Хм, отваряли ли сте си очите сутрин с нетърпение само

...
Хм, отваряли ли сте си очите сутрин с нетърпение само
Коментари Харесай

Какво кафе да изберем

Хм, отваряли ли сте си очите заран с неспокойствие единствено подушвайки чаша ароматно кафе, от което да отпиете с наслада… Чудесен старт за деня!

Денят ви може да стартира обаче и извънредно, в случай че сте избрали некачествено кафе - без мирис, нагарчащо и воднисто. Всъщност по-добре е въобще да не го пиете, в сравнение с да се насилвате. Не си мислете, че ще свикнете с неговия непоносим усет и че с всяка минала глътка то ще стане по-приятно.

За да не изпадате в сходни обстановки е значимо да знаете какво кафе да изберете.

Основните сортове кафе са Арабика, Робуста и Либерика, като всеки вид си има и свои подсортове, а усетът на кафените зърна зависи доста от района, в който се отглеждат, както и на каква обработка се подлагат. Споменавайки обработка е значимо да споделим, че има и 16 степени на изпичане на зърната. Но да не задълбаваме чак толкоз.

Най-популярното, скъпо и желано кафе е от сорта Арабика. Според Уикепедия то заема към 60 % от общото произвеждане на кафе в света, само че съгласно други данни процентите са по-скоро 70 %.

 Кое кафе е най-хубаво

Сорта Арабика е с по-ниско наличие на кофеин и надлежно по-мек усет. То е гъсто, с гъста пяна и с великолепен мирис и усет. Това е основната причина да се счита за най-качествено, само че не и повода да е толкоз скъпо. Последното е разследване се дължи на обстоятелството, че арабиката се отглежда доста мъчно и постоянно боледува.

Понякога загубите за производителите му са големи, а в някои страни, в които то се отглежда, даже се пръскат колите с препарати, които да защищават кафето от болести. Какъвто е казусът и с Колумбия, откъдето пък идва най-качественото кафе Арабика.

Сортът Робуста има към 2 % повече кофеин и антиоксиданти в сравнение с сорта Арабика. Това го прави много горчиво и тръпчиво на усет, а в множеството случаи и аромата му е доста по-слаб. Все отново, това кафе също си има свои почитатели и е изключително известно измежду тези, които се стремят да смъкват килограми (кофеинът ускорява метаболизма и води до загуба на тегло). Да не забравим и цената му, която е доста по-приемлива от сорта арабика. Досетихте ли се за какво? Защото то е доста по-устойчиво на болести и не изисква толкоз грижи във връзка с развъждането си.

Завършваме и със сорта кафе Либерика, което е най-евтиното и най-ниско качественото кафе. Освен в случай че нямате някакви странни усещания за вкусно и ароматно кафе, то бихме ви предложили да го сервирате само на враговете си.

 Кафе

За край ще прибавим и че най-предпочитаното кафе във връзка с метода му на подготвяне си остава еспресото, като самото наименование еспресо е италианско и значи приготвено под налягане. Това става посредством използването на кафемашина или класическа кафеварка.

Има хора, които обичат и турското кафе, което се подготвя в кафениче единствено посредством разбъркване на водата и кафето и изчакването им да заврат. То е уместно обаче единствено за тези, които обичат доста мощното кафе. Определено е прелестна опция за започване на деня ви с положително въодушевление.

Всички останали, които харесват аромата на кафе, само че им е прекомерно горчиво на усет, могат да си подготвят капучино, мокачино, айскафе и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР