Холандският стартъп Lightyear и компанията за гуми Bridgestone обявиха първото

...
Холандският стартъп Lightyear и компанията за гуми Bridgestone обявиха първото
Коментари Харесай

Електромобил за дълги разстояния

Холандският стартъп Lightyear и компанията за гуми Bridgestone оповестиха първото в света електрическо транспортно средство със слънчева сила, което може да пътува на огромни дистанции.

Lightyear One е електрическо транспортно средство с дълъг пробег, задвижвано от слънчева сила, което не зависи от други горива и може да отиде на всички места “, се споделя на уеб страницата на компанията.
 Електромобил за дълги дистанции

Пробегът на Lightyear One ще бъде 725 километра. В същото време, съгласно производителя, автомобилът има три пъти по-нисък разход на сила спрямо различните електрически транспортни средства, предлагани на пазара през днешния ден - 83 Wh на километър.

Слънчевата сила може да зареди колата за спомагателни 12 километра за 1 час. От 3,7 kW зарядно - 35 километра за час; 22 kW - 209 километра. Бързо зареждане благодарение на зарядна станция 60 kW - 570 километра за час.
 Електромобил за дълги дистанции

Lightyear отбелязва, че One има най-хубавия аеродинамичен коефициент от всички серийни коли. Lightyear One може да се зарежда непосредствено от слънцето, като се употребяват слънчеви панели, ситуирани на необятния покрив.

Колата е с дължина 5,1 метра. Салонът може да побере 4 души, а размерът на багажника е 780 литра. Bridgestone създаде гуми Turanza Eco особено за Lightyear One.
 Електромобил за дълги дистанции

Производителят е съумял да понижи тежестта на гумата, като употребява по-малко първични материали през целия индустриален развой, както и да понижи съпротивлението при търкаляне на гумата посредством специфичен протектор с по-голям диаметър и по-високо вътрешно налягане.

Сглобяването на слънчевото транспортно средство ще бъде в Нидерландия. Първо, Lightyear One ще се предлага на поданици на Швейцария и Норвегия. Първите доставки са планувани за края на 2021 година. Колата е оценена на 150 хиляди евро.
 Електромобил за дълги дистанции

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР