Холандия се е обърнала към Русия с искане за екстрадиция

...
Холандия се е обърнала към Русия с искане за екстрадиция
Коментари Харесай

След размяната на пленници: Холандия поиска Цемах

Холандия се е обърнала към Русия с искане за екстрадиция на жителя на самопровъзгласилата се Донецка национална република Владимир Цемах, освободен от Киев от задържане под стража според изискванията на замяна с Москва. Това заяви през вчерашния ден холандският вестник " Фолкскрант ", представен от Монитор.

Преди това холандското държавно управление изрази страдание, че Цемах, който съставлява интерес в качеството на очевидец за Съвместната следствена група, проверяваща злополуката със самолета " Боинг " в Украйна през юли 2014 година, беше включен в листата на разменените през вчерашния ден арестувани лица сред Русия и Украйна. Русия и Украйна си размениха по 35-има пленници в събота.

Според наличната информация холандските управляващи са призовали Киев да се откаже от включването в листата на разпитания преди този момент Цемах, само че Украйна е могла единствено да отсрочи за известно време размяната, което разрешило на прокуратурата да беседва още един път с него.
По данни на " Фолкскрант " холандската прокуратура е уведомила роднините на починалите при злополуката с боинга, че Холандия е изпратила на Русия искане за екстрадиция.

През юли Службата за сигурност на Украйна заяви, че е арестуван водачът на камиона, който е превозвал зенитно-ракетния комплекс „ Бук “, от който, съгласно интернационалната следствена група, е свалил малазийский „ Боинг ” край Донецк преди 5 години. В транспорта на ракетата „ Бук “ е обвинен войник от Донбас, заяви по време на брифинг зам.-шефът на следственото ръководство на Службата за сигурност на Украйна Виталий Маяков. Сайтът Bellingcat разгласява същинските имена на няколко бойци, които са забъркани съгласно украинските служби. Там е името на Владимир Борисович Цемах (роден на 4.07.1961 г.).

Цемах командва поделение за противовъздушна защита в град Снежний. Той се намира покрай мястото, откъдето е изстреляна ракетата „ Бук ”, която е свалила MH17, като се допуска, че той е управлявал „ Бук “-а. Според Bellingcat, Цемах е задържан на 27 юни 2019 година След два дни е бил изправен пред киевски съд. В обвинителния акт се споделя, че го подозират в закононарушение по член 258-3 ч. 1 от Наказателния кодекс на Украйна за основаване на терористична организация. Според украинските служби, на записите, направени с телефон, се вижда по какъв начин камион транспортира ЗРК „ Бук ”. Заподозреният е хванат с надписа на камиона.

Според изказване на украинските служби, обвиненият излежава наказване в Украйна. Той е арестуван три години след свалянето на самолета. Според Украинската работа за сигурност, повече от 150 индивида са уличени в превозването на системата „ Бук ” от Русия към Украйна и назад, съгласно следствието на интернационалната група.

През юни взаимен екип от специалисти, управителен от Холандия, който проверява злополуката със самолета на Malaysia Airlines през 2014 година в Донбас, упрекна трима руснаци и един украинец от Руското военно разузнаване (ГРУ). Според проверяващите, четиримата - Игор Гиркин-Стрелков, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко, са взели участие в ракетната офанзива против полет МН17. Единият от упрекнатите сътрудници на ГРУ – ръководителят на съветските сепаратисти в Украйна Игор Стрелков-Гиркин, е считан за човек на съветския олигарх Константин Малофеев и е извънредно непосредствен с неговото подставено лице – белгиеца с съветски паспорт Пиер Луврие.

Имената и на тримата нашумяха у нас преди няколко години, откакто точно през Луврие подсъдимият за източването на КТБ банкер-беглец Цветан Василев се опита да измъкне под носа на страната 6 от „ златните активи “, финансирани от трезора. Сред тях бе и военният цех „ Дунарит “, за който в следствие Василев и Малофеев направиха втори опит да заграбят – през друго подставено лице на съветския олигарх – Дмитрий Косарев.

Съвместният проверяващ екип възнамерява да съди обвинените в углавен съд в Хага.

Самолетът Boeing 777 изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, като падна с 298 души на борда. Нямаше оживели. Най-много от починалите пасажери бяха жители на Холандия. Според формалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 жители на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един жител на Нова Зеландия.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР