От прозрачно синьо реките и потоците в Аляска придобиха ярко

...
От прозрачно синьо реките и потоците в Аляска придобиха ярко
Коментари Харесай

Реките в Аляска станаха оранжеви, учените са озадачени

От транспарантно синьо реките и потоците в Аляска получиха блестящо оранжев цвят. Причината – токсични метали, които се отделят при топенето на зоната на безконечната заледеност. Това сочи ново изследване, представено от CNN.

Учените предвиждат, че 99% от моногамните птици ще изчезнат до края на века

Феноменът изненада стотици учени и откриватели от Калифорнийския университет в Дейвис и Американската геологическа работа, които са взели проби от водите в планината Брукс в Аляска.

Според изследването реките и потоците в планинската верига като че ли са ръждясали. Станали са мътни и цветът им е оранжев. Тестовете откриват, че потъмняването е породено от метали като желязо, цинк, мед и олово, които са били заключени в подпочвените ледове на Аляска в продължение на хиляди години.

 Питбул умъртви стопанката си във Варна: Защо кучето е показало експанзия? 2 мин. Питбул умъртви стопанката си във Варна: Защо кучето е показало експанзия?  Какво ще е времето доникъде на юни? 1 мин. Какво ще е времето доникъде на юни?  Положиха тленните остатъци на цар Фердинанд в фамилната крипта на двореца 1 мин. Положиха тленните остатъци на цар Фердинанд в фамилната крипта на двореца " Врана "  Църквата уважава св. Емилия. Какви са традициите? 1 мин. Църквата уважава св. Емилия. Какви са традициите?  За какво е бил предопределен живакът, открит в склад в Перник? 2 мин. За какво е бил предопределен живакът, открит в склад в Перник?  Торнадо в Тексас: Силният вятър реалокира самолети (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Торнадо в Тексас: Силният вятър реалокира самолети (СНИМКИ и ВИДЕО)  Питбул умъртви стопанката си във Варна: Защо кучето е показало експанзия? 2 мин. Питбул умъртви стопанката си във Варна: Защо кучето е показало експанзия?  Какво ще е времето доникъде на юни? 1 мин. Какво ще е времето доникъде на юни?  Положиха тленните остатъци на цар Фердинанд в фамилната крипта на двореца 1 мин. Положиха тленните остатъци на цар Фердинанд в фамилната крипта на двореца " Врана "  Църквата уважава св. Емилия. Какви са традициите? 1 мин. Църквата уважава св. Емилия. Какви са традициите?  За какво е бил предопределен живакът, открит в склад в Перник? 2 мин. За какво е бил предопределен живакът, открит в склад в Перник?  Торнадо в Тексас: Силният вятър реалокира самолети (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Торнадо в Тексас: Силният вятър реалокира самолети (СНИМКИ и ВИДЕО)

Някои от тези метали обаче се явяват мощно токсични и замърсяват реките, както и поточните екосистеми.

Това ще докара до последствия

„ Свикнали сме да следим този феномен в някои елементи от Калифорния, където в предишното е имало минни нападения. Но е доста стряскащо да го видиш, когато се намираш в най-отдалечените пустини, които са доста надалеч от минни източници “, споделя съавторът на проучването проф. Брет Пулин от Калифорнийския университет.

Изследванията сочат, че Арктика, където се намира и планинската система Брукс, се затопля четири пъти по-бързо от останалата част от света.

„ Това е една непредвидена последица от изменението и стоплянето на климата “, прибавя професорът.

Оранжевият цвят на водите в Аляска е обвързвано и с трагичното понижаване на водните организми.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР