Хлябът, особено белият, е консумиран от българите на почти всяко

...
Хлябът, особено белият, е консумиран от българите на почти всяко
Коментари Харесай

Какво да ядем вместо хляб?

Хлябът, изключително белият, е употребяван от българите на съвсем всяко хранене. Освен потребни за здравето съставки, които ни носи насъщният, обаче е потвърдено, че води и до напълняване.

Това е повода експертите да предлагат потреблението на пълнозърнест самун и тестени произведения, които имат високо фибрено наличие и могат да бъдат одобрявани даже и от хора, страдащи от диабет.

Друг значим фактор е, че скъпите витамини, които Ви доставя хлябът, идват най-вече от ръжения самун и от хлябовете от по-едро смлени брашна, а не от пшеничното брашно.

Може би най-важното в тази тенденция на мислене е, че е задоволително да консумирате по 2 филии самун на ден и когато консумирате други храни от групата на нишестените, въобще да го избягвате. Ето какво какво можете да ядете вместо самун и надлежно когато консумирате тези храни, да не слагате на трапезата и самун:

 Паста

1. Паста

В това число влизат всевъзможни спагети, макарони, талиетели, фусили, лазаня, кус кус и т. н. Макар множеството хора да не употребяват самун в такива случаи, към момента има и такива, които, закърмени със старите български хранителни традиции, не престават наред с пастата да си похапват и филия-две самун. Истината е, че този табиет би трябвало изцяло да бъде изкоренен, защото това е все едно сте консумирали 2 или 3 порции паста.

2. Картофи

Ако приказваме за пържени картофи, картофена салата или ароматни препечени картофи, едва ли ще се сетите да сложите самун на масата. Но я си помислете, в случай че става въпрос за вкусна картофена крем-супа или за картофена яхния, в която няма по какъв начин да не пожелаете да си потопите залък самун? Колкото и да е необичайно, даже и тук той не подхожда и е по-добре да го замените със свежа салата, тъй като всички картофени гозби са задоволително питателни сами по себе си.

 Ориз

3. Ориз

Оризът също принадлежи към нишестените храни и потреблението на самун, когато похапвате ястия, приготвени с ориз, е немислима. Представете си единствено в изтънчен японски суши-бар наред с изтънчено сервираните маки-суши от водорасли и ориз да Ви поднесат и филия самун.

4. Боб, леща, грах, царевица и други варива

Рядко ще видите българин, който няма да постави на масата и самун, когато става въпрос за обичайна боб-чорба. Но даже и този типично балкански табиет би трябвало да бъде преодолян, тъй като всички варива са задоволително засищащи и питателни и нямат потребност да бъдат акомпанирани от самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР