес постройка МЕГАПАРК, ет. 5, офис В.

От там потвърдиха, че сдружението е ангажирано с плана в Кътина, само че повече информация не можеха да ни дадат, защото това трябвало да стане след публично питане от наша страна. Ние, несъмнено изпращаме публични въпроси. Остава да получим отговорите до публицистичното привършване на броя.

Името на новият вложител стана известно преди време, когато хората на Ло лансираха така наречен план „ Българския Лас Вегас “ край Елин Пелин. Става дума за

бившето голф игрище на рекламния необут Красимир Гергов,

което в края на 2014 година сякаш стана благосъстоятелност на китайския милионер Стивън Ло.

По информация от това време, договорката е била подписана за малко над 10 млн. евро. Или против близо два пъти по-малка сума от размера на оповестената инвестиция в комплекса.

Купувачът - "България дивелопмънт холдингс лимитед " (еднолична благосъстоятелност на "Кепитъл консепт лимитед ") бе ощастливил прогресивната общност с проекти, разпростиращи въображението сред селско игрище и първокласен мегакомплекс, който единствено личен космодрум си няма - първокласен хотел, конгресен център, изложбен център, затрупан аквапарк, цяла камара първокласни развлекателни площи, офиси, жилища и т. н.

Комплексът "Света София " получи и документ за предпочитан капиталов план. Впоследствие проектите бяха замразени и през 2016 година "Кепитъл консепт лимитед " даже слезе от фондовата борса за няколко години. По-късно обаче компанията още веднъж беше позволена до търговия, откакто капиталът й беше повишен от 54 хиляди лева до 2.2 милиарда лв.. Това стана посредством апорт на вземанията на няколко свързани с мажоритарния притежател сдружения. С най-големи дялове в нея влязоха сдруженията Profit Best Investments Limited (58.47%) и Better Crown Limited (30%).

Скоро след регистрацията на борсата "Кепитъл консепт лимитед " доближи рекордна за българския пазар капитализация от 16.8 милиарда лв..

През лятото на предходната година обаче, голф и спа комплексът „ Света София “ беше продаден на българска компания, благосъстоятелност на предприемача Мирослав Печев. Той е един от огромните дистрибутори на кафе, чай и алкохол, и на други бързооборотни артикули в България, посредством компанията му „ Софсток “. Допреди няколко години той внасяше в страната продуктите с марка „ Лаваца “, а в този момент към този момент основният му бранд е кафето „ Кимбо “. За договорката се разбра от документи, вписани в комерсиалния указател на 20 юни 2019 година.

Цената не беше оповестена, само че

новият притежател закупи терените на компанията,

които са с повърхност над 880 дка и се намират сред селата Равно поле и Мусачево. Тук има голф игрище, клубна постройка, спа комплекс, спомагателни постройки и подготвително игрище.

Азиатските вложители имаха грандиозни проекти - да изградят огромен ваканционно-развлекателен комплекс към голф игрището, като придобият още 1500 дка държавни и общински терени в съседство. Успяха единствено ненапълно – купиха 305 дка от общината в Елин Пелин, които също бяха в развой на продажба - на същия покупател.

Хората на Ло обещаваха грандиозни вложения и даже през 2014 година получиха документ за предпочитан капиталов план - най-високата допустима поддръжка от страната ни. Тъй като работата явно беше зациклила, през 2017 година срокът на действието му беше продължен с две години - до август предходната година. Идеята беше на мястото да бъдат издигнати закрит аквапарк, хотели, казина, мол, концертна зала и редица други обекти. Планираната първична инвестиция беше за над 1 милиард и 500 милиона лв., а след това набъбна до 1,5 милиарда евро. През годините обаче бяха направени единствено предпроектни изследвания за комплекса, само че до първа копка по този начин и не се стигна.

Една от основните фигури в компанията „ България дивелопмънт холдингс лимитид “ е точно Стивън Ло, милиардер от Хонконг. През 2014 година, при ръководството на тогавашния президент на ЦСКА Александър Томов, се заприказва, че предприемачът може да стане общоприет спонсор на футболния клуб. Стивън Ло даже пусна клипче в интернет, в което театралничи с фланелка на армейците.

Всичко това не се случи. А в този момент компанията на Ло още веднъж дава обещание да издигне „ Български Лас Вегас “, само че в...Кътина.

Дали този път изоставения план на испанците ще бъде сбъднат или светлините на нашенския Вегас отново ще угаснат, към момента не е ясно. Дано не се окаже, че това е следващата финансова врътка, от която няма да произлезе нищо.

Съвсем различен обаче остава въпросът, какво ще стане с всички останали кредитори на банкрутиралото сдружение "Спортен център Кътина ", откакто главният актив на компанията към този момент е в ръцете на „ Кепитъл Консепт лимитед “?


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР