Хоакин Гусман, известен още като Ел Чапо, лидерът на картела

...
Хоакин Гусман, известен още като Ел Чапо, лидерът на картела
Коментари Харесай

Най-големият партньор на Ел Чапо – Дженаро Гарсия Луна

Хоакин Гусман, прочут още като Ел Чапо, водачът на картела Синаола, може да се похвали като човек, който надживява и сполучливо заменя Пабло Ескобар в бизнеса с опиати. Това, което Хоакин съумява да направи, е да подкупи едно цяло държавно управление и дълго време да стои под радара на управляващите. Оказва се, че Мексико може да бъде закупен, въпреки и публично да не се продава. И за тази невероятна договорка ще открием името на Дженаро Гарсия Луна. Той задържа Артуро Гусман – братът на Хоакин, който няколко години по-късно ще бъде самоубит в пандиза с патрон в главата.

Гарсия Луна оказва помощ на американския отдел за битка с опиатите, профилът му на някогашен разузнавач и член на организация, която може да влезе в най-тъмните глъбини на политиката, да сътвори редица спорове, като сътрудниците, с изключение на невидими, постоянно ще излизат чисти. Дженаро е тъкмо подобен човек, само че когато стартира да работи в мексиканското разузнаване, негова съществена цел е да залови Ел Чапо, само че никой не знае, че този мъж е двоен сътрудник и като подобен се оправя ослепително. Разследван е от американски сътрудници, от личната си страна, само че все пак постоянно излиза чист.

 gettyimages-94949430-594x594

Банковите сметки съдържат единствено заплатата му, той живее изключително непретенциозно, само че мнозина не подозират, че милиони долари идват при него за защита. Един от най-близките хора, с които работи е Джо Бонд. Международната интервенция има една единствена цел, само че откакто трафикът на опиати не стопира и даже се ускорява, американският сътрудник стартира да се съмнява във всички. В края на 1997 година Бонд е поканен от Луна на вечеря в личния му дом. Агентът идва, само че освен, с цел да бетонира другарството, само че и да ревизира какво е финансовото положение на сътрудника. Дженаро не живее пищно, липсва нещо изключително екстравагантно.

След вечеря мексиканецът упорства да покаже своя нов мотор. Когато за първи път изплува новината, че през 2005 и 2006 година мексиканецът е получил няколко куфарчета с пари, никой не можел да повярва. Дори самият Хоаким ще удостовери, че в никакъв случай не е давал пари на Гарсия Луна, той бил безкористен или най-малко по този начин се споделя. Междувременно обаче, водачът ще признае, че в никакъв случай не се е страхувал от работата на мексиканското разузнаване.

Двете страни явно не се тормозят една от друга, само че в същото време в общественото пространство Дженаро ще повтаря, че Ел Чапо е неговият главен зложелател и ще посвети живота си да се бори с него. По време на ръководството на президента Калдерон, Луна ще се похвали с нов специфичен бункер в центъра на столицата. Сумата от 120 милиона $ е заплатена от американските данъкоплатци, а главната функционалност е да бъде софтуерен център и щаб за преследването на огромния картел.

 gettyimages-94654033-594x594

Журналисти и гости могат да се срещнат с правилото на работа, да се снимат с Джерано, който много постоянно участва в новия софтуерен център. Там се ревизират всички полети от Латинска Америка, включват се и незаконните. Мексиканското държавно управление разполага непрекъснато с връзка с армията, която във всеки един миг може да се намеси. Това, което критиците не харесват е, че всеки висок пост е ангажиран от член на държавното управление, вместо от разузнаването, вместо от представители на полиция. Мексиканското разузнаване, борещо се напълно с опиатите, на практика е социална загадка, а парите остават стопанин.

Главният прокурор Медина Мора е съперник на съдействието сред Съединени американски щати и Мексико, като в следствие ще завоюва борбата за шерване на информация сред двете страни. Медина Мора ще завоюва тази борба, само че не за богатството на страната си, а за персоналния спор с някогашния разузнавач. Един забавен факт е, че самите американци не имат вяра, че тази промяна ще успее да реализира нещо. Тази преписка е оповестена по-късно в Wikileaks. Междувременно хората на Хоакин Гусман ще не престават своята остаряла процедура на подкупване по всички редове на властта и го вършат изключително сполучливо. Всеки човек има своята цена, а откакто картелът разполага с безграничен запас – триумфът е въпрос на време.

 gettyimages-112904425-594x594

В последните години на ръководството на Калдерон, Гарсия Луна ще предложи унифицирано командване на властта. Точно тогава полицейските началници първи ще стартират митинг. Причината е, че нито едно ръководство не работи с друго, никой не харесва федералната полиция и никой не се доверява на своите сътрудници. Цялата федерална полиция наема към 40 000 мъже и дами. Разполагат със личен байрак, монета за идентификация и още доста други. Гарсия Луна употребява всички образци от северните съседи.

За себе си ще отреди и най-важния пост – генералския. През 2008 година ще изпрати армията назад в поделенията, тъй като битката с картелите ще бъде предадена на мексиканските унифицирани сили. Военните към този момент са нарушили няколко пъти правата на индивида. Калдерон ще ги задейства още в първата седмица на ръководство и години по-късно на сцената ще се появи военачалник Артуро Акоста Чапаро. Същият е упрекнат за връзки с картела Хуарез, само че неналичието на доказателства не разрешава повдигането на присъда.

Неговите подчинени ще получат зелена карта за работа на територията на страната. Неговата задача е да се срещне с всички настоящи картели, в това число и Ел Чапо, само че не с цел да ги обезврежда, а с цел да насочи публична покана за намаляването на експанзията. В противоположен случай цялата армейска мощност ще се изсипе върху тях. През 2012 година вестник Реформа ще разгласява няколко истории по отношение на тези срещи. В тези редове средностатистическият жител може да прочете опитите на президента за постигането на помирение и за първи път ще се овори за подкупите на Гарсия Луна.

 gettyimages-104383052-594x594

Срещите сред Чапаро и Ел Чапо са доказани от проверяващ публицист, двама разузнавачи на страната, както и от самите американски сътрудници. Същата година ще е последна за генерала, той ще бъде погубен с два патрона – един в главата и един в гърдите. Истината е, че мексиканската войска в никакъв случай не се връща в поделенията, тя получава нареждания непосредствено от Съединени американски щати и през 2014 година ще носи отговорност за залавянето на Ел Чапо. През 2015 година в следствието излиза още едно име – Ел Падрино.

Разузнаването на двете страни ще удостовери, че това е водеща фигура, която оперира с всички картели. На 15 октомври излиза наяве, че зад този псевдоним се крие военачалник Салвадор Сиенфуегос – военният министър на Мексико от 2012 до 2018 година Обвиняван е за трафик на опиати и пране на пари от 2015 до 2017 година, само че най-важното е, че употребява армията, с цел да разчиства пътя на Ел Чапо в една изключително тежка борба.

Един месец по-късно Съединени американски щати ще смъкна обвиняванията, откакто Салвадор не е спирал да предава информация в следствието, връща се в Мексико, с цел да бъде съден там. Технологията също влиза в приложимост. Ел Чапо ще употребява всички средства, с цел да следи брачната половинка си, както и всички любовници. В един миг ще изиска от своите подчинени да наблюдават всяко интернет кафе в град Кулиакан – популацията му е 750 000 души.

Хоакин Гусман и Дженаро Гарсия Луна ще бъдат доста прецизни в използването на технологии, рядко приказват по телефон. Въпреки това се твърди, че НСА има доста записи и на двамата, в които напълно умерено се приказва за корупция, за подкупи и заплатени суми. НСА твърди, че и двамата са се почувствали недосегаеми, а в лицето на Луна, това е изключително неуместно осъществяване. Според някогашния шеф на отдела за битка с опиати – Майк Виджил, Джерано е бил извънредно малоумен.

 gettyimages-104383393-594x594

Той доста добре знаел с какви технологии разполага Мексико, бил е шпионин и разузнавач, само че в същото време приказвал свободно за всичко. Първите терзания идват от неговите близки подчинени. След много години се стига до заключението, че Луна има за цел да прибира финансите на Съединени американски щати, само че не и да прави някаква работа.

През 2008 година ще стачкува против свободната продажба на оръжие в северната съседка, заявявайки, че точно то се употребява за убиването на мексиканци – факт, който никой не може да отхвърли. Критиките му, както и желанието му да спомага в нарко войната, публично може да затвори всички порти на подозрението. Успява да завоюва борбата с Медина Мора, той е изпратен като дипломат в Лондон.

Що се отнася до Луна, той е съумял да наруши всеки един закон и в следствие ще получи минимална присъда от 20 години до живот. Неговото партньорство е реалност и никой не може да го отхвърли, само че въпросът е, че той е единствено един от упрекнатите, на фона на още доста други невидими играчи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР